Υπέρ της αντικατάστασης των ορυκτών καυσίμων από το υδρογόνο τάσσονται κορυφαίοι επιστήμονες για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή


Υπέρ της αντικατάστασης των ορυκτών καυσίμων από το υδρογόνο τάσσονται κορυφαίοι επιστήμονες για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή

Να αντικατασταθούν τα ορυκτά καύσιμα από το υδρογόνο ως καθημερινή πηγή ενέργειας ζητά το κορυφαίο επιστημονικό όργανο της Αυστραλίας.

Η Έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) των Ηνωμένων Εθνών, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ζητά τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα μέχρι το 2050 και χαρακτήρισε το υδρογόνο ως μία επιλογή καυσίμων, η οποία πρέπει να γίνει εκμεταλλεύσιμη για να μειωθούν οι επιπτώσεις από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ωστόσο, η υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστραλίας Μελίσσα Πράις απέρριψε τα βασικά ευρήματα της έκθεσης παρά το γεγονός ότι δεν έχει διαβάσει ολόκληρο το θέμα. Μεγάλο μέρος της απροθυμίας της Αυστραλίας να απομακρυνθεί από τον άνθρακα προέρχεται από την οικονομία του έθνους που βασίζεται στις εξαγωγές άνθρακα.
Η μετατροπή και αποθήκευση ενέργειας είναι «κλειδί» για την οικονομία καθαρής ενέργειας, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου. Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια λειτουργούν διαλειπτικά, οπότε υπάρχει σημαντική ανάγκη για τρόπους αποθήκευσης και εξοικονόμησης της ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργούν. Μία από τις πιο πολλά υποσχόμενες ιδέες αποθήκευσης ανανεώσιμης ενέργειας είναι η χρήση του πλεονάζοντος ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τη διάσπαση νερού σε οξυγόνο και υδρογόνο. Το υδρογόνο έχει πολλές χρήσεις στη βιομηχανία, και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την κίνηση αυτοκινήτων με κυψέλες καυσίμου.
Από την πλευρά τους κορυφαίοι επιστήμονες υποστηρίζουν οτι η Αυστραλία είχε μια εξαιρετική ευκαιρία να γίνει πρωτοπόρος στις εξαγωγές υδρογόνου, λέγοντας ότι «θα συμβάλει πολύ στην παγκόσμια προσπάθεια» για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. 
Το κορυφαίο επιστημονικό σώμα της Αυστραλίας, ο Οργανισμός Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας (CSIRO), άνοιξε τον Αύγουστο την πόρτα στις εξαγωγές υδρογόνου με την παραγωγή υδρογόνου υψηλής καθαρότητας που μπορεί να μεταφερθεί με ασφάλεια και να χρησιμοποιηθεί για μαζική παραγωγή ενέργειας. Οι ερευνητές του CSIRO ανέπτυξαν μια μοναδική μεμβράνη που επιτρέπει στο υδρογόνο, το οποίο είχε μετατραπεί σε αμμωνία για την ασφαλή του μεταφορά, μόλις φθάσει στον προορισμό του να ξαναγίνει υδρογόνο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο αυτοκινήτου. Μέχρι αυτήν την ανακάλυψη, η μεταφορά υδρογόνου θεωρείτο εξαιρετικά επικίνδυνη λόγω της υψηλής ευφλεκτότητάς του.
Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για μια σημαντική χρονική στιγμή για την ενέργεια και ανυπομονούν να εφαρμόσουν την καινοτομία του CSIRO για να επιτρέψουν σε αυτό το συναρπαστικό, όπως το χαρακτηρίζουν, μέσο αποθήκευσης καυσίμων και ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μία πιο ομαλή πορεία στην παγκόσμια αγορά. 
Η μετάβαση στη χρήση υδρογόνου από τη χρήση υδρογονανθράκων θα βρει σφοδρή αντίσταση από τεράστια μονοπώλια ενέργειας πετρελαίου και άνθρακα και από τους πολιτικούς τους εκπροσώπους που ηγούνται όλων των κρατών. Θα χρειαστούν σκληροί αγώνες για τη σωτηρία του πλανήτη.
Επιμέλεια: Πάνος Ευθυμίου 
Πηγή: Κ.Η., ΑΠΕ-ΜΠΕ, ANA-XINHUA, Ναυτεμπορική 


Σχόλια