Συνέλαβαν τον δήμαρχο του Riace επειδή βοηθούσε μετανάστες


Συνέλαβαν τον δήμαρχο του Riace επειδή βοηθούσε μετανάστες

Το Riace ( Calabrian : Riàci ) είναι δήμος της μητροπολιτικής πόλης Reggio στην ιταλική περιοχή υης Calabria.
Για τους κατοίκους του Riace, το καλοκαίρι του 2017 έχει γίνει σημείο καμπής.
 Μια ιστορική συγκυρία που θα μπορούσε να καθορίσει τη μελλοντική ύπαρξη αυτού που έχει γίνει στα μάτια του διεθνούς κοινού ως ένα εξαιρετικό πείραμα της ενσωμάτωσης των μεταναστών.
Το έργο της ένταξης των μεταναστών Riace γεννήθηκε το 2001, από ένα «απλό» εγκεφαλικό επεισόδιο : ας προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι θετικό από ένα αρνητικό σενάριο, δηλαδή μια πτώση του πληθυσμού.
Ήταν μια τόσο απλή αρχή που ώθησε την τοπική διοίκηση του Riace να αφήσει τους μετανάστες να πάρουν τη θέση των πρώην ιταλών κατοίκων του χωριού της. Ως αποτέλεσμα, η Riace κατάφερε να διατηρήσει τις βασικές κοινωνικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Η τοπική οικονομία άκμασε. Ομοίως, χάρη στις κοινωνικές του δραστηριότητες, το Riace κατάφερε να αντισταθμίσει την μακρόχρονη απομόνωση της περιοχής  Locride  και να επιβεβαιωθεί ότι είναι ένα από τα πιο πολύτιμα παραδείγματα ενσωμάτωσης των μεταναστών παγκοσμίως.
Το Riace έχει γίνει ένα πρότυπο ενσωμάτωσης, οι εμπειρίες του οποίου έχουν εφαρμοστεί σε άλλες θέσεις στην περιοχή της Καλαβρίας και στην Ιταλία.
Η εισαγγελία του Λόκρι, στη νότια Ιταλία, ανακοίνωσε σήμερα τη σύλληψη του Ντομένικο Λουκάνο, δημάρχου του Ριάτσε, που είναι ένα χωριό πρωτοπόρο στην υποδοχή προσφύγων στη νότια Ιταλία, με την υποψία ότι αυτός βοηθάει την παράνομη μετανάστευση.
Η εισαγγελία έδωσε εντολή για την παραμονή σε "κατ'οίκον περιορισμό" του Λουκάνο, ο οποίος είναι ύποπτος επίσης για παρατυπίες στη χορήγηση χρηματοδότησης για τη συλλογή των απορριμμάτων στο χωριό του, σύμφωνα με ανακοίνωση των δικαστικών αρχών.
Ο Λουκάνο κατηγορείται ότι διοργάνωσε εικονικούς γάμους ανάμεσα σε κατοίκους του χωριού του και αλλοδαπές προκειμένου αυτές να εξασφαλίσουν την άδεια διαμονής.
Στην ανακοίνωσή τους οι δικαστικές αρχές επικαλούνται αποσπάσματα τηλεφωνικών συνδιαλέξεών του στις οποίες ο Λουκάνο φαίνεται να δρα πραγματικά εν γνώσει του κατά του ισχύοντος νόμου, τον οποίο χαρακτηρίζει "χαζό".
"Θα σας φτιάξω ταυτότητα, είμαι παράνομος, είμαι παράνομος γιατί για να φτιάξω την ταυτότητα θα πρέπει να έχω μια άδεια διαμονής που να ισχύει ακόμη. Επίσης εσείς θα οφείλατε να αποδείξετε ότι κατοικείτε στο Ριάτσε (...) Αναλαμβάνω την ευθύνη και σας λέω εντάξει", λέει σε μια αλλοδαπή γυναίκα σε τηλεφωνική συνομιλία που κατέγραψαν οι ερευνητές, σύμφωνα με την εισαγγελία.
Σε άλλη συνομιλία του, την οποία επικαλείται επίσης η εισαγγελία, προτείνει σε μια Νιγηριανή να κάνει έναν εικονικό γάμο.
"Ξέρετε ποια είναι κατά την άποψή μου η μόνη δυνατότητα; Να παντρευτείτε, όπως έκανε η Στέλλα. Η Στέλλα παντρεύτηκε τον Ναζαρένο, εγώ είμαι ο υπεύθυνος του Ληξιαρχείου, τον γάμο με έναν Ιταλό πολίτη τον τελώ αμέσως", λέει.
Ακόμη και αυτοί που του προσάπτουν κατηγορίες όμως δεν αναφέρουν ότι το κάνει για ίδιο όφελος.

Τη δεκαετία του 2000 ο Λουκάνο, αριστερός δήμαρχος, ήταν ένας από τους πρώτους που στοιχημάτισαν στους πρόσφυγες για να ξαναδώσει ζωή στο χωριό του των 1.800 κατοίκων.
Έκτοτε, δεκάδες άνθρωποι από το Αφγανιστάν, την Ερυθραία, ή το Ιράκ έχουν εγκατασταθεί στο Ριάτσε, γεμίζοντας το σχολείο του και αυξάνοντας τον αριθμό των κατοίκων του, προσελκύοντας ακόμη και τουρίστες με ατελιέ τοπικών βιοτεχνικών προϊόντων, που κατασκεύασαν σε συνεργασία με τους παλαιούς κατοίκους του χωριού.
Ο Λουκάνο, ο οποίος το 2010 τιμήθηκε με την διάκριση του τρίτου "καλύτερου δημάρχου του κόσμου" και αναφερόταν μεταξύ των 100 προσωπικοτήτων με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο από το περιοδικό Fortune το 2016, ενέπνευσε ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του Βιμ Βέντερς και μια τηλεταινία, που αναμένεται να προβληθεί τον Φεβρουάριο στην Ιταλία.
Ο Roberto Saviano, Ιταλός δημοσιογράφος και συγγραφέας, κήρυξε το Riace ως σύμβολο υποδοχής και ελευθερίας τον περασμένο Αύγουστο.
Ο υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini, από την άλλη πλευρά, που πάντα επέκρινε τη δράση υποδοχής των μεταναστών στο παρελθόν αναφερόμενος όλο χολή στη σημερινή σύλληψη έγραψε: "Δυστυχώς, ποιος ξέρει τι θα πει τώρα ο Saviano και όλοι οι καλοί που θα ήθελαν να γεμίσουν την Ιταλία με μετανάστες!"
Η σύλληψη του δημάρχου προκάλεσε μια όξυνση της διαμάχης. Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί που μιλούν για πολιτική δίωξη και κράτηση. Στα κοινωνικά μέσα τα σχόλια αυτών των πρώτων ωρών μετά τη δικαστική παραγγελία είναι πραγματικά καυτά και όλες οι θέσεις είναι συνήθως υπέρ του δημάρχου.
Επιμέλεια. Πάνος Ευθυμίου
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, blastingnews, RSI news

Σχόλια