Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συνθήκη κατάργησης των πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς μπορεί να είναι η "πιο επικίνδυνη" πράξη της σημερινής κυβέρνησης.


Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συνθήκη κατάργησης των πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς μπορεί να είναι η "πιο επικίνδυνη" πράξη της σημερινής κυβέρνησης.

Η δήλωση της Ουάσινγκτον για την απόσυρση από τη Συνθήκη για την Κατάργηση των Πυραύλων Μεσαίου και Μικρότερου Βεληνεκούς (ΣΠΜΜΒ) θα έχει αναμφισβήτητα αρνητικό αντίκτυπο στο παγκόσμιο σύστημα ελέγχου των εξοπλισμών και στη στρατηγική σταθερότητα.

Στις 20 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ ανήγγειλε ανοιχτά τη σκόπιμη απόσυρση της χώρας του από τη Συνθήκη ΠΜΜΒ, η οποία προκάλεσε αρκετή οργή στη διεθνή κοινότητα. Ακόμη και μερικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ πιστεύουν, ότι η απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από αυτή τη Συνθήκη θα έχει αναμφίβολα αρνητικό αντίκτυπο στο παγκόσμιο σύστημα ελέγχου των εξοπλισμών και στη στρατηγική σταθερότητα.
Η Συνθήκη ΠΜΜΒ είναι μια σημαντική συμφωνία για τον έλεγχο και τη μείωση των όπλων · το έγγραφο υπογράφηκε μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου · διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην άμβλυνση των διεθνών σχέσεων · στην προώθηση της διαδικασίας αφοπλισμού και · στη διατήρηση της στρατηγικής ισορροπίας και σταθερότητας στον κόσμο. Ακόμη και σήμερα, το έγγραφο αυτό εξακολουθεί να είναι σημαντικό για την παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα. Ένα από τα αναλυτικά άρθρα του πρακτορείου Reuters με μια προειδοποίηση αναφέρει, ότι η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη μπορεί να είναι η "πιο επικίνδυνη" πράξη της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης.
Ο κίνδυνος που συνεπάγεται η μονομερής αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη μπορεί να γίνει κατανοητός από την αντίδραση της Ευρώπης. Η Γερμανία, ως παραδοσιακός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, σημείωσε, ότι αυτό είναι «ένα δύσκολο θέμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη». Στην δημοσιευμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωση, επισημαίνεται, ότι με την έναρξη ισχύος της Συνθήκης ΠΜΜΒ υπήρξε σταθερή η ραχοκοκαλιά της δομής ασφάλειας στην Ευρώπη. Η ΕΕ εξέφρασε την ελπίδα, ότι οι ΗΠΑ θα σκεφτούν πώς αυτό θα επηρεάσει τους εαυτούς τους, τους συμμάχους τους και την παγκόσμια σταθερότητα.
