Π. Καμμένος: Αμερικανικές βάσεις και συνεργασία παντού, μη ανακοινώσιμα σχέδια, άξονας "αμυντικός" στα Βαλκάνια ενάντια στους Ρώσους


Π. Καμμένος: Αμερικανικές βάσεις και συνεργασία παντού, μη ανακοινώσιμα σχέδια, άξονας "αμυντικός" στα Βαλκάνια ενάντια στους Ρώσους

Ο Π. Καμμένος σε αυτόνομο ρόλο ή τον έπιασαν τα μεγαλεία και οι κολακείες στις ΗΠΑ και είπε καμιά μπαρούφα παραπάνω; Για να μην έχει υπάρξει καμιά επίσημη κυβερνητική διάψευση μέχρι τώρα μάλλον παίζει τον ρόλο του λαγού, να περάσουν στο άκρως δύσπιστο και αντιαμερικανικό θυμικό του λαού σχέδια που θυμίζουν άλλες εποχές.

Ας δούμε την ειδησεογραφία: Ο Π. Καμμένος απάντησε, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στον Μάτις (που έδωσε με το «καλημέρα» το περίγραμμα των συζητήσεων τονίζοντας ότι «ΗΠΑ και Ελλάδα μοιράζονται μια δέσμευση, να διασφαλίσουν έναν ασφαλή και ευημερούντα κόσμο) :
«Η Ελλάδα θεωρεί τις ΗΠΑ στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο, τον μοναδικό θα τολμούσα να πω. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα οι ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα σε μία πιο μόνιμη βάση όχι μόνο στον Κόλπο της Σούδας, αλλά επίσης στον Βόλο, στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη και - γιατί όχι; - στο μέλλον και στην Κάρπαθο».
Έθεσε δηλαδή και με τη «βούλα» το σχέδιο για μόνιμη εγκατάσταση αμερικανικών δυνάμεων σε μια σειρά από βάσεις σε όλη την Ελλάδα, ανάλογα και με τις ανάγκες των ΑμερικανοΝΑΤΟικών κι ενώ οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί κλιμακώνονται στην περιοχή.
Θυμίζουμε ότι ήδη στον Βόλο μετασταθμεύουν, με το πρόσχημα της συνεκπαίδευσης, αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα, στη Λάρισα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ (UAV), ενώ για την Αλεξανδρούπολη οι ΗΠΑ θέλουν να στήσουν άλλη μια βάση, με το «βλέμμα» στα Βαλκάνια, στη Μαύρη Θάλασσα και τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου.
Βροχή οι έπαινοι
Σύμφωνα, εξάλλου, με το επίσημο ανακοινωθέν του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν «για να επιβεβαιώσουν τη μακρόχρονη αμυντική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας». Επίσης, ότι ο Μάτις ευχαρίστησε τον Π. Καμμένο «για τη συνεχή υποστήριξη της χώρας του» στη βάση των Αμερικανών στη Σούδα, «έναν κρίσιμο κόμβο "logistics"».
Παραπέρα, «επαίνεσε» τον Π. Καμμένο για το γεγονός ότι πιάνει τη ΝΑΤΟική νόρμα τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ να πηγαίνει για τις λεγόμενες αμυντικές δαπάνες, προσανατολισμένες όπως είναι στα αμερικανοΝΑΤΟικά προτάγματα, και την πρόσφατη υπογραφή αναβάθμισης των «F-16» ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, πρόγραμμα με εργολάβο την αμερικανική «Λόκχιντ Μάρτιν».
«Ευχαρίστησε επίσης τον Έλληνα υπουργό Άμυνας για τις πρόσφατες ενέργειες της χώρας του για την καταπολέμηση των ρωσικών κακοήθων δραστηριοτήτων στην περιοχή και οι δύο συμφώνησαν να συνεχίσουν να κρατούν τη Ρωσία υπεύθυνη(των πράξεών της)», καταλήγει η ανακοίνωση των Αμερικανών, παραπέμποντας στην απέλαση Ρώσων διπλωματών από την ελληνική κυβέρνηση ανήμερα της έναρξης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ενώ χτες με δημοσίευμά τους οι «New York Times» επιβεβαίωσαν την ανάμειξη των ΗΠΑ
«Ευτυχείς» για το βρώμικο ρόλο που τους ανατέθηκε
Από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, μετά τη συνάντηση, ο Π. Καμμένος θύμισε ότι είναι η δεύτερη σχετική συνάντηση τα τελευταία τρία χρόνια προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα αυτά τα τρία χρόνια μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχει χτίσει μια πάρα πολύ στενή συνεργασία στον αμυντικό τομέα, έχοντας προχωρήσει προγράμματα όπως αυτά της αναβάθμισης των "F-16" και των "P-3 Orion". Παράλληλα έχουμε δεχτεί από τις ΗΠΑ δωρεάν στρατιωτική βοήθεια σε πολύ σημαντικό υλικό, όπως αυτή των "Chinook", των "Kiowa" και άλλων μέσων που δεν είναι ανακοινώσιμα (σ.σ.: πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει από τους Αμερικανούς έως και ιπτάμενο τάνκερ για να αναλάβει ρόλους "επόπτευσης" όλης της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου)».

Πρόσθεσε δε ότι οι ΗΠΑ «έχουν αναθέσει ουσιαστικά στην Ελλάδα το ρόλο του κέντρου του άξονα σταθερότητας προς τα νότια με την Κύπρο και το Ισραήλ, αλλά και χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος και άλλες, αλλά και προς τα βόρεια με την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία - χώρα που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ - και την ΠΓΔΜ.
Θεωρώ ότι στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, το επόμενο βήμα θα είναι η υπογραφή κοινών αμυντικών συμφωνιών, σε επίπεδο διακρατικών συμφωνιών, που θα βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων, αλλά και ουσιαστικά στο χτίσιμο της νέας ενεργειακής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή», συμπλήρωσε.
Σχέδια που «δεν είναι ανακοινώσιμα»!
Ερωτηθείς κατόπιν για το περιεχόμενο της συζήτησης με τον Μάτις είπε, προκαλώντας πρόσθετη ανησυχία για το τι κανονίζουν οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους Αμερικανούς: «Συζητήθηκαν πολλά θέματα τα οποία δεν είναι ανακοινώσιμα. Σε γενικό πλαίσιο, σας λέω ότι αυτά τα οποία είχαμε σχεδιάσει προχωρούν πολύ πιο γρήγορα και παράλληλα σχεδιάζουμε και καινούργιες συνεργασίες».
«Εναλλακτικά σχέδια» για τα Βαλκάνια με τους ίδιους ευρωατλαντικούς στόχους
Νωρίτερα, προχτές, ο Π. Καμμένος συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Γ. Μίτσελ, ο οποίος έχει δραστηριοποιηθεί έντονα για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών.
Κατά πληροφορίες, ο Π. Καμμένος υποστήριξε πως τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν στηρίζει τη συμφωνία, ένα γεγονός που, όπως εκτίμησε, θα δώσει συνέχεια στο φαινόμενο του αλυτρωτισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Π. Καμμένος εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμφωνία δεν θα γίνει κατορθωτό να επικυρωθεί στην ΠΓΔΜ, ενώ κατέθεσε και ένα «εναλλακτικό σχέδιο», το οποίο, όπως διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς, θα υλοποιεί μεν τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με τη συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς, όμως, να αγγίζει το θέμα του ονοματολογικού.
Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός πρότεινε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και με τη Σερβία (την οποία οι Αμερικανοί επίσης θέλουν να ζέψουν στο ΝΑΤΟικό άρμα παρά τους ισχυρούς στρατιωτικο-πολιτικούς δεσμούς με τη Ρωσία), με στόχο τη δημιουργία ενός «τόξου σταθερότητας» στη Βαλκανική.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας υποστήριξε πως με αυτόν τον τρόπο θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και θα θωρακιστεί η σταθερότητα στην ΠΓΔΜ.

