Σε διατεταγμένη υπηρεσία πάλι ο Στουρνάρας: Να τηρηθούν όλα τα επαχθή συμφωνηθέντα με τους "εταίρους" μας


Σε διατεταγμένη υπηρεσία πάλι ο Στουρνάρας: Να τηρηθούν όλα τα επαχθή συμφωνηθέντα με τους "εταίρους" μας

Έπρεπε να είναι φυλακή, δεν είναι όμως. Στην Ελλάδα της "αρπαχτής" που έχτιζαν τόσα χρόνια, μόνιμα κρατικοδίαιτος, φώναζε συνεχώς όλο και για νέα προνόμια στο κεφάλαιο.
Μόλις έκανε το "καθήκον" του, μαζί με τους συνεταίρους του στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, να παραδώσει σιδηροδέσμια τη χώρα στους δανειστές και να οργανώσει τη μόνιμη λεηλασία των εργαζομένων "δραπέτευσε" σε άλλο μετερίζι όπου έχει το ακαταδίωκτο λόγο υψηλής προστασίας. Διοικητής του υποκαταστήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με το όνομα Τράπεζα της Ελλάδας. Με αυτόν τον τίτλο και ρόλο παρεμβαίνει μόνο, εφόσον και όταν τα συμφέροντα των αφεντικών το επιτάσσουν.
Την ανάγκη "θωράκισης της ελληνικής οικονομίας", μέσω της τήρησης των όσων έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους, απέναντι στις διεθνείς αναταράξεις, επεσήμανε, με παρέμβασή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
«Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον είναι λιγότερο φιλικό απ' ό,τι είχε υποτεθεί», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στα προβλήματα σε Τουρκία και Ιταλία, που επηρεάζουν τις αγορές σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε διεθνές επίπεδο στην επεκτατική δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ, αλλά και τη λήξη του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΕ.
Το συμπέρασμα για τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας είναι «αυτονόητο», όπως τόνισε: «Η συνέχιση μιας οικονομικής πολιτικής η οποία θα πρέπει να θωρακίσει τη χώρα έναντι αυτών των κινδύνων, εφ' όσον πρωταρχικός μας στόχος είναι η πρόσβαση στις αγορές με βιώσιμους όρους. Όχι απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους τώρα και στο μέλλον, τήρηση των συμφωνηθέντων με τους εταίρους μας, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου (ένα θέμα που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Σύνοδο του ΔΝΤ είναι η αξιοποίηση των στοιχείων ενεργητικού του Δημοσίου όλων χωρών), προσέλκυση επενδύσεων, καθώς επίσης και έμφαση στους κανόνες σωστής εταιρικής διακυβέρνησης εισηγμένων και μη εταιρειών και τραπεζών».
Παράλληλα, όσον αφορά τις τράπεζες, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε την ανάγκη επίτευξης του στόχου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Αυτά που απαιτεί για άλλη μια φορά τηρούνται χρόνια τώρα. Μπορεί θωράκιση της ελληνικής οικονομίας να μην έφεραν το πλιάτσικο στο λαϊκό εισόδημα όμως το εξασφάλισαν. Για δεκαετίες μπροστά μας ούτε θωράκιση θα έχουμε ούτε το λαϊκό εισόδημα θα ανακάμψει.
Τα μνημόνια θα μακροημερεύουν μαζί με τη βαρβαρότητα κατά κάθε εργαζομένου, συνταξιούχου, νέου ανθρώπου. Η δυστυχία τους θρέφει και την εξουσία και τα κέρδη των αφεντικών του. Από εκεί παίρνει άλλωστε τον παχυλό μισθό του. Όταν θα τους σαρώσει ο λαός ας προλάβει να εξαφανισθεί. Η θέση του πίσω από τα σίδερα είναι από τώρα εξασφαλισμένη.
Νίκος Πυλιώτης
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχόλια