ΟΗΕ: Μήνυση στην Γαλλία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Γαλλική Πολυνησία


ΟΗΕ: Μήνυση στην Γαλλία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Γαλλική Πολυνησία

Μήνυση κατατέθηκε στις 2 Οκτωβρίου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά της Γαλλίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εξαιτίας των πυρηνικών δοκιμών στην Γαλλική Πολυνησία, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του αυτονομιστικού κόμματος της Γαλλικής Πολυνησίας Όσκαρ Τεμαρού.

"Το οφείλουμε σε όλους όσοι έχασαν τη ζωή τους από τις συνέπειες της πυρηνικής αποικιοκρατίας", πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Πολυνησίας, η οποία βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό και έχει περίπου 270.000 κατοίκους.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε στη διάρκεια συνόδου για την Γαλλική Πολυνησία που είχε διοργανωθεί στους κόλπους ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ για θέματα αποαποικιοποίησης.
"Με μεγάλο αίσθημα ευθύνης και αποφασιστικότητας στις 2 Οκτωβρίου καταθέσαμε μήνυση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η προσφυγή αυτή στη δικαιοσύνη έχει στόχο να φέρουμε προ των ευθυνών τους όλους τους εν ζωή Γάλλους που διετέλεσαν πρόεδροι από τότε που άρχισαν οι πυρηνικές δοκιμές κατά της χώρας μας", σημείωσε.
"Για μας, οι γαλλικές πυρηνικές δοκιμές δεν είναι παρά το άμεσο αποτέλεσμα της αποικιοκρατίας. Αντίθετα με όσα λένε οι Γάλλοι, εμείς δεν είχαμε δεχθεί να φιλοξενήσουμε τις δοκιμές αυτές, μας τις επέβαλαν με την άμεση απειλή της εγκαθίδρυσης στρατιωτικής διακυβέρνησης, αν αρνιόμασταν", σημείωσε ο Όσκαρ Τεμαρού.
Ο αυτονομιστής ηγέτης διευκρίνισε ότι από το 2013 επιδιώκουν έναν "υπεύθυνο διάλογο" με "την διοικούσα δύναμη" υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ. Αλλά τα αιτήματά τους προς τη Γαλλία για να ξεκινήσουν έναν διάλογο "αγνοήθηκαν και περιφρονήθηκαν".
Ο πρόεδρος της Γαλλικής Πολυνησίας Εντουάρ Φριτς, ο οποίος συνοδευόταν από αντιπροσωπεία ηγετικών στελεχών της πλειοψηφίας του, μίλησε επίσης χθες στην επιτροπή του ΟΗΕ.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ παραδέχτηκε τον Φεβρουάριο του 2016 κατά την επίσκεψή του στο Παπεέτε ότι οι πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποίησε η χώρα του μεταξύ 1966 και 1996 στη Γαλλική Πολυνησία είχαν "συνέπειες" στο περιβάλλον και την υγεία.

