Κίνα: Οι νεόπλουτοι «σκοντάφτουν» για να επιδείξουν τον πλούτο τους


Κίνα: Οι νεόπλουτοι «σκοντάφτουν» για να επιδείξουν τον πλούτο τους

Σκοντάφτει βγαίνοντας από τη νέα του Τζάγκουαρ, σωριάζεται στο έδαφος και βρίσκεται ανάμεσα σε δεσμίδες χαρτονομισμάτων ή πανάκριβων αξεσουάρ, σύμφωνα με τη φωτογραφία που αναρτά στο Διαδίκτυο:
η τελευταία τάση στη διασκέδαση που υιοθετούν οι νεόπλουτοι στην Κίνα και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο Διαδίκτυο, προκαλεί οργή σε πολλούς στη χώρα.
"Είναι ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο, φωτογραφίες που δείχνουν κάποιον να είναι πεσμένος ανάμεσα στα πλούτη του και γίνονται viral μόλις αναρτώνται στο Διαδίκτυο βασίζονται όλες στο ίδιο μοντέλο, οι νεόπλουτοι προβάλλονται έστω και σωριασμένοι καταγής μαζί με τα πλούτη τους.
Φωτογραφίες που δείχνουν μια κομψή νεόπλουτη να πέφτει φαρδιά πλατιά στο πεζοδρόμιο ανάμεσα στα υλικά αγαθά της, ακριβές τσάντες, πορτοφόλια, καλλυντικά και αξεσουάρ, εθεάθησαν περισσότερες από 2,3 δισεκ. φορές στο κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo. Ο "πρωταγωνιστής" προσποιείται ότι σκοντάφτει βγαίνοντας από το πολυτελές αυτοκίνητό του και σωριάζεται πάνω στο πεζοδρόμιο μέσα σε ένα σωρό από χαρτονομίσματα, πιστωτικές κάρτες και πολυτελή προϊόντα. Ο στόχος είναι να επιδείξει την περιουσία του.
Την ίδια ώρα εργαζόμενοι και νέοι δείχνουν την αντίθεση τους παρωδώντας τους γόνους των μεγιστάνων ανεβάζοντας στο διαδίκτυο τις δικές τους εκδοχές της περιουσιακής τους κατάστασης.
Η χώρα φιλοξενεί περισσότερους δισεκατομμυριούχους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ δύο εκατομμύρια του πληθυσμού της εξακολουθούν να ζουν με λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα. 
"Κομμουνιστές" αξιωματούχοι έχουν ήδη εντοπίσει την εισοδηματική ανισότητα ως κύρια αιτία κοινωνικών αναταραχών στη χώρα και πιθανή απειλή για την επιβίωση του καθεστώτος. 
Το Ινστιτούτο Ερευνών Hurun κυκλοφόρησε τoν ετήσιo κατάλογό του China Rich για το 2018 στις 10 Οκτωβρίου, την 20η ετήσια κατάταξη των πλουσιότερων ατόμων στην Κίνα. Ο αριθμός των ατόμων με προσωπικό πλούτο άνω των 2 δισεκατομμυρίων γιουάν ($ 290 εκατομμύρια) μειώθηκε σε 1.893 το 2018, μια απότομη πτώση 11 τοις εκατό από την περσινή σύγκριση των 2.130 δισεκατομμυριούχων.
Παρά την πτώση των αριθμών, εξακολουθούν να υπάρχουν 89% περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι στη λίστα από ό, τι πριν από 5 χρόνια και τετραπλάσια αύξηση από 10 χρόνια πριν.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι Κινέζοι επιχειρηματίες αποτελούν πλέον το 35% των πλουσίων του παγκόσμιου καταλόγου Hurun, ξεπερνώντας τους επιχειρηματίες των ΗΠΑ για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια.
Ο αριθμός εκείνων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των πλουσίων που διορίστηκε στο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο (NPC) και στην Πολιτική Συμβουλευτική Διάσκεψη του Λαϊκού Κόμματος (CPPCC) μειώθηκε από πέρυσι κατά 10% σε 142 άτομα. Ωστόσο, ο πλούτος εκείνων που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια των συνόδων του NPC και CPPCC του τρέχοντος έτους τον Μάρτιο αυξήθηκε σχεδόν κατά 20% από πέρυσι σε 624 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της γειτονικής Ταϊβάν.
Η εκπροσώπησή τους αυξήθηκε σταθερά στο 20% περίπου των NPC των 3.000 μελών, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης νωρίτερα αυτό το έτος. Το ΚΚΚ, το οποίο ηγείται τέσσερις δεκαετίες της καπιταλιστικήςαποκατάστασης στην Κίνα, αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα της πλούσιας ελίτ που έχουν συγκεντρώσει μεγάλα πλούτη μέσα από την εκμετάλλευση και εις βάρος της εργατικής τάξης. Η κοινωνική ανισότητα έχει επιδεινωθεί παρά τη συνολική αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕγχΠ και την εμφάνιση σημαντικών μεσαίων τάξεων.
Ενώ ο αριθμός που ζει σε απόλυτη φτώχεια έχει μειωθεί, μεγάλος αριθμός ανθρώπων εξακολουθεί να ζει σε απελπιστικές καταστάσεις, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές. Σύμφωνα με την Oxfam, εξακολουθούν να υπάρχουν πάνω από 70 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν κάτω από το εθνικό όριο φτώχειας κάτω από 2.300 γιουάν (353.75 δολάρια ΗΠΑ) ετησίως.
Την ίδια ώρα που "ξαπλώνονται" οι επιδειξίες πλούσιοι, συνήθως κληρονόμοι και γόνοι των σύγχρονων κινέζων μεγιστάνων, οι διασώστες εργάζονται για να απελευθερώσουν μια ομάδα ανθρακωρύχων παγιδευμένων σε ανθρακωρυχείο στην ανατολική Κίνα μετά την κατάρρευση μιας σήραγγας.
Δύο ανθρακωρύχοι πέθαναν στο περιστατικό, το οποίο συνέβη αργά το Σάββατο στην επαρχία Shandong. Περισσότεροι από 300 άνθρωποι εργαζόταν τότε υπόγεια.
Οι περισσότεροι διασώθηκαν, αλλά 18 παραμένουν παγιδευμένοι υπόγεια.
Σχεδόν 140 διασώστες συμμετέχουν στη λειτουργία για την απελευθέρωση των ανδρών. Η αιτία του ατυχήματος βρίσκεται ακόμη υπό έρευνα. Για το ποιος παράγει τον πλούτο που κάποιοι αρπάζουν και προβάλουν τόσο χυδαία δεν χρειάζεται καμιά έρευνα.
Επιμέλεια - σχολιασμός: Αλέξανδρος Καπακτσής
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, The telegraf, WSWS, euronews


Σχόλια