Χειρότερες οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία. Καλύτερες άμεσα για την Ελλάδα και χειρότερες μεσοπρόθεσμα.


Χειρότερες οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία. Καλύτερες άμεσα για την Ελλάδα και χειρότερες μεσοπρόθεσμα.

«Υπάρχουν σύννεφα στον ορίζοντα. Η ανάπτυξη έχει αποδειχθεί λιγότερο ισορροπημένη από ότι ελπίζαμε», ανέφερε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Όμπστφελντ, παρουσιάζοντας σήμερα στο Μπαλί της Ινδονησίας την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook), σημειώνοντας πως σε πολλές μεγάλες οικονομίες, η ανάπτυξη υποστηρίζεται από πολιτικές που θεωρούνται μη βιώσιμες μακροπρόθεσμα.
Αναθεωρεί προς τα πάνω την εκτίμησή του για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ελλάδας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο προβλέπει πλέον ανάπτυξη 2,4% για το 2019. Η πρόβλεψη αυτή είναι αναθεωρημένη επί τα βελτίω κατά +0,6%, καθώς τον Απρίλιο του 2018 το Ταμείο εκτιμούσε ότι η ανάπτυξη φέτος θα ανερχόταν στο 1,8%.
Η πρόβλεψη περιλαμβάνεται στην έκθεσή του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική (World Economic Outlook) που παρουσίασε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Μορίς Όμπστφελντ στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του οργανισμού στο Μπαλί της Ινδονησίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2% το τρέχον έτος και κατά 2,4% για το 2019. Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, το Ταμείο εκτιμά ότι η άνοδος του ΑΕΠ θα κινηθεί στο 1,2% έναντι του 1,9% που είχε υπολογίσει στις εαρινές του προβλέψεις.
Ο Μορίς Όμπστφελντ, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ παρουσιάζοντας σήμερα στο Μπαλί της Ινδονησίας την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) αναθεώρησε από το 3,9% στο 3,7% την πρόβλεψη του Ταμείου για την αύξηση του παγκοσμίου ΑΕΠ το 2019.
«Υπάρχουν σύννεφα στον ορίζοντα. Η ανάπτυξη έχει αποδειχθεί λιγότερο ισορροπημένη από ότι ελπίζαμε», ανέφερε ο Όμπστφελντ, σημειώνοντας πως σε πολλές μεγάλες οικονομίες, η ανάπτυξη υποστηρίζεται από πολιτικές που θεωρούνται μη βιώσιμες μακροπρόθεσμα.
Ενδεικτικά έφερε ως παράδειγμα την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, η οποία όπως είπε είναι ενισχυμένη από μια φιλοκυκλική δημοσιονομική δέσμη μέτρων, αλλά θα φρενάρει όταν κάποια μέρη των δημοσιονομικών κινήτρων αντιστραφούν. Το ΔΝΤ υποβάθμισε την εκτίμησή του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2019 στο 2,5%, λόγω των προσφάτως θεσπισθέντων δασμών σε ένα ευρύ φάσμα εισαγωγών από την Κίνα και των αντίποινων της Κίνας.
Αλλά και για την Κίνα υποβάθμισε στο 6,2% την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2019, υπογραμμίζοντας πως αν και οι  κινεζικές πολιτικές είναι πιθανό να αποτρέψουν μια ακόμη μεγαλύτερη μείωση της ανάπτυξης, ωστόσο αυτό θα γίνει σε βάρος των εσωτερικών δημοσιονομικών ανισορροπιών.
Για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας, το ΔΝΤ προβλέπει πως θα διαμορφωθεί στο 0,8% του ΑΕΠ το τρέχον έτος, ενώ για το 2019 διαβλέπει αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, εκτιμώντας ότι θα κυμανθεί στο 0,4% του ΑΕΠ.
Επιπλέον, η έκθεση του Ταμείου προβλέπει συνεχιζόμενη, σταδιακή μείωση της ανεργίας, Ειδικότερα, το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το τρέχον έτος το ποσοστό της ανεργίας θα μειωθεί κατά 1,6% από το 2017 (21,5%) και θα κυμανθεί στο 19,9%, ενώ το 2019 εκτιμά ότι το ποσοστό θα μειωθεί περισσότερο στο 18,1%.
Για τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ υπολογίζει ότι θα κυμανθεί στο 0,7% για το 2018, ενώ για το 2019 προβλέπει αύξηση στο 1,2%.
Δυο ενδιαφέροντα σημεία της έκθεσης, στα οποία γίνεται αναφορά και στην Ελλάδα, είναι οι ενότητες που εξετάζουν την πτώση του ΑΕΠ σε περιόδους οικονομικής κρίσης αλλά και οι δημογραφικές πιέσεις στην οικονομία από τις επιπτώσεις της υπογεννητικότητας.
Όπως σημειώνει η έκθεση, η πρόσφατη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση προκάλεσε μεγάλες μειώσεις στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ ορισμένων χώρων. Η ανάκαμψη, ωστόσο, που ακολούθησε στάθηκε σε πολλές περιπτώσεις ανεπαρκής για την αποκατάσταση του συγκεκριμένου δείκτη. Επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι η μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Ελλήνων τα χρόνια της κρίσης ανήλθε συνολικά στο 26%.
Για το θέμα της υπογεννητικότητας, οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν ότι σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπέστησαν διπλή ύφεση, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, ο δείκτης γεννητικότητας μειώθηκε από το 1,5% το 2008 στο 1,3% το 2016. Ο συγκεκριμένος δείκτης θεωρείται σημαντικός επειδή το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα συνεχιζόμενα χαμηλά ποσοστά γεννητικότητας θα επηρεάσουν μελλοντικά την εισροή εργατικού δυναμικού και έτσι να εξασθενήσουν την αναπτυξιακή πορεία μιας οικονομίας σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Ο Μορίς Όμπστφελντ έδειξε ανησυχία για το ότι οι μηχανισμοί πολυμερούς συνεργασίας στον τομέα της παγκόσμιας πολιτικής υποβάλλονται σε πιέσεις, κυρίως στο εμπόριο. «Οι κυβερνήσεις έχουν λιγότερα δημοσιονομικά και νομισματικά πυρομαχικά από ό, τι πριν από δέκα χρόνια όταν ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση», τόνισε και προσέθεσε πως παρά τον περιορισμένο «πολιτικό χώρο» και τη δυσκολία επίτευξης συναίνεσης σε υγιείς πολιτικές σε ορισμένες χώρες, δεν θα υπάρξει καλύτερος χρόνος από τώρα για την ανάληψη δράσης.
Καταλήγοντας ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ επεσήμανε πως ανεξάρτητα από το εισοδηματικό επίπεδο, όλες οι χώρες ανεξαιρέτως θα πρέπει να προετοιμάσουν το εργατικό δυναμικό τους για τους τρόπους με τους οποίους οι νέες τεχνολογίες θα αλλάξουν τη φύση της εργασίας.
Επιμέλεια: Νίκος Πυλιώτης
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, CNN

Σχόλια