Από μυητής καταστροφέας : οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην οικονομική παγκοσμιοποίηση


Από μυητής καταστροφέας : οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην οικονομική παγκοσμιοποίηση

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ΗΠΑ είναι συνεχώς ο μεγαλύτερος κερδισμένος της οικονομικής παγκοσμιοποίησης. Από την εφαρμογή της εκβιομηχάνισης μέχρι την είσοδό της στην κατηγορία των ισχυρότερων χωρών του κόσμου και την μετατροπή της σε παγκόσμιο ηγεμόνα και όχι μόνο ηγεμόνα, αλλά και σε μοναδικό ηγεμόνα στον πλανήτη ·
κάθε στάδιο ανάπτυξης των ΗΠΑ συνδέεται στενά με την οικονομική παγκοσμιοποίηση. Οι ΗΠΑ όντας κράτος κλειδί κατά τη διάρκεια της δεύτερης και της τρίτης τεχνολογικής και βιομηχανικής επανάστασης, έχουν αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στον κόσμο και έχουν κερδίσει τα περισσότερα οφέλη.
Ακόμα πριν από μερικά χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες κυριαρχούσε σε η έκφραση, ότι «η άρνηση της παγκοσμιοποίησης ισοδυναμεί με την άρνηση της ανατολής του Ηλίου», σήμερα στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ επεκτείνεται η αντίληψη, ότι «ο αμερικανισμός, και όχι η παγκοσμιοποίηση, θα είναι η αρχή μας». Ορισμένοι Αμερικανοί πολιτικοί αμφισβητούν και ακόμη επικρίνουν την οικονομική παγκοσμιοποίηση, κατηγορώντας αυτή την τάση για «ερημοποίηση» της τοπικής παραγωγής, της αύξησης της ανεργίας και τη μείωση του εισοδήματος. Επιπλέον, μιλούν αρνητικά για την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ), δηλώνοντας, ότι η Κίνα δημιουργεί μια "σοβαρή απειλή για τη μακροπρόθεσμη, υγιή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και την ευημερία της χώρας". Ο Λευκός Οίκος εισάγει τελωνειακούς φραγμούς σε παγκόσμια κλίμακα, αμφισβητεί τους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου.
Προ ημερών, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος, εκφωνώντας ομιλία, αφενός, ζήτησε από το Πεκίνο να εξαλείψει τα εμπορικά εμπόδια, να εκτελεί το εμπορικό χρέος, να ανοίξει ολόπλευρα την οικονομία · από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ ακολουθούν την πολιτική του προστατευτισμού, ενισχύουν την Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων των ΗΠΑ, αύξησαν το επίπεδο ελέγχου σε σχέση με τις κινεζικές επενδύσεις». Με αυτόν τον τρόπο, στην ίδια ομιλία του υψηλού αξιωματούχου των ΗΠΑ εντοπίζονται αντιφατικές ιδέες.
Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ από μυητής της οικονομικής παγκοσμιοποίησης μετατράπηκαν σε καταστροφέα · ο κύριος λόγος αυτής της αλλαγής είναι, ότι η Ουάσινγκτον αμφιβάλλει για τη δυνατότητα διατήρησης της μονοπωλιακής της θέσης και των υπέρ-κερδών της στις συνθήκες της σύγχρονης οικονομικής παγκοσμιοποίησης.
Στον εμπορικό πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές. Το έτος 2017, μόνο το ανακτημένο παγκόσμιο εμπόριο κατόρθωσε για πρώτη φορά σε έξι χρόνια, να ξεπεράσει την οικονομία από την άποψη του ρυθμού ανάπτυξης. Εκτός αυτού, είναι αναγκαία η σταθεροποίηση των τάσεων της συγχρονισμένης ανάκαμψης των κυριότερων οικονομιών του κόσμου. Η αμερικανική κυβέρνηση, με το πρόσχημα ότι «προστατεύει τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αγροκτηματίες, τις επιχειρήσεις και τα κυβερνητικά συμφέροντα», δεν λαμβάνει υπόψη τον τεράστιο αριθμό αντιρρήσεων, τόσο στη δική της χώρα, όσο και στο εξωτερικό, παραβιάζει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Το