Καλπάζει ο πληθυσμός των πολύ πλούσιων ανθρώπων και στις φτωχές χώρες


Καλπάζει ο πληθυσμός των πολύ πλούσιων ανθρώπων και στις φτωχές χώρες

Στην έκθεση Wealth X που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ αναδεικνύονται στην χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό από ultra-high-net-worth πολίτες σε παγκόσμιο επίπεδο. Δηλαδή στη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό πολύ πλούσιων ανθρώπων.
Συγκεκριμένα οι super πλούσιοι που ζουν στις ΗΠΑ και "αξίζουν περισσότερο από 30 εκατ. δολάρια έκαστος" ανέρχονται σε 80.000 περισσότερους από ό,τι στην Ιαπωνία, την Κίνα, την Γερμανία, τον Καναδά και την Γαλλία μαζί.
Αν και οι ΗΠΑ όμως κέρδισαν αυτή την πρωτιά, οι εξελίξεις ίσως προδιαγράφουν πως την εκθρόνησή τους τα επόμενα χρόνια καθώς σύμφωνα με την ίδια έρευνα ο αριθμός των πλουσίων στην Ασία αυξάνει με πολύ ταχύτερους ρυθμούς. 
Για παράδειγμα στην Κίνα οι super rich αυξήθηκαν κατά 19% το 2016 και 2017 (δηλαδή με ρυθμό διπλάσιο συγκριτικά στη Ν.Αμερική). Ακόμη δε πιο αξιοσημείωτος είναι όμως ο ρυθμός αύξηση των super rich σε μια χώρα που μάλλον δεν θα το περιμέναμε. Η χώρα αυτή είναι το Μπαγκλαντές και πλούσιοι αυξήθηκαν κατά 17,3% την 5ετία 2012-2017. Την ίδια περίοδο στην Κίνα η αντίστοιχη ομάδα πλουσίων αυξήθηκαν κατά 13,4%, στο Βιετνάμ κατά 12,7% και στις ΗΠΑ μόλις κατά 8,1%. 
Η φτώχεια εκατοντάδων εκατομμυρίων εργαζομένων τροφοδοτεί τον απίστευτο πλούτο λίγων κηφήνων. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν είχαμε μια τέτοια ανισοκατανομή του παραγόμενου πλούτου. Ο πλούτος οκτώ συνολικά ατόμων, όλοι τους άνδρες, ισούται με τον πλούτο του φτωχότερου μισού του πληθυσμού της Γης ήδη από το 2016. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι μισθοί μένουν σχεδόν στάσιμοι τα ποσοστά αύξησης του πλούτου είναι διψήφια.
Όσο οι εργαζόμενοι θα υποκύπτουν στο καθεστώς της εκμετάλλευσης τους τόσο η αύξηση της σχετικής αλλά και της απόλυτης φτώχειας θα αυξάνει. Το σύστημα απλώς δεν θεραπεύεται. Αυτή είναι η φυσιολογική του λειτουργία, ενυπάρχει στο ίδιο του το DNA. Μόνη λύση είναι η ανατροπή του. Και ενώ αυτή προβάλει από όλες τις πτυχές της πραγματικότητας φαίνεται ταυτόχρονα τόσο μακρινή ή ανέφικτη από τα δισεκατομμύρια των λαϊκών ανθρώπων που αποδέχονται τη μοίρα τους. Το όραμα μιας άλλης κοινωνίας, αλίμονο, είναι πάρα πολύ αχνό ακόμη για να γίνει κίνητρο της δράσης τους. 
Η πρώτη δεκάδα των χωρών όπου την επίμαχη 5ετια καταγράφεται η αύξηση του πληθυσμού των super rich φαίνεται και στο infographic του Statista που βασίστηκε στα στοιχεία της Wealth X.  Επιμέλεια- σχολιασμός: Α. Κ.

ΠΗΓΗ:wealthx, Huffingtonpost, statista

Σχόλια