Η διεθνής κοινότητα έχει ήδη παρατηρήσει, ότι στο θέμα των πυρηνικών όπλων και του ελέγχου των εξοπλισμών η "όρεξη για κίνδυνο" των ΗΠΑ γίνεται πιο εμφανής. Στην αρχή αυτού του έτους, η Ουάσιγκτον δημοσίευσε μια νέα έκθεση σχετικά με την αξιολόγηση της πυρηνικής κατάστασης. Σε σύγκριση με ένα παρόμοιο έγγραφο του 2010, η νέα έκθεση κάνει μεγαλύτερη αναφορά στη γεωπολιτική και τον ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων χωρών, δίνεται έμφαση στην ενίσχυση του ρόλου των πυρηνικών όπλων στην αμερικανική πολιτική ασφαλείας, διευκολύνοντας την ειδική και πρωταρχική ευθύνη των ΗΠΑ σε θέματα πυρηνικού αφοπλισμού. Επιπλέον, στην έκθεση τονίζεται, σαφώς η ανάγκη να αναπτυχθεί ένα σύστημα πυρηνικών όπλων χαμηλής ισχύος και να μειωθεί το όριο για τη χρήση των πυρηνικών όπλων. Ο Μπρους Μπλερ, εμπειρογνώμονας για την ασφάλεια και τα πυρηνικά όπλα στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον, πιστεύει, ότι τα νέα πολιτικά μέτρα των ΗΠΑ θα αυξήσουν μόνο τη δυνατότητα λάθους εισόδου σε πυρηνικό πόλεμο.
Η πρόσφατη είδηση για την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη είναι η επόμενη εκδήλωση της ενίσχυσης της μονομερής σκέψης της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια κάποιου διαστήματος ο εκβιασμός και η πίεση για μεγιστοποίηση των δικών τους συμφερόντων έγινε στην πράξη σχεδόν η κύρια μέθοδος στην αμερικανική διπλωματία. Σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές, η διάδοση των ειδήσεων σχετικά με την απόσυρση από τη Συνθήκη ΠΜΜΒ αυτή τη φορά, από τη μια πλευρά, αποσκοπεί στην εστίαση στα πραγματικά προβλήματα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στο αμερικανικό Κογκρέσο, ενώ από την άλλη, η Ουάσινγκτον αυξάνει τα μέτρα για την άσκηση πίεσης στις σχέσεις μεταξύ των κρατών.
Η σημερινή ροή σκέψης της Ουάσιγκτον βασίζεται στη δύναμη · ωστόσο, τόσο στην ιστορία όσο και τώρα, οι διεθνείς σχέσεις δεν λειτουργούσαν ποτέ τόσο εύκολα, εκτός αυτού · οι διακρατικές σχέσεις δεν θα εξελιχθούν σύμφωνα με το αμερικανικό σενάριο. Όσον αφορά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη ΠΜΜΒ, η Ρωσία δήλωσε, ότι θα ανταποκριθεί με "στρατιωτικές τεχνολογίες και άλλες απαραίτητες μεθόδους". Σε ότι αφορά μεμονωμένους αξιωματούχους των ΗΠΑ που υπονοούν, ότι η απόσυρση της χώρας τους από τη Συνθήκη ΠΜΜΒ συνδέεται με την Κίνα, ένας ακόμα πιο παράλογος υπολογισμός κρύβεται πίσω από αυτό. Η ΛΔΚ σταθερά ακολουθεί μια εθνική αμυντική πολιτική αμυντικού χαρακτήρα · υπερασπίζεται σταθερά τα συμφέροντα της χώρας · δε δέχεται εκβιασμούς υπό οποιαδήποτε μορφή.
Τα τελευταία χρόνια, η αμερικανική κυβέρνηση συνεχώς προκαλεί συγκρούσεις στις διακρατικές σχέσεις. Όλο και πιο περισσότερες αμερικανικές στρατηγικές προσωπικότητες θέτουν τα εξής ερωτήματα: είναι οι ΗΠΑ έτοιμες για πλήρη εμβάθυνση της αντιπαράθεσης με μεγάλες χώρες; · Είναι αυτή η κατάσταση προς το συμφέρον των ΗΠΑ; Στην πραγματικότητα, για να απαντήσει σε αυτές τις δύο ερωτήσεις, η Ουάσιγκτον δεν χρειάζεται μόνο τη "στρατηγική" σκέψη, αλλά πρέπει να γνωρίζει τη σύγχρονη δομή και να κατανοεί το μέλλον της ανθρωπότητας, Κατά την επίλυση των διεθνών προβλημάτων, είναι δύσκολο να προχωρήσουμε στο σωστό δρόμο μόνο με τη βοήθεια της μονομερής σκέψης και την «όρεξη για κίνδυνο».
Μετάφραση : Κωνσταντίνος Κατσιάβαλος
ΠΗΓΗ: «Λαϊκή Ημερησία Εφημερίδα » online

Σχόλια