αποτέλεσμα τέτοιων ενεργειών θα είναι η καταστροφή της αρμονικής λειτουργίας της παγκόσμιας βιομηχανικής αλυσίδας και του συστήματος του διεθνούς καταμερισμού της εργασίας. Τα μέτρα των ΗΠΑ θα έχουν επίσης αρνητική επίδραση στο παγκόσμιο εμπόριο · σε τελική ανάλυση θα προκαλέσουν ζημιές, τόσο σε άλλες χώρες, όσο και στις ίδιες τις πολιτείες των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι η πρώτη και η δεύτερη οικονομία του κόσμου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αυθαίρετα προκαλούν τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ηγετικών οικονομιών - αυτό από μόνο του αποτελεί πράξη που παραβιάζει τους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου και της διαδικασίας της οικονομικής παγκοσμιοποίησης.
Όσον αφορά το γεγονός, ότι η Κίνα έχει περισσότερα οφέλη από τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, αυτή η άποψη δεν στηρίζεται σε καμία βάση. Μετά την ένταξη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στον ΠΟΕ, ο όγκος του εμπορίου Κίνας-ΗΠΑ αυξήθηκε σημαντικά. Το έτος 2001, ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ της ΛΔΚ και των ΗΠΑ ήταν 121,5 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ το έτος 2017 ανήλθε στα 587,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι δείκτες των επενδυτικών κερδών δείχνουν ακόμη πιο ξεκάθαρα αυτήν την αύξηση. Το έτος 2001, οι πωλήσεις αμερικανικών εταιρειών στην Κίνα ήταν μόλις 45 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το έτος 2016 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 600 δισεκατομμύρια δολάρια.
Χάρη στην ταχεία οικονομική ανάπτυξη και του μεγάλου καταναλωτικού δυναμικού της Κίνας, αναπτύχθηκαν πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις, ενώ άλλες επέκτειναν τις δραστηριότητές τους. Η αναδιαρθρωμένη, κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, εταιρεία της GM στο μεγαλύτερο βαθμό, (45%) στη διεθνή της στρατηγική, βασιζόταν στην κινεζική αγορά . Το έτος 2017, δύο εταιρείες με κοινό κεφάλαιο στην Κίνα έλαβαν έσοδα ύψους 27,99 δισεκατομμύρια Γιουάν και τα κέρδη της GM ήταν 13,33 δισεκατομμύρια Γιουάν. Την ίδια περίοδο, η εταιρεία υπέστη ζημίες στις εργασίες της σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με μια μελέτη του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας Peterson, εάν οι τριβές μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ συνεχίσουν να αυξάνονται, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χάσουν περίπου 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας.
Από τη στιγμή της ένταξή της στον ΠΟΕ, η Κίνα, μαζί με τους παγκόσμιους εταίρους της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, αναπτύσσονται από κοινού, συμβάλλουν σημαντικά στη σταθερότητα και την υγιή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Σ’ αυτό συνίσταται και η βασική ουσία της οικονομικής παγκοσμιοποίησης.
Η δύναμη της προώθησης της οικονομικής παγκοσμιοποίησης δεν βασίζεται σε μεμονωμένες χώρες ή προσωπικότητες · τόσο περισσότερο δεν ανήκει σε κανέναν · είναι αδύνατο να τη μεταχειρίζεται κανείς αυθαίρετα. Οι σημερινές τάσεις της επιστροφής στον εμπορικό προστατευτισμό δεν μπορούν με κανένα τρόπο να σταματήσουν τη συνεχιζόμενη διαδικασία της οικονομικής παγκοσμιοποίησης.
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Κατσιάβαλος
ΠΗΓΗ: Λαϊκή Ημερησία on line

Σχόλια