Ο ESM ή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ελέγχει τη βιωσιμότητα του χρέους στα κράτη-μέλη;


Ο ESM ή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ελέγχει τη βιωσιμότητα του χρέους στα κράτη-μέλη;

Διαμάχη "Βορρά-Νότου" για τις μελλοντικές αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) έχει ξεσπάσει στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το περιοδικό DER SPIEGEL.
 Όπως επισημαίνει σχετικό άρθρο, "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλει να ελέγχει ο ESM τη βιωσιμότητα του χρέους στα κράτη-μέλη. Διεκδικεί η ίδια αυτή την αρμοδιότητα. Την υποστηρίζουν μερικά κράτη-μέλη του ευρωπαϊκού Νότου- μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Ιταλία. Θετική στάση εκφράζει και η Γαλλία. Όμως σε συνάντηση του Γιούρογκρουπ στις αρχές Οκτωβρίου ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γιεργκ Κούκις, εκπροσωπώντας τον υπουργό Όλαφ Σολτς, ζήτησε να ανατεθεί στον ESM η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.
Σύμφωνα με το SPIEGEL "παρόμοια άποψη εκφράζουν οι εκπρόσωποι βορείων χωρών, όπως της Ολλανδίας και της Φινλανδίας. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί ότι στη διάρκεια της ευρω-κρίσης η Κομισιόν συχνά φάνηκε υπερβολικά επιεικής. Σε υπόμνημά της η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου αναγνωρίζει ότι ο ESM μπορεί να αναλάβει ευρείες αρμοδιότητες για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Υποστηρίζει ότι αυτό δεν προσκρούει στο ευρωπαϊκό δίκαιο, παρ´ότι ο ESM δεν είναι θεσμικό όργανο της ΕΕ, αλλά δημιουργήθηκε από τα κράτη-μέλη".
Ε.Π.:Οι Γερμανοί και οι άλλοι είναι αποφασισμένοι να ελέγχουν απόλυτα δια του χρέους την κατάσταση. Δεν θέλουν να επιτρέψουν ούτε μια χαραμάδα διαφοροποιήσεων δια των πολιτικών διαπραγματεύσεων στην ευρωπαϊκή επιτροπή.
Γιάννης Παπαδημητρίου
ΠΗΓΗ:DW


Σχόλια