Μάχη μονοπωλιακών γιγάντων για έργο ηλεκτροδότησης στο Ιράκ

Μάχη μονοπωλιακών γιγάντων για έργο ηλεκτροδότησης στο Ιράκ

Η Siemens τρέφει μεγάλες ελπίδες για την ανάληψη ενός έργου δισεκατομμυρίων στο Ιράκ. Ωστόσο η παρέμβαση των ΗΠΑ προς όφελος της αμερικανικής General Electric ανησυχεί τους Γερμανούς.  

Είναι γνωστό ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να επιβάλει τα συμφέροντά του ακόμη και με αθέμιτα μέσα. Συχνά μάλιστα με επιτυχία. Ενδέχεται αυτή τη φορά η Siemens να είναι το θύμα αυτού του «κατεδαφιστικού» στιλ του αμερικανικού προέδρου.
Πρόκειται για ένα έργο δισεκατομμυρίων στο Ιράκ, για το οποίο ο γερμανικός κολοσσός Siemens είχε αρχικά τις καλύτερες πιθανότητες να αναλάβει. Στο μεταξύ όμως η αμερικανική General Electric, με την υποστήριξη του προέδρου Τραμπ, έχει μπει για τα καλά στον ανταγωνισμό.
Το έργο προβλέπει την επέκταση του δικτύου ηλεκτροδότησης στη χώρα κατά έντεκα GW μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Τo deal με το Ιράκ είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο για τη Siemens, όσο και για την General Electric.
Αναταραχή στο παρασκήνιο
Στο μεταξύ οι Γερμανοί προσπαθούν να διατηρήσουν τη ψυχραιμία τους. «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι δώσαμε την καλύτερη προσφορά στο Ιράκ» αναφέρει χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της εταιρείας. Πηγές από κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης επισημαίνουν ότι οι Ιρακινοί δεν έχουν αποφασίσει ακόμη σε ποιον θα αναθέσουν το έργο και ότι η κυβέρνηση στηρίζει τη Siemens στην επιχειρηματική της δραστηριότητα ακόμη και στο εξωτερικό. Εταιρείες, όπως η Siemens, θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην ανοικοδόμηση της χώρας καθώς και στην εκπαίδευση ειδικευμένου προσωπικού, ανέφερε ο γερμανός εκπρόσωπος χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι δήλωσε στο Bloomberg ότι και οι δυο προσφορές εξετάζονται με τα ίδια κριτήρια χωρίς να λαμβάνονται υπόψη πολιτικά ζητήματα, στο παρασκήνιο ωστόσο σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ τα πνεύματα έχουν ανάψει. Σε ερώτηση προς την General Electric αναφορικά με το έργο στο Ιράκ, η εταιρεία προτίμησε να μην προβεί σε κάποια δήλωση. Η εφημερίδα Financial Times επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ ασκούν τεράστια πίεση στην ιρακινή κυβέρνηση για να αναλάβει το έργο η General Electric. Φαίνεται πώς η αμερικανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί και την διάθεση όπλων στο Ιράκ.
Οικονομικές δυσκολίες για τους δυο κολοσσούς
Η εταιρεία που κάποτε υπήρξε η πλέον καινοτόμα στις ΗΠΑ και λειτουργούσε ως ναυαρχίδα της αμερικανικής οικονομίας αντιμετωπίζει πλέον πολλά προβλήματα και βρίσκεται εδώ και καιρό σε ελεύθερη πτώση. Για πρώτη φορά μέσα στα τελευταία 110 χρόνια, η μετοχή της βγήκε από τον δείκτη Dow Jones.

Ωστόσο και η Siemens αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα σε ορισμένους τομείς επιχειρηματικής της δραστηριότητας και αναγκάστηκε να περικόψει τα έξοδά της. Πριν από λίγες εβδομάδες αποφάσισε να διαγράψει 6.900 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 2.900 στη Γερμανία. Δεν είναι λοιπόν απορίας άξιο που και οι δύο εταιρείες δίνουν πεισματικό αγώνα για να αναλάβουν το έργο στο Ιράκ. Ο επικεφαλής του γερμανικού κολοσσού Τζό Κέζερ και ο υφυπουργός Οικονομίας Τόμας Μπάραϊς συναντήθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες με τον πρωθυπουργό του Ιράκ για να συζητήσουν για το έργο. Στόχος είναι, όπως υπογράμμισαν, να δημηιουργηθούν θέσεις εργασίας στη χώρα, να καταπολεμηθεί η διαφθορά και να στηριχθεί η κατάρτιση Ιρακινών. 
Στις 30 Οκτωβρίου η General Electric θα δημοσιεύσει την τριμηνιαία έκθεσή της, 5 ημέρες αργότερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία. Τότε μπορεί να υπάρχουν ήδη περισσότερες λεπτομέρειες για το έργο στο Ιράκ.
dpa / Αλεξάνδρα Κοσμά ΠΗΓΗ: DW
Εύφορη Πεδιάδα: Τον Αύγουστο,   ξέσπασαν διαμαρτυρίες στη Βασόρα, αφού η ιρανική κυβέρνηση έκοψε το  ένα τρίτο  της 
συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούσε η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ. Οι διαδηλώσεις κατά των ελλείψεων, της ανεργίας, της διαφθοράς και άλλων μακροχρόνιων προβλημάτων εξαπλώθηκαν γρήγορα σε ολόκληρο το νότο όπου ζει η πλειοψηφία του πληθυσμού του Ιράκ, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι να  απολύσει  τον υπουργό  ηλεκτρισμού. Το Ιράν, ένας από τους σημαντικότερους προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος του Ιράκ μετά τον πόλεμο κατηγορούσε για μη πληρωμή  λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος από τον γείτονά του, αυξάνοντας τη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος και τις διαδηλώσεις, καθώς υπεδείκνυε και  τις αμερικανικές κυρώσεις  για το έλλειμμα προσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το πρόβλημα της επάρκειας ηλεκτρικού ρεύματος μετατράπηκε σε πρώτο πολιτικό πρόβλημα που απαιτεί άμεση λύση. Μια λύση όμως που χρειάζεται χρόνια για να επιτευχθεί και καθυστερεί επικίνδυνα από τους μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς.
Και τα δυο μονοπώλια, η Siemens και η General Electric, όπως και οι κυβερνήσεις τους, έχουν οργιάσει στο παρελθόν χρησιμοποιώντας κάθε είδους μέσο για να κλείσουν δουλειές. Για τη στάση τους στο Ιράκ ισχύει το ρητό, "σε όλα ενωμένοι και στη μάσα χωρισμένοι". Ενωμένοι στην επίθεση ενάντια στον Ιρακινό λαό και ανταγωνιστές στα επιμέρους φιλέτα λεηλασίας. Μπορεί η Siemens να έχει ένα προβάδισμα αλλά οι Αμερικανοί έχουν κάνει πολύ μεγάλες στρατιωτικές "επενδύσεις" για να τους πάρουν την μπουκιά από το στόμα οι Γερμανοί. Στοιχηματίζουμε ότι θα πάρουν τη δουλειά. Όπως στοιχηματίζουμε ότι θα έρθει η ώρα να πληρώσουν για τα εγκλήματα τους.


Σχόλια