«Κυματοθραύστης» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ανατ. Μεσόγειο η Ελλάδα σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, «πόρτα» των ΗΠΑ σύμφωνα με τον κ. Καμένο.


«Κυματοθραύστης» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ανατ. Μεσόγειο η Ελλάδα σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, «πόρτα» των ΗΠΑ σύμφωνα με τον κ. Καμένο.

Μιλώντας στην αιγυπτιακή εφημερίδα «Al - Ahram», ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς χαρακτήρισε την τριμερή με την Αίγυπτο την «πιο προωθημένη και έπεται εκείνη με το Ισραήλ».

Περιγράφοντας, δε, το ρόλο που έχουν αναλάβει στην περιοχή, σημείωσε πως «η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος είναι χώρες που εργάζονται και συνεργάζονται αποτελώντας "κυματοθραύστη" έναντι της ογκούμενης αστάθειας, ενώ επιχειρούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για τη δημιουργία και τη διάχυση συνθηκών σταθερότητας στην περιοχή. Επιπλέον, προωθούμε συστηματικά την υλοποίηση των αναγκαίων όρων και συνθηκών θετικής ανάπτυξης των σχέσεων ΕΕ - Αιγύπτου, σχετικά με τις οποίες η Ελλάδα είναι χώρα που μεσολαβεί εποικοδομητικά και υπερασπίζεται τα κοινά συμφέροντα όλων», ενώ περιγράφοντας την όλο βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, ισχυρίστηκε ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Αιγύπτου «αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στη διεθνή πολιτική σκακιέρα, λόγω (...) και της πολιτικής που ακολουθούν. Μια πολιτική ευθύνης (...) που επιδεικνύει ηγεσία (leadership) και δεν επαναπαύεται σε μοιρολατρικές λογικές αδράνειες».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του και περιγράφοντας επί της ουσίας τους ρόλους ΑμερικανοΝΑΤΟικού χωροφύλακα που διεκδικούν για τα συμφέροντα των δυο αστικών τάξεων, πρόσθεσε ότι οι δυο κυβερνήσεις «συνιστούν αξιόπιστους συμμάχους και εταίρους για τη Διεθνή Κοινότητα (...) Αυτό νομίζω έχει γίνει αντιληπτό από τον διεθνή παράγοντα, ο οποίος επενδύει ολοένα και περισσότερο στην συνεργασία με τις δύο χώρες μας για τη σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής», ενώ σε άλλο σημείο, ερωτηθείς ειδικά για τη διμερή «συνεργασία» στην «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι «η Ελλάδα στέκεται αρωγός στις προσπάθειες της Αιγύπτου να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, που εκτός από την Αίγυπτο πλήττει άμεσα την ευρύτερη "γειτονιά" μας αλλά και την ίδια την ΕΕ».
Σε ό,τι αφορά τη χτεσινή Σύνοδο, ανάμεσα σε άλλα ο υπουργός Εξωτερικών στάθηκε στα «πολύ σημαντικά περιθώρια οικονομικής συνεργασίας και πρωτίστως μεταξύ ελληνικών και αιγυπτιακών εταιρειών», σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα και η Αίγυπτος αποτελούν πολύ σημαντικούς ενεργειακούς αλλά και μεταφορικούς κόμβους από την Ανατολή προς τη Δύση (...)», μιλώντας για «αλληλοσυμπληρούμενες δυνατότητες» που αναδεικνύουν παραπέρα «τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για το παγκόσμιο εμπόριο αλλά και την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια».

Εξήγησε ότι «η πρόσφατη ανακάλυψη σημαντικών ενεργειακών κοιτασμάτων στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο αναδεικνύουν τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Το ενδιαφέρον διεθνών κολοσσών στο πεδίο της Ενέργειας είναι μεγάλο. Παρά τις συνεχείς προκλήσεις και τα προσκόμματα που θέτουν τρίτες χώρες, είμαι βέβαιος ότι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα πραγματοποιηθεί κατά τρόπο που να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των κρατών που έχουν κυριαρχικά δικαιώματα επί των φυσικών τους πόρων, αλλά και η διεθνής νομιμότητα».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ειδικά για την Τουρκία, την κατηγόρησε ότι «συνεχίζει την αναθεωρητική της πολιτική, η οποία μεταφράζεται σε συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων. Εντούτοις, εμείς, ως υπεύθυνη δύναμη, επιμένουμε στη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και στη συνέχιση του διαλόγου», περιγράφοντας τη γραμμή του εφησυχασμού και του «διαύλου» για να κρατηθεί η Τουρκία στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, που ακολουθεί η κυβέρνηση.
Με «ίδιους στόχους» με την κυβέρνηση Τραμπ
Σειρά επαφών με στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και επιχειρηματικών ομίλων έχει αυτές τις μέρες στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος,σε συνέχεια αντίστοιχων επαφών που είχαν στη Ν. Υόρκη πριν από περίπου 10 μέρες ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών.