"Παραδέχομαι ότι οι πυρηνικές δοκιμές που έγιναν μεταξύ 1966 και 1996 στη Γαλλική Πολυνησία είχαν συνέπειες στο περιβάλλον, προκάλεσαν επιπτώσεις στην υγεία", δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους ενώπιον των πολυνησίων βουλευτών.
Η παραδοχή των συνεπειών στην υγεία και το περιβάλλον από τις 196 γαλλικές πυρηνικές δοκιμές στις ατόλες Μουρουρόα και Φανγκατάουφα ήταν βασικό αίτημα οργανώσεων προάσπισης των θυμάτων και πολυνησίων βουλευτών.
Μετά το τέλος του αποικιακού πολέμου και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αλγερίας το 1962, στάθηκε αναγκαία η εξεύρεση ενός νέου πεδίου δοκιμών. Έτσι επιλέχθηκε η Γαλλική Πολυνησία, και το 1963 λεγεωνάριοι κατέλαβαν τις ακατοίκητες ως τότε ατόλες Μορουρόα και Φαγκατάουφα και άρχισαν τα νέα έργα υποδομής.
Μεταξύ 1966 και 1974 η Γαλλία διενήργησε 44 ατμοσφαιρtκές δοκιμές στον Ειρηνικό, 39 στη Μορουρόα και 5 στη Φαγκατάουφα. Μία απ’ αυτές τις δοκιμές προκάλεσε εκτεταμένη ραδιενεργό μόλυνση σε ακτίνα 3000 χλμ. Έπληξε όλα τα νησιά δυτικά της Μορουρόα μέσα σε ώρες ή μέρες, συμπεριλαμβανομένων της Δ. Σαμόα, των Φίτζι και των νήσων Κουκ.
Τον Ιούνιο και Ιούλιο του 1967 εξερράγησαν στην ατμόσφαιρα τρεις μικροί πυρηνικοί μηχανισμοί χωρίς να γίνει καμία ενέργεια για την προστασία των κατοίκων της περιοχής. Το Μάιο του1968 στα νησιά Μορουρόα, Μάο, Φαγκατάουφα και Ταϊτή έγινε μια σειρά πυρηνικών δοκιμών που προκάλεσαν ένα εκρηκτικό κύμα 2,6 μεγατόνων που μόλυνε τη Φαγκατάουφα τόσο σοβαρά ώστε κηρύχθηκε απαγορευμένη περιοχή για έξι χρόνια. Τον Ιούνιο του 1972 στη διάσκεψη του Ο. Η. Ε. για το ανθρώπινο περιβάλλον που έλαβε χώρα στη Στοκχόλμη καταδικάσθηκαν οι γαλλικές πυρηνικές δοκιμές με την ταυτόχρονη καταψήφιση 106 εθνών.
Η Γαλλία για μια ακόμη φορά δεν πτοήθηκε, παρόλο που οι 5 πυρηνικές δοκιμές του 1973 αντιμετώπισαν ένα νέο κύμα διαμαρτυρίας. Οι κυβερνήσεις της Αυστραλίας και της Ν. Ζηλανδίας κατέθεσαν από κοινού αγωγή κατά της Γαλλίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζητώντας τη λήψη μέτρων κατά των δοκιμών. Οι αντιδράσεις τους Όμως κόπασαν, όταν οι δοκιμές έγtναν υπόγειες, ίσως επειδή οι επιπτώσεις τους δε γίνονταν άμεσα ορατές.
Οι υπόγειες πυρηνικές δοκιμές συνεχίστηκαν τυλιγμένες σε μεγαλύτερη μυστικότητα, Όμως παράλληλα πλήθαιναν και οι φήμες για ανθρώπους με προβλήματα υγείας εξαιτίας τους. Τον Απρίλιο του 1978 δημοσιεύτηκε ότι Πολυνήσιοι μεταφέρονταν στη Ν. Ζηλανδία για θεραπεία κατά του καρκίνου και της λευχαιμίας. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ηγέτης ενός πολυνησιακού κόμματος που είχε αντιταχθεί στις δοκιμές, ισχυρίστηκε ότι 15 Ταϊτινοί βρίσκονταν κρυφά σε απομόνωση στη Μορουρόα προσβεβλημένοι από ραδιασθένεια.
Το 1979, στις 6 Ιουλίου, ξέσπασε πυρκαγιά σε μια από τις τσιμεντένιες αποθήκες οπου γίνονταν πειράματα εκτόνωσης των ωστικών κυμάτων. Η έκρηξη προκλήθηκε επειδή, για λόγους οικονομίας, οι εσωτερικοί τοίχοι είχαν επικαλυφθεί με χαρτί ποτισμένο με ακετόνη. Ένας σπινθήρας από γεωτρύπανο ήταν αρκετός για την άμεση ανάφλεξη των αερίων. Αυτή η πυρηνική έκρηξη σκόρπισε πλουτώνιο σ’ ολόκληρη την ατόλη. Λιγότερο από 3 βδομάδες αργότερα, στις 25 Ιουλίου, ο εφιάλτης ξαναζωντάνεψε. Ένας πυρηνικός μηχανισμός παγιδεύτηκε στα μισά ενός φρέατος όπου και εξερράγη. Το συμβάν αυτό προκάλεσε μία ισχυρότατη έκρηξη 120 χιλιοτόνων, μεγέθους 6,3 βαθμών Ρίχτερ. Τρεις ώρες αργότερα αποκολλήθηκε ένα τεράστιο κομμάτι του εξωτερικού στεφανιού της ατόλης ίσο με ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα κοραλλιών και βράχων προκαλώντας ένα παλιρροϊκό κύμα 2 έως 3 μέτρα ψηλό. Αλλά και πάλι οι αρμόδιες αρχές δεν ανέλαβαν καμία ευθύνη για το περιστατικό.
