Ποιο θα είναι το πιο αποκρουστικό… next top reality ;


Ποιο θα είναι το πιο αποκρουστικό… next top reality;

Το τελευταίο διάστημα έχουν πληθύνει τα τηλεοπτικά realities,  που αναφέρονται  σε νέα παιδιά  και σε μαθητές μας είτε ως συμμετέχοντες είτε ως  θεατές. Δεν ήταν μόνο το περιβόητο survivor, τα τηλεοπτικά σκουπίδια αναπαράγονται σωρηδόν
στοχεύοντας στο νου και στην καρδιά των μαθητών, στο κέρδος των ιδιωτικών καναλιών, στην διάχυση και νομιμοποίηση των πιο αντιδραστικών στοιχείων της κυρίαρχης ιδεολογίας.
Θέλεις να γίνεις το next top model; Μπορείς.
Κριτικές επιτροπές των «επαϊόντων» με αγένεια, σκληρότητα και κακία , φαντασμαγορικά σκηνικά. Κλίμα τεχνητής αγωνίας. Μπορείς ! Αρκεί να είσαι διαθέσιμη και διαθέσιμος. Να είσαι καλλίγραμμη και πρόθυμη. «Να καταθέσετε την ψυχή σας, αλλιώς να πάτε σπίτι σας». Η διαταγή διά στόματος εκείνης που «πέτυχε». Να είσαι ευπειθής στις άνωθεν εντολές και να υπηρετείς τον κανόνα. Και ο κανόνας είναι: Ο θάνατός σου η ζωή μου, μέχρι τελικής πτώσης ή μέχρι τελικής στέψης.
Τα πεθαμένα όνειρα  των κοριτσιών που θέλουν να κάνουν καριέρα στο μόντελινγκ ξεθωριάζουν μπροστά στην οθόνη. Βλέπετε και η ανεργία των νέων καλπάζει, δεν μπορούν να δουλέψουν όλοι. Κι η εργασία είναι δουλεία σ αυτή την εποχή.  Κορίτσια που θεωρούν ότι τα περιμένει ένα λαμπρό μέλλον στη μόδα, στην πραγματικότητα η εκπαίδευση στην ανθρωποφαγία, η εγχάραξη των ψεύτικων ελπίδων. Η αναζήτηση της <<τέλειας>> ομορφιάς, η διαιώνιση στερεότυπων,  ο πιο χυδαίος σεξισμός, η εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου σώματος.  Η διαμόρφωση ταυτόχρονα ελαστικών συνειδήσεων που θα καταπίνουν τα πάντα.
Κορίτσια που ξεδιπλώνουν τα όνειρα, την ψυχή, το σώμα τους το ίδιο μπροστά σε «λαθροδιάσημους»  κριτές. Η νομιμοποίηση του bullying, η επιβολή των κανόνων ομορφιάς που έχουν οδηγήσει μοντέλα στο θάνατο.
Τι κι αν οι εκπαιδευτικοί στο σχολείο πασχίζουν να σε πείσουν, πως η εξωτερική εμφάνιση του ανθρώπου δεν είναι το σημαντικότερο κομμάτι της προσωπικότητάς σου, πως μετράει περισσότερο η Παιδεία σου, η αισθητική, τα ανθρώπινα ευγενή συναισθήματα.  Το τηλεοπτικό μέσο από εν δυνάμει σύμμαχος, στην μάχη που δίνουμε για την μορφωτική και πολιτιστική χειραφέτηση  της νέας γενιάς, μετατρέπεται σε θηριώδη αντίπαλο.
Θέλεις να γίνεις ο next master chef; Κι εσύ μπορείς.
Ανοίξαμε και σας περιμένουμε στο master chef junior. Ελάτε λοιπόν. Η εκπομπή μας έχει καταγράψει ρεκόρ συμμετοχών. Παρ’ όλα αυτά ακόμα προλαβαίνετε. Αν έχετε συμπληρώσει τα οκτώ χρόνια (!) και έχετε την υπογραφή των γονιών σας, κοπιάστε να μαγειρέψετε. Τι κι αν ο διπλανός σου στο θρανίο δεν έχει να φάει κι έρχεται νηστικός στο σχολείο;
Κυρίως όμως, εδώ θα μάθετε να είστε αρεστοί. Είναι μια τέχνη που έχει μια κάποια σχέση με τη μαγειρική διότι ο χαρακτήρας σας …μαγειρεύεται. Εδώ θα επιβιώσουν όσοι και όσες ξέρουν ότι η νίκη απαιτεί θυσίες. Και πρωταρχικά τη θυσία των άλλων.
Ενώ οι αρχές προστασίας των προσωπικών δεδομένων και καταπολέμησης του ηλεκτρονικού εγκλήματος συνιστούν την μη έκθεση των παιδιών στο διαδίκτυο, το κανάλι κυνηγά ακροαματικότητα ευτελίζοντας μικρούς επίδοξους chef!
Αυτό το συνεχιζόμενο τηλεοπτικό έγκλημα ποιος θα το σταματήσει;;
Το αίτημα για δημόσια,  ελεύθερη, δωρεάν, υψηλής ποιότητας ραδιοτηλεόραση, που θα λειτουργεί με κοινωνικό έλεγχο  ως φορέας μόρφωσης και πολιτισμού, χάσκει ουτοπικό και ανεκπλήρωτο.
ΠΗΓΗ: Ανακοίνωση Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Σχόλια