Δυσκολίες στο πέρασμα των αμερικανικών σχεδίων έδειξε το δημοψήφισμα


Δυσκολίες στο πέρασμα των αμερικανικών σχεδίων έδειξε το δημοψήφισμα

Κατά τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα, το 91,39% των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα τάχθηκε υπέρ του ναι και το 5,71% υπέρ του όχι, αλλά ήταν τα σχεδόν δύο τρίτα του εκλογικού σώματος που δεν ψήφισαν εκείνα που κατάφεραν βαρύ πλήγμα στον Ζάεφ.
Η συμμετοχή δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα, πάντως υπολογιζόταν νωρίτερα ότι ανήλθε στο 36,6%.
Η συμμετοχή στις αλβανικές περιοχές της πΓΔΜ ήταν οριακά υψηλότερη απ' ότι στις υπόλοιπες περιοχές δείχνουν τα στοιχεία από την εφορευτική επιτροπή του δημοψηφίσματος. Μέχρι τώρα, συνήθως η συμμετοχή στις αλβανικές περιοχές ήταν 10% χαμηλότερη.
Το ποσοστό του ΝΑΙ σε πολλές αλβανικές περιοχές υπερβαίνει το 95%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές είναι λίγο κάτω από το 90%.
Παρά την παταγώδη αποτυχία στους στόχους που έβαλε ο κ. Ζάεφ δήλωσε: «Η Μακεδονία και οι πολίτες της έδειξαν ότι είναι περήφανοι πολίτες της Ε.Ε.(!!!) και ψήφισαν με αξιοπρέπεια. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από αυτούς που ψηφίζουν, η ψήφος είναι οριστική και η απόφαση των πολιτών δεν μπορεί να αγνοηθεί. Παρά το μποϊκοτάζ, περιμένω ότι η πλειοψηφία όσων ψήφισαν επέλεξαν το “ναι” και η θέλησή τους πρέπει να γίνει πολιτική δράση στο κοινοβούλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ανέφερε ότι τώρα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την τελική ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. 
Εκβιάζοντας τους βουλευτές όπου θα περάσει για απόφαση τώρα η συνέχεια της επίδικης συμφωνίας ανέσυρε και το χαρτί των πρόωρων εκλογών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις καλεί όλες τις πλευρές να "σεβαστούν" το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχο της ΕΕ.
Για ένα αντιφατικό δημοψήφισμα έκανε λόγο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναγνωρίζοντας την μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. «Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση, με ανακοίνωσή της,  κάνει λόγο για νοθεία στο αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος του VMRΟ DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοφσκι δήλωσε μετά το δημοψήφισμα πως ο λαός ψήφισε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αποτελεί μόνον ήττα για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για την εγκληματική διακυβέρνησης της χώρας, ανέφερε.
Ερωτηθείς αν θα αποδεχθεί τις πρόωρες εκλογές ανέφερε πως ο Ζάεφ αντί για πρόωρες εκλογές να ετοιμάζει την πολιτική συνταξιοδότηση του.
Σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή των Σκοπίων, περίπου μισή ώρα προτού κλείσουν οι κάλπες, η συμμετοχή έφτανε στο 34,09%.
1,8 εκατομμύρια πολίτες κλήθηκαν να ψηφίσουν «ναι» ή «όχι» στο ερώτημα: «Είστε υπέρ της ένταξης σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της ‘Μακεδονίας’ και της ελληνικής δημοκρατίας;». Τη διαδικασία επόπτευαν περίπου 12.000 ντόπιοι και 200 διεθνείς παρατηρητές – αριθμός-ρεκόρ για διαδικασία κράτους τέτοιου πληθυσμού.
Από ότι φαίνεται κάθε φορά που προσφεύγουν στον λαό για τη νομιμοποίηση των σχεδίων τους οι κυρίαρχοι κύκλοι χάνουν παταγωδώς.
Κάθε παρέμβαση πολιτικού παράγοντα από το εξωτερικό εκλαμβάνεται από μεγάλο μέρος των λαών σαν ανεπίτρεπτη ενέργεια που θίγει την ανεξαρτησία της χώρας τους και έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Τελικά καταρρέουν όλα τα στημένα δημοψηφίσματα αλλά και τα στερεότυπα όπως "οι Αλβανοί θα στηρίξουν μαζικά τη συμφωνία λόγο φιλοαμερικανισμού".
Και μόνο το γεγονός ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος ήταν: «Είστε υπέρ της ένταξης σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της ‘Μακεδονίας’ και της ελληνικής δημοκρατίας;» δείχνει ότι η πλειοψηφία του λαού της FYROM δεν πείσθηκε και ότι ταυτόχρονα έχει σοβαρούς ενδοιασμούς για το μέλλον που του ετοιμάζουν.
Οι πιέσεις σε βάρος του και σε όλους τους πολιτικούς παράγοντες ένθεν κακείθεν των συνόρων αναμένεται να ενταθούν. Ο ιμπεριαλιστικός παράγοντας θα δυναμώσει την παρέμβαση του στην περιοχή.
Νίκος Πυλιώτης

Σχόλια