Μάλιστα, η σειρά πυρηνικών δοκιμών του 1981 είχε ήδη αρχίσει, όταν στις 11-12 Μαρτίου μία ισχυρότατη θύελλα που έπληξε τη Μορουρόα ξήλωσε τα στρώματα της ασφάλτου που κάλυπταν ένα χώρο απόρριψης ραδιενεργών αποβλήτων στις βόρειες ακτές της Μορουρόα και τα παρέσυρε στον ωκεανό. H είδηση αυτή δεν ήρθε στο φως της δημοσιότητας, παρά το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου.
Γενικά, σύμφωνα με έκθεση του Αμυντικού Συμβουλίου Εθνικών Πόρων,--η Γαλλία από το 1960 έχει εκτελέσει 172 πυρηνικές δοκιμές, σχεδόν το 10% των περίπου 1800 πυρηνικών δοκιμών που έχουν διενεργηθεί παγκόσμια από το 1945, και έχει παράγει 800 πυρηνικές κεφαλές. Επίσης στη δεκαετία του ‘80 έγιναν συστηματικές προσπά0ειες απόκρυψης των συνεπειών των δοκιμών. Όμως τον Ιούλιο του 1981 έγινε γνωστό ότι Πολυνήσιοι που υπέφεραν από καρκίνο μεταφέρονταν κρυφά με στρατιωτικά αεροπλάνα σε στρατιωτικά νοσοκομεία. Μέχρι τα μέσα του 1981 αναφέρθηκαν 72 παρόμοια περιστατικά.
Όταν ο Φρανσουά Μιτεράν εκλέγεται πρόεδρος, οι διαμαρτυρίες για τη συνέχιση των δοκιμών πληθαίνουν χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Στα χρόνια της δεκατετράχρονης Θητείας του o Μιτεράν πραγματοποίησε πάνω από 80 πυρηνικές δοκιμές. Μάλιστα, Γάλλοι πράκτορες τοποθέτησαν βόμβα στο πλοίο Rainbow Warrior της Greenpeace το οποίο βυθίστηκε. Μέλος του πληρώματος, ο φωτογράφος Okland Pereira βρήκε τραγικό θάνατο. Ωστόσο την επόμενη κιόλας ημέρα, ο σοσιαλιστής ηγέτης διευκρίνισε ότι το δικαίωμα της Γαλλίας να κάνει ο,τι επιθυμεί στα εναπομείναντα αποικιακά της εδάφη δεν είναι διαπραγματεύσιμο.
Η παράδοση της Γαλλίας στην εκτέλεση των πυρηνικών δοκιμών βρήκε το συνεχιστή της στο πρόσωπο του Σιράκ που στις 13-6-95 αναγγέλλει ότι η Γαλλία θα πραγματοποιήσει 8 πυρηνικές δοκιμές στον Ειρηνικό από το Σεπτέμβριο του 1995 ως το Μάιο του 1996 παραβιάζοντας το διεθνές μορατόριουμ “παγώματος” τους. Μετά την πρώτη δοκιμή (5-9-95) σημειώνεται εξέγερση στην Ταϊτή και η Γαλλία αναγκάζεται να στείλει ενισχύσεις για να περιορίσει το κύμα βίας. Ταυτόχρονα, η Αυστραλία και η Ν. Ζηλανδία διακόπτουν τη στρατιωτική συνεργασία με τη Γαλλία. Τα γαλλικά προϊόντα απειλούνται με μποϊκοτάζ. Η Θύελλα αυτή των αντιδράσεων αναγκάζει το Σιράκ ν’ αντιμετωπίσει με τα όπλα τον ειρηνικό στολίσκο των περιβαντολόγων κοντά στο πεδίο των δοκιμών, καθιστώντας τη χώρα του περίγελο στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Κάτω απ’αυτή την πίεση, ο Σιράκ, διαβεβαιώνει -μετά την τέταρτη δοκιμή- ότι οι δοκιμές θα ολοκληρωθούν σε βραχύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι είχε αρχικά προβλεφτεί. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Γαλλία Θα πρωτοστατήσει στη συνέχεια των προσπαθειών για την πλήρη και οριστική απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών!
Οι υποκριτικές αυτές δηλώσεις δεν ξεγελούν, βέβαια, κανένα. Το τεράστιο οικονομικό και πολιτικό κόστος των πυρηνικών δοκιμών ήταν που έπεισε τη Γαλλία να ενδιαφερθεί για την κοινή γνώμη και τα περιβαλλοντικά Θέματα και να πάρει τέτοιες αποφάσεις. Εξάλλου, η εμμονή του Σιράκ για επίδειξη της γαλλικής ισχύος ήδη είχε διαβρώσει το κύρος του ως πολιτικού και είχε αμαυρώσει διεθνώς την εικόνα της χώρας του
 Επιμέλεια: Χρήστος Αειβάτης
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Newsbomb, ΦΙΌΝΑ ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΗ tripod

Σχόλια