Παντού διακηρύσσει την απόφαση της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να βάλει πλάτη στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια, με ακόμα βαθύτερη εμπλοκή του λαού και της χώρας στους επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τις ζώνες επιρροής, τις αγορές, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους διαμετακόμισης.
 «Ενας εξαιρετικός σύμμαχος»
Ο Π. Καμμένος συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζ. Μάτις, στον οποίο αναμενόταν να απευθύνει και επίσημη πρόσκληση να επισκεφτεί την Ελλάδα, πέρα από τα θέματα ακόμα στενότερης στρατιωτικής «συνεργασίας» που προβλεπόταν να συζητήσουν.
«Η Ελλάδα είναι ένας σταθερός σύμμαχος και έχουμε στενή συνεργασία», δήλωσε ο Μάτις σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνάντησης και πρόσθεσε:
«Ο κόλπος της Σούδας είναι ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια προσέγγισης στη Μεσόγειο και σε κάθε άλλο μέρος του ΝΑΤΟ. Και έχουμε πολύ στενή συνεργασία συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών μου επαφών με τον υπουργό Άμυνας. (Η Ελλάδα) είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος σε όλους τους τομείς από τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ως τη στήριξη που παρέχουν στις ναυτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και τη στρατιωτική μας συνεργασία συν τη διπλωματική μας συνεργασία στις Βρυξέλλες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μάτις..
Κατόπιν, στις 4 μ.μ., τοπική ώρα, ο Π. Καμμένος προγραμματιζόταν να συναντηθεί με τον αν. υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζ. Σάλιβαν, αρμόδιο για θέματα δημόσιας διπλωματίας και δημοσίων σχέσεων.
Σημειωτέον, τον Ελληνα υπουργό Αμυνας συνοδεύει στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, «πολυπράγμων και δουλευταράς» Τζ. Πάιατ, ο οποίος συνόδευσε τον Π. Καμμένο και κατά την επίσκεψή του στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Στο πρόγραμμα της επίσκεψης Καμμένου στις ΗΠΑ περιλαμβάνεται, επίσης, επίσκεψη στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Οι δύο κυβερνήσεις σχεδιάζουν περισσότερες «συνεκπαιδεύσεις» στον συγκεκριμένο τομέα, δίνοντας πρόσχημα στους Αμερικανούς για περιοδική μεταστάθμευση πρόσθετων, επίλεκτων δυνάμεών τους στη χώρα.
Περιλαμβάνεται, ακόμα, επίσκεψη στην έδρα της «Lockheed Martin», καθώς ξεκινά το πρόγραμμα αναβάθμισης των ελληνικών «F16», εκσυγχρονίζονται τα κατασκοπευτικά «P3».
«Θα γίνουμε η πόρτα των ΗΠΑ»
Σημειωτέον, αργά προχτές το βράδυ, ώρα Ελλάδας, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας εγκαινίασε το ελληνικό περίπτερο στην αμερικανική έκθεση πολεμικού υλικού AUSA 2018, στο περιθώριο της οποίας είχε διμερείς επαφές και με άλλα στελέχη, όπως την υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, αρμόδια για εξαγωγές στρατιωτικού υλικού και την τέτοια διακρατική συνεργασία, Αν. Κατάλντο.
Σύμφωνα με ανταπόκριση της ΕΡΤ, ο Π. Καμμένος διαβεβαίωσε εκ μέρους της κυβέρνησης την Αμερικανίδα υφυπουργό ότι «η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και μπορεί να γίνει η πόρτα των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή», για να εισπράξει, ως φιλοφρόνηση της Αμερικανίδας, μια δήλωση ότι «είστε εκ των παλαιότερων και ισχυρότερων συμμάχων μας. Οι στόχοι μας είναι ίδιοι».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η Κατάλντο τόνισε επίσης ότι υπάρχουν προοπτικές για την περαιτέρω αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. «Εργαζόμαστε από κοινού για τους ίδιους στόχους. Και τώρα θέλουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτή τη συνεργασία, να χτίσουμε πάνω στον στρατό, να χτίσουμε πάνω στην επιστήμη και την τεχνολογία και να χτίσουμε πάνω στη βιομηχανική συνεργασία», πρόσθεσε η υφυπουργός.
Αλλωστε, ο Π. Καμμένος, αφού εγκαινίασε το περίπτερο, προχώρησε σε δήλωση τονίζοντας ότι μέσα από τη «συνεργασία» της ντόπιας αμυντικής βιομηχανίας με την αμερικανική, η χώρα πλέον «υποστηρίζει τεχνολογικά τα νέα μέσα που αποτελούν μέρος της αμερικανικής τεχνολογίας σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή (...) Η Ελλάδα καθίσταται πλέον γεωπολιτικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στο πεδίο της αμυντικής βιομηχανίας».
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο συναντήθηκε, επίσης, και με αρμόδια στρατιωτικά στελέχη, όπως τον υποστράτηγο Τζ. Ντρούσαλ, διοικητή της USASAC (US Army Security Assistance Command) και τον αντιστράτηγο Τσ. Χούπερ, διοικητή της DSCA (Defense Security Cooperation Agency).
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο της δημιουργίας νέων βάσεων στην Ελλάδα, ο κ. Καμμένος υποστήριξε πως η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα μας θα μπορούσε να ενισχύσει μέσω της παροχής τεχνογνωσίας την αμυντική πολιτική της Ελλάδας σε μια περίοδο που εμφανίζονται στο προσκήνιο νέου είδους απειλές.
«Κοιτάξτε, υπάρχουν δομές τέτοιες οι οποίες θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για την Ελλάδα να έρθουν κοντά μας. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε πλέον μπει σε μια περίοδο που έχουμε νέα είδη απειλών. Υπάρχει ο κυβερνοπόλεμος, υπάρχουν οι δορυφορικές πληροφορίες, υπάρχουν πάρα πολλά νέα μέσα, τα οποία οι ΗΠΑ τα έχουν αναπτύξει και η παρουσία τους στην Ελλάδα θα μπορεί να μας βοηθήσει πάρα πολύ και στη δική μας αμυντική πολιτική», είπε.
Επιμέλεια: Νίκος Πυλιώτης
ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης, ΕΡΤ, ΑΠΕ


Σχόλια