Οι καισαρικές: από σωτηρία μάστιγα; Το 56,8% των παιδιών στην Ελλάδα γεννιούνται με καισαρική.


Οι καισαρικές: από σωτηρία μάστιγα; Το 56,8% των παιδιών στην Ελλάδα γεννιούνται με καισαρική.

Συνεχή αύξηση εμφανίζουν οι καισαρικές διεθνώς, καθώς από το 12% των γεννήσεων το 2000 έφθασαν το 21% το 2015. Πάνω από το ένα πέμπτο των μωρών στον κόσμο γεννιούνται πλέον με καισαρική και σε μερικές χώρες το ποσοστό αγγίζει το 60%!

Μια νέα επιστημονική μελέτη, που ανέλυσε στοιχεία για 169 χώρες, βρήκε ότι η χρήση καισαρικής παγκοσμίως εμφάνισε μέση ετήσια αύξηση 3,7% μεταξύ 2000-2015. Οι ειδικοί θεωρούν ότι από ιατρική άποψη ενδεδειγμένες είναι οι καισαρικές μόνο στο 10% έως 15% των τοκετών, για να αποφευχθούν οι επιπλοκές ενός φυσικού τοκετού (μωρό σε αφύσικη θέση, κίνδυνος αιμορραγίας, υπέρτασης κ.α.).
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", δείχνει ότι έξι στις δέκα χώρες (60%) κάνουν κατάχρηση των καισαρικών (ιδίως σε Νότια Ασία, ΗΠΑ, Δυτική Ευρώπη και Νότια Αμερική), ενώ μία στις τέσσερις (25%) την υποχρησιμοποιούν, κυρίως στην Αφρική.
Σε τουλάχιστον πέντε χώρες πάνω από τα μισά μωρά γεννιούνται με καισαρική: στην κορυφή βρίσκεται η Δομινικανή Δημοκρατία (58%) και ακολουθούν Βραζιλία (56%), Αίγυπτος (55,5%), Τουρκία (53%) και Βενεζουέλα (52%).
Στην Ελλάδα πάμε για παγκόσμια πρωτιά με 56,8% το 2016. Τώρα μπορεί να ξεπεράσαμε και το 60%!

Οι πλουσιότερες γυναίκες έχουν εξαπλάσια πιθανότητα να κάνουν καισαρική, σε σχέση με τις φτωχότερες, ενώ η καισαρική είναι κατά 1,6 φορές συχνότερη στις ιδιωτικές κλινικές από ό,τι στις δημόσιες.
Από την άλλη, ενώ η καισαρική μπορεί να σώσει ζωές, μπορεί επίσης να προκαλέσει τις δικές της επιπλοκές και παρενέργειες, μεταξύ άλλων να αυξήσει τον κίνδυνο για το παιδί ή τη μητέρα σε περίπτωση μελλοντικού τοκετού (αιμορραγία, αφύσικη ανάπτυξη πλακούντα, έκτοπη κύηση, γέννηση θνησιγενούς ή πολύ πρόωρου μωρού κ.α.).
Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι, πέρα από το να αποφεύγει τους πόνους του τοκετού και να γνωρίζει εκ των προτέρων πότε ακριβώς θα γεννήσει, η καισαρική δεν προσφέρει κάποια οφέλη στις γυναίκες που δεν έχουν ιατρικό λόγο να γεννήσουν με αυτό τον τρόπο. Επιπλέον, ο κίνδυνος θανάτου ή σοβαρού προβλήματος υγείας είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες μετά από καισαρική από ό,τι μετά από φυσικό τοκετό. Οι κίνδυνοι είναι μικροί αλλά υπαρκτοί και αυξάνονται όσες περισσότερες καισαρικές κάνει μια γυναίκα.
Ακόμη, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική, έχουν διαφορετική ορμονική και βακτηριακή έκθεση κατά τον τοκετό, κάτι που μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση στην κατοπινή υγεία τους, π.χ. στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματός τους, με συνέπεια να αυξάνεται η πιθανότητα εκδήλωσης αλλεργιών ή άσθματος.
«Συνιστούμε η καισαρική να χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι ιατρικά αναγκαία», τόνισε η καθηγήτρια Τζέιν Σάνταλ του Βασιλικού Κολλεγίου (King's) του Λονδίνου. «Υπάρχει πλέον σχεδόν καθολική συναίνεση ότι σε πολλές χώρες η χρήση της καισαρικής έχει αυξηθεί πέρα από το λογικό επίπεδο που απαιτείται», πρόσθεσε η δρα Άνα Πιλάρ Μπερτράν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Μάλιστα οι ερευνητές προειδοποιούν ότι μερικές φορές οι νεαροί γιατροί γίνονται ειδικοί στις καισαρικές και έτσι χάνουν την αυτοπεποίθησή τους να βοηθήσουν σε ένα φυσικό τοκετό.
H καισαρική τομή σε συνδυασμό με την καθυστέρηση ή την παντελή στέρηση του θηλασμού μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία του παιδιού.
Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία και ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας στα πλαίσια της στήριξης του μητρικού θηλασμού, συνιστούν αποφυγή συνηθισμένων αλλά συχνά μη αναγκαίων παρεμβάσεων που μπορούν να επηρεάσουν ή να τραυματίσουν το μωρό.
Επίσης οι διαδικασίες ρουτίνας που ακολουθούν την καισαρική τομή, όπως η αναρρόφηση στόματος - φάρυγγα - οισοφάγου - αναπνευστικών οδών του νεογνού οδηγούν σε δυσκολίες έναρξης του θηλασμού.
Η γενετική κληρονομιά που περνά στους απογόνους μας, δεν είναι ενσύρματη.  Μάλλον τα γονίδια και η ευαισθησία σε νοσήματα μπορούν να ενεργοποιηθούν ή να απενεργοποιηθούν από τον τρόπο ζωής και τα βιώματα όπως η διατροφή, το στρες, η έκθεση σε τοξίνες και τον τρόπο γέννησης.
Τα συμβάντα στη διάρκεια του τοκετού, ιδιαίτερα η συνθετική ορμόνη ωκυτοκίνη σε συνδυασμό με αντιβιοτικά, υπερβολικό στρες του μωρού και διάφορες μαιευτικές επεμβάσεις, όπως ο εμβρυουλκός βεντούζα και η καισαρική τομή, επηρεάζουν τις επιγενετικές διαδικασίες αναδιαμόρφωσης και συνακόλουθα την μετέπειτα υγεία μητέρας - παιδιού.
Αυτός ο νέος τομέας έρευνας ονομάζεται επιγενετικός και σημαίνει “πάνω από τη γενετική”.  Στην επιγενετική υπόθεση ο φυσιολογικός τοκετός και η γέννηση εξελίχθηκαν για να ασκούν ένα θετικό στρες στο έμβρυο.  Η διεργασία αυτή έχει επιγενετική επίδραση σε ειδικά γονίδια ιδιαίτερα σ’ εκείνα που προγραμματίζουν ανοσολογικές απαντήσεις και είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση του βάρους και στα ειδικά ογκοκατασταλτικά γονίδια.
Επιμέλεια - σχολιασμός: Πάνος Ευθυμίου
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Σταματίου Μανώλης Rodiaki


Σχόλια