«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία» ήταν το σχόλιο κυβερνητικών πηγών σε σχέση με το “plan B” που παρουσίασε ο υπουργός Άμυνας για το Σκοπιανό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.
Προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα
«Έκπληξη και απορία» εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου τόσο σε σχέση με το plan B που πρότεινε όσο και με την πρόσκληση σε ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές βάσεις και σε άλλα σημεία της Ελλάδας, πέραν της Σούδας.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra ο κ. Βούτσης ανέφερε: «Μπορώ να εκφράσω την έκπληξή μου και την απορία μου που κατατείνεται σε αυτή τη ρητορική, η οποία είναι πολύ πέρα από τη διατύπωση της πάγιας θέσης του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του Πάνου Καμμένου, και είναι σεβαστή και διατυπωμένη ότι δεν συμφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών.
Για αυτό λέω ότι μέχρι εκεί μπορώ να φτάσω. Δεν έχω παραπάνω ενημέρωση και δεν είναι εύκολο να καταλάβω ακριβώς τι προτείνει ο συνεργαζόμενος με την κυβέρνηση Πάνος Καμμένος. Δεν είναι εύκολο να καταλάβω και τι ακριβώς πρότεινε. Και για το θέμα των βάσεων και για τη διαμόρφωση μετώπων και αξόνων στα Βαλκάνια. Εμείς εργαζόμαστε για τη συνεργασία στα Βαλκάνια, αντίθετα με τη διαμόρφωση αξόνων για να αποτρέψουμε τα εθνικιστικά δόγματα και στερεότυπα από πλευράς Αλβανίας και Τουρκίας. Άρα δεν αντιλαμβάνομαι που θα βοηθούσε η διαμόρφωση αντιαξόνων και αντιμετώπων με άλλες χώρες, που ανέφερε ο Πάνος Καμμένος. Δεν είναι και εύκολο να κατανοηθούν σε βάθος. Περιμένω να δώσει παραπέρα ερμηνείες για να κατανοήσουμε τι εννοεί. Έχω εκτιμήσει ότι αυτό είναι λάθος από κάθε άποψη. Η μεγάλη στρατηγική διαφορά έγκειται στο αν θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών».
Η ΝΔ
Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά κατέθεσε ο επικεφαλής του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε συνέχεια των δηλώσεων του υπουργού 'Αμυνας μετά από συνάντηση που είχε ο κ. Καμμένος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Αν είναι σε γνώση του η ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου το οποίο, όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, υποκαθιστά τη συμφωνία των Πρεσπών;
- Αν ναι, από ποιον διαμορφώθηκε, ποίου την έγκριση πήρε και σε ποιόν φορέα κατατέθηκε το εν λόγω σχέδιο; Αποτελεί αυτό αλλαγή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα Βαλκάνια και στο θέμα του ονοματολογικού;
- Εν όψει της ήδη ανακοινωμένης επίσκεψης του κου Πρωθυπουργού στη Ρωσία τον προσεχή Δεκέμβριο, πιστεύετε ότι η πρόταση Καμμένου περί "αναχαίτισης της ρωσικής διείσδυσης στα Βαλκάνια", βοηθά την προετοιμασία και τους στόχους της εν λόγω επίσκεψης, καθώς και την προοπτική των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας;
Τελικά, ποιος ασκεί την εξωτερική πολιτικής της χώρας; Ο Υπουργός Εθνικής 'Αμυνας ή ο υπουργός Εξωτερικών;».
Επιμέλεια - σχολιασμός: Νίκος Πυλιώτης
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, Ριζοσπάστης, cnn Greece

Σχόλια