Αίτηση για αναδρομικά συνταξιούχων. Το Δημόσιο προτίθεται να εφεσιβάλει την απόφαση. Σκληρό εκλογικό παιχνίδι προσδοκιών από την κυβέρνηση


Αίτηση για αναδρομικά συνταξιούχων. Το Δημόσιο προτίθεται να εφεσιβάλει την απόφαση. Σκληρό εκλογικό παιχνίδι προσδοκιών από την κυβέρνηση

Να μην προχωρούν σε προσφυγές για την επιστροφή αναδρομικών οι συνταξιούχοι γιατί χαλάνε λεφτά χωρίς λόγο ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.
Ανακοίνωσε ότι το Δημόσιο θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του πρωτοδικείου για την επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχο.

Ειδικότερα για τις μαζικές προσφυγές συνταξιούχων για επιστροφή αναδρομικών σημείωσε ότι: «Υπάρχει μεγάλη πλάνη. Οι προσδοκίες που καλλιεργούνται είναι παραπλανητικές. Οι αγωγές δεν είναι λύση. Είναι μεγαλύτερο από 9 δισ το κόστος από την επιστροφή αναδρομικών στους συνταξιούχους. Το ΣτΕ έχει πει ότι η θετική απόφαση δεν θα ισχύσει για όλες τις προσφυγές και δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ. Δεν είναι ίδια η βάση των νέων αγωγών με εκείνη την οποία έκρινε το ΣτΕ. Εκείνη η απόφαση είχε άλλο αντικείμενο. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην εφαρμόσει η κυβέρνηση μας απόφαση του ΣτΕ. Στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ μπορεί κανείς να υποβάλει αίτηση, δεν χρειάζονται προσφυγές».
Και ενώ αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης ανοίγοντας την πλατφόρμα για τις αιτήσεις δημιουργούν τεράστιες προσδοκίες που θα έχουν άμεσο πολιτικό αντίκρισμα στην εκλογική περίοδο. Αν ήθελαν να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις θα έπρεπε να πάρουν μια πολιτική απόφαση και να την κάνουν κυβερνητική πράξη άμεσα όπως και να μην εφεσιβάλουν τις δικαστικές αποφάσεις γεγονός που θα οδηγήσει την μπάλα στην κερκίδα με απροσδιόριστο χρόνο καθυστέρησης και αποτελέσματος. Όμως δεν έχουν τέτοιο σκοπό και οι δεσμεύσεις τους στους δανειστές είναι από αυτές που δεν αναιρούνται. Με αυτό τη στάση όμως δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες και αποκτούν πλεονέκτημα από τους "χασάπηδες" της ΝΔ.
Αιτήσεις στις διευθύνσεις πληρωμών του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ για να τους γνωστοποιήσουν πρώτον, τα ακριβή ποσά των αντισυνταγματικών μειώσεων από τους νόμους 4051 και 4093 στις κύριες και τις επικουρικές τους συντάξεις και δεύτερον, να ζητήσουν την άμεση διακοπή τους, όπως και την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, θα πρέπει να υποβάλουν όλοι οι συνταξιούχοι και κατόπιν, ανάλογα με το αν πάρουν ή δεν πάρουν απάντηση, να ασκήσουν ένδικα μέσα διεκδικώντας αναδρομικά ακόμη και σε βάθος μιας πενταετίας ή τριετίας.
Τα ταμεία, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος τύπος, υποχρεώνονται να δώσουν αναλυτική λίστα για τις περικοπές αυτές κατά μήνα, ή και σε ετήσια βάση από το 2012 μέχρι και σήμερα, όπως αποδεικνύεται από την παρόμοια απάντηση που έδωσε ο ΕΦΚΑ Θεσσαλονίκης στο αίτημα του συνταξιούχου που κέρδισε με την πρωτόδικη απόφαση αναδρομικά 11.185 ευρώ.

