Ανατριχιάζει όλος ο πλανήτης. Ο Τραμπ αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία με τη Ρωσία για τα πυρηνικά.


Ανατριχιάζει όλος ο πλανήτης. Ο Τραμπ αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία με τη Ρωσία για τα πυρηνικά.

Οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν μονομερώς από τη διμερή συνθήκη που είχε συναφθεί πριν από τριάντα και πλέον χρόνια και απαγόρευε ένα ευρύ φάσμα πυρηνικών όπλων και πυραύλων, επιβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους το Σάββατο.

Τη συμφωνία του 1987 για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF) είχαν υπογράψει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στην Ουάσινγκτον.
Απαγόρευε την παραγωγή και την ανάπτυξη πυραύλων ικανών να φέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές με δραστικό βεληνεκές από 500 ως 5.500 χιλιόμετρα, καθώς και των εκτοξευτήρων τους. Η συμφωνία ήταν αποτέλεσμα και της πάλης του φιλειρηνικού κινήματος και της διάθεσης της Σοβιετικής Ένωσης για μεγάλες υποχωρήσεις.
 «Η Ρωσία δεν τήρησε τη συμφωνία. Θα βάλουμε λοιπόν τέλος στη συνθήκη και θα αποσυρθούμε» από αυτήν, δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος στη Νεβάδα, όπου συμμετείχε στην προεκλογική εκστρατεία ενός υποψηφίου του GOP για τη Γερουσία. Ερωτηθείς τι σημαίνει αυτό πρακτικά, απάντησε «θα αναπτύξουμε τέτοια όπλα». Αυτό είναι και το ζήτημα κλειδί. Με τέτοια όπλα οι στρατοκράτες ονειρεύονται σε μια άμεση τακτική νίκη που όμως θα είναι στρατηγικής σημασίας γιατί ο αντίπαλος δεν θα έχει τον χρόνο ούτε αντίδρασης ούτε ανταπάντησης. Φανταστείτε να είναι οι πύραυλοι αυτοί στις βαλτικές χώρες ή στην Πολωνία και σε ελάχιστα λεπτά να πλήττουν τη Μόσχα. Ακόμη και ένα λάθος προειδοποίησης δεν υπάρχει καθόλου χρόνος να αξιολογηθεί!
«Την παραβιάζουν εδώ και πολλά χρόνια», επέμεινε ο Τραμπ αναφερόμενος στην INF και τους ηγέτες της Ρωσίας, της χώρας η οποία αντιμετωπίζεται ως η διάδοχη οντότητα της ΕΣΣΔ. «Δεν ξέρω γιατί ο (τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ) Ομπάμα δεν την είχε επαναδιαπραγματευθεί ή δεν είχε αποχωρήσει από αυτήν», πρόσθεσε.
«Δεν θα τους αφήσουμε να παραβιάζουν τη συνθήκη και να κατασκευάζουν όπλα ενώ εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα. Εμείς παραμείναμε δεσμευμένοι στη συμφωνία και την εφαρμόζαμε. Αλλά η Ρωσία δυστυχώς δεν την τήρησε», επανέλαβε ο μεγιστάνας.
Η αμερικανική κυβέρνηση καταγγέλλει ιδίως την παραγωγή και την ανάπτυξη από τη Μόσχα του συστήματος πυραύλων 9M729, το οποίο η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι έχει δραστικό βεληνεκές που υπερβαίνει τα 500 χλμ., άρα κατ' αυτήν παραβιάζει την INF.
Η συμφωνία, που προέβλεπε την απαγόρευση της χρήσης μιας σειράς πυραύλων, έβαλε τέλος στην κρίση που είχε προκαλέσει τη δεκαετία του 1980 η ανάπτυξη των σοβιετικών SS-20, πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς, σε έναν τομέα όπου υστερούσαν οι Σοβιετικοί σε σχέση με τους Αμερικανούς. Άλλωστε στην κούρσα των εξοπλισμών πάντα οι Αμερικανοί έκαναν το πρώτο βήμα για να ακολουθήσουν οι Σοβιετικοί.
Ο Τραμπ έκανε αυτή την ανακοίνωση καθώς ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον βρισκόταν στη Μόσχα για να «συνεχίσει» τον αμφιλεγόμενο διάλογο που άρχισε τον Ιούλιο ο αμερικανός πρόεδρος με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Επρόκειτο να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και τον γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Νικολάι Πάτρουσεφ.
Την Παρασκευή, η βρετανική εφημερίδα Guardian έγραψε ότι ήταν ο ίδιος ο Μπόλτον που ασκούσε πίεση στον αμερικανό πρόεδρο να αποσύρει τις ΗΠΑ από την INF. Είναι ο ίδιος που εμποδίζει κάθε διαπραγμάτευση της Νέας START για τους στρατηγικούς πυραύλους, η ισχύς της οποίας εκπνέει το 2021 και η Μόσχα θέλει να παραταθεί. 
Πηγή προσκείμενη στο ΥΠΕΞ της Ρωσίας κρίνει ότι οι ΗΠΑ «ονειρεύονται» έναν «μονοπολικό κόσμο»
Η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη διμερή συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς, την INF, η οποία είχε συναφθεί με τη Σοβιετική Ένωση την περίοδο του ψυχρού πολέμου, έχει βασικό κίνητρο το «όνειρο» της Ουάσινγκτον να κυριαρχήσει μόνη σε ολόκληρο τον κόσμο, έκρινε σήμερα σε καταγγελτικό τόνο πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
«Το βασικό κίνητρο είναι το όνειρο ενός μονοπολικού κόσμου. Θα γίνει πραγματικότητα; Όχι», είπε η πηγή αυτή στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, αναφερόμενη στην απόφαση που ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη συνθήκη του 1987, που απαγόρευε την παραγωγή και την ανάπτυξη μεγάλου φάσματος πυραύλων μέσου βεληνεκούς και των εκτοξευτήρων τους.
Όπως έχει επισημανθεί από πολλούς ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράζει το ρεύμα εκείνο στους κεφαλαιοκράτες των ΗΠΑ που πιστεύει ότι με μια επιθετική πολιτική στον οικονομικό τομέα, βλέπε δασμούς και κυρώσεις, στον διπλωματικό τομέα σε συμμαχία με τους πιο ακραίους εθνικιστικούς ανά τον κόσμο κύκλους και με επιβολή των απόψεων τους στους παραδοσιακούς συμμάχους καθώς και επιθετική στρατιωτική παρουσία σε όλη την υφήλιο θα αποκαταστήσουν την μονοκρατορία που απολάμβαναν όλη τη δεκαετία του '90 και στις αρχές της χιλιετηρίδας. Οι ΗΠΑ όσο υποβαθμίζονται οικονομικά τόσο πιο επιθετικές γίνονται. Ο κόσμος γίνεται όλο και πιο ασταθής από τις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες.
Επιμέλεια - σχολιασμός: Νίκος Πυλιώτης
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχόλια