Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους της Βαρκελώνης για την πρώτη επέτειο από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας


Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους της Βαρκελώνης για την πρώτη επέτειο από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Δεκάδες χιλιάδες Καταλανοί κατέκλυσαν το κέντρο της Βαρκελώνης με αφορμή την πρώτη επέτειο από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ενώ διαδηλωτές προσπάθησαν να κλείσουν δρόμους και να αποκλείσουν σιδηροδρομικές γραμμές στο βορειοανατολικό τμήμα της ισπανικής περιφέρειας.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν εικόνες από μέλη των Επιτροπών Υπεράσπισης της Δημοκρατίας, που ζητούν την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας, να έχουν βγει στο δρόμο και να κλείνουν οδικές αρτηρίες.
Οι Επιτροπές κάλεσαν χθες Κυριακή μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης σε διαδηλώσεις με το σύνθημα «Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε», ενώ ανήρτησαν και φωτογραφίες από λάστιχα που είχαν τοποθετήσει σε αυτοκινητόδρομους για να διακόψουν την κυκλοφορία. Σύμφωνα με την καταλανική τηλεόραση, οι υπερασπιστές της ανεξαρτησίας της Καταλονίας έχουν κλείσει οδικές αρτηρίες της Βαρκελώνης και της Γέιδα.
Το CUP, το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας και πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις, ζήτησε στη συνέχεια την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών περιφερειακής κυβέρνησης, του Μικέλ Μπουχ, τον οποίο κατηγόρησε για τα βίαια επεισόδια.
Οι κινητοποιήσεις αυτές φέρνουν στο προσκήνιο τον διχασμό στο στρατόπεδο των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας, κάποιοι από τους οποίους, όπως τα μέλη των Επιτροπών, επικρίνουν την περιφερειακή κυβέρνηση του Κιμ Τόρα ότι δεν αμφισβητεί την εξουσία του ισπανικού κράτους.
Η κυβέρνηση υπερασπίζεται, αν και με επιφυλάξεις, την αστυνομική δράση. Το χάσμα αυτό υπονομεύει το δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας και την έγκριση του προϋπολογισμού όπου οι ψήφοι του CUP είναι ζωτικής σημασίας.
Μετά τα γεγονότα του Σαββάτου, θα είναι πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση να πείσει τη Ριέρα και τους υπόλοιπους βουλευτές.
Οι σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των αντι-καπιταλιστών ήταν στην κατάψυξη μετά, το Μάρτιο. Οι αντικαπιταλιστές διαβεβαίωσαν ακόμη ότι πέρασαν στην αντιπολίτευση.
Φοιτητές πλημμύρισαν την κεντρική πλατεία της πόλης, κρατώντας τις σημαίες του κινήματος ανεξαρτησίας με κίτρινο, κόκκινο και μπλε χρώμα και φωνάζοντας συνθήματα όπως «1η Οκτωβρίου, δεν συγχωρούμε, δεν ξεχνούμε». Σε κοντινή απόσταση, διαδηλωτές πέταγαν πυροτεχνήματα και καπνογόνα.
Ο κόσμος που βγήκε σήμερα στους δρόμους θέλει να δείξει ότι το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας δεν έχει ηττηθεί, δήλωσε ο 57χρονος Μαρσάλ Μάτα.
«Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν έληξε εκείνη την ημέρα (πέρυσι). Και αν και το βλέμμα της υφηλίου δεν βρίσκεται πλέον στραμμένο πάνω μας, εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε» σημείωσε.
Σε άλλες περιοχές της περιφέρειας, εκατοντάδες διαδηλωτές επιχείρησαν να κλείσουν δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές, γρήγορα, ωστόσο, διαλύθηκαν από τις δυνάμεις της αστυνομίας.
Επιμέλεια: Πάνος Ευθυμίου
Πηγή: newsbeast.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, El Pais


Σχόλια