Οι τρεις αιτήσεις και πού υποβάλλονται:
  • Οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ, Τραπεζών, ΕΤΑΑ αλλά και του ΟΓΑ τις υποβάλλουν στο τμήμα πληρωμών συντάξεων ΕΦΚΑ της περιοχής τους με τη σημείωση του ταμείου από το οποίο προέρχεται ο καθένας. Αν δεν υπάρχει υποκατάστημα στην περιοχή τους, τότε ζητούν μέσω ταχυδρομείου το πλησιέστερο του νομού τους και στέλνουν την αίτηση ταχυδρομικώς, κρατώντας το αποδεικτικό της αποστολής.
  • Οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη Δημοσίου θα υποβάλουν την αίτηση είτε στο Γενικό Λογιστήριο που λειτουργεί πια ως τομέας του ΕΦΚΑ (αντί ως Γενικής Διεύθυνσης) για τις συντάξεις Δημοσίου είτε τη στέλνουν ταχυδρομικώς στο αντίστοιχο τμήμα πληρωμών ΕΦΚΑ-Τομέας Συντάξεων Δημοσίου.
  • Οι συνταξιούχοι που εκτός από κύρια έχουν και επικουρική σύνταξη θα πρέπει να προβούν και σε αίτηση προς το ΕΤΕΑΕΠ σημειώνοντας με «Χ» το κουτάκι για το ταμείο από το οποίο προέρχονται. Υπηρεσίες του ΕΤΕΑΕΠ λειτουργούν σε όλες τις πόλεις (ακόμη και εντός του ΕΦΚΑ), αλλά και εδώ η αίτηση μπορεί να πάει και μέσω ταχυδρομείου για όσους είναι σε μακρινή απόσταση.
Ποια ποσά ζητούν στις αιτήσεις
Τα ποσά των αναδρομικών από τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 που τα δικαστήρια αναγνωρίζουν δικαίωμα επιστροφής υπέρ των συνταξιούχων είναι:
1. Από 10 ως και 100 ευρώ το μήνα για τις επικουρικές ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, Τραπεζών και Δημοσίου που κυμαίνονταν μεταξύ 230 και 655 ευρώ ως το 2012. Οι αντισυνταγματικές αυτές μειώσεις που επιστρέφονται μέσω δικαστηρίων επιβλήθηκαν με το νόμο 4051, είναι σε ποσοστό 10% για επικουρικές από 200 ως 250 ευρώ, 15% από τα 250 ως τα 300 ευρώ και 20% από τα 300 ευρώ και άνω και μπήκαν μετά τις δυο περικοπές που είχαν προηγηθεί από τους νόμους 3986 και 4024 του 2011. Αυτές οι μειώσεις (ν. 4051/2012), σύμφωνα με τον ενδεικτικό πίνακα που δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις», είναι από 10 ως 100 ευρώ το μήνα ανάλογα με το ποσό που λαμβάνει και το ταμείο που ανήκει κάθε συνταξιούχος και μπήκαν από τον Μάιο του 2012 και μετά. Αυτό το ψαλίδι έκρινε ως αντισυνταγματικό το Συμβούλιο της Επικρατείας τον Ιούνιο του 2015 και πλέον (2018) τα δικαστήρια αρχίζουν να δικαιώνουν τους συνταξιούχους που έκαναν αγωγές για τα αναδρομικά τους.
2. Από 2 ευρώ το μήνα ως 70 ευρώ το μήνα για τις μειώσεις 12% στις κύριες συντάξεις με το νόμο 4051 στο τμήμα που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ. Η μείωση επιβάλλεται μέχρι και σήμερα αφού πρώτα αφαιρεθούν από τη μικτή σύνταξη οι περικοπές της ΕΑΣ (ν. 4001/11) και του νόμου 4024 (περικοπή 20% σε τμήμα άνω των 1.200 ευρώ). Η μείωση 4051 στις κύριες είναι αντισυνταγματική και την επιστρέφουν τα δικαστήρια.
3. Από 46 ως και 272 ευρώ το μήνα για τις μειώσεις του νόμου 4093 στις κύριες συντάξεις ή στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων ή και μερισμάτων που υπερβαίνον τα 1.000 ευρώ. Η μείωση είναι 5% ως 10% αν το άθροισμα είναι από 1.000 ως 1.500 ευρώ, 10% ως τις 2.000 ευρώ, 15% αν το άθροισμα είναι ως 3.000 ευρώ και 20% για άθροισμα συντάξεων άνω των 3.000 ευρώ. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με 890 ευρώ κύρια και 200 ευρώ επικουρική έχει άθροισμα 1.090 ευρώ και επιβαρύνεται με αντισυνταγματική μείωση 5% και στην κύρια και στην επικουρική. Τη μείωση αυτή (45 ευρώ στην κύρια και 10 ευρώ στην επικουρική) την επιστρέφουν τα δικαστήρια γιατί την έβγαλε αντισυνταγματική το Συμβούλιο της Επικρατείας από τον Ιούνιο του 2015. 
4. Με τους ν. 4024/2011, 4093/2012 και 4354/2015, καταργήθηκε η καταβολή των Δώρων Χριστουγέννων ύψους 500, 250 και 250 ευρώ (αντίστοιχα), όπως είχαν περιοριστεί με τον ν. 3845/2010.
Με τις υπ'αριθ. 2287-2290/2015 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε παράνομη και αντισυνταγματική η κατάργηση των ανωτέρω επιδομάτων επειδή κρίθηκε ότι ο 13ος και 14ος μισθός καθώς και η 13η και 14η σύνταξη συνιστούν περιουσιακό δικαίωμα του εργαζόμενου και του συνταξιούχου (αντίστοιχα) και συμβάλλουν στην αξιοπρεπή διαβίωσή τους.
Στους παρακάτω συνδέσμους της ΕΝΥΠΕΚΚ, όπως αναφέρουν τα dikaiologitika.gr, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκτυπώσουν τις αιτήσεις, για να τις καταθέσουν αναλόγως με το αίτημά τους:
Η on line εφαρμογή είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό ιστότοπο του ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους.
Επιμέλεια-σχολιασμός: Νίκος Πυλιώτης
ΠΗΓΗ: In.gr, taxheaven, dikaiologitika

Σχόλια