Δεσμεύονται τραπεζικοί λογαριασμοί της πλοιοκτήτριας Αγγελικής Φράγκου για υπόθεση δανείου από τη Marfin που έκανε φτερά


Δεσμεύονται τραπεζικοί λογαριασμοί της πλοιοκτήτριας Αγγελικής Φράγκου για υπόθεση δανείου από τη Marfin που έκανε φτερά

Η Χιώτισσα στην καταγωγή, Αγγελική Φράγκου είναι η ισχυρότερη πλοιοκτήτρια στον κόσμο. Το 2017 σύμφωνα με το top 100 της Lloyd’s List παρέμεινε ψηλά και κατέλαβε την  26η θέση από 19η πέρσι.

Ο Όμιλος Navios διαθέτει στόλο από 142 πλοία.
Εργένισσα εκ πεποιθήσεως, η Αγγελική Φράγκου είναι μία επιχειρηματίας με υψηλές διασυνδέσεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Έχει επιλέξει  έναν λιτό, σπαρτιατικό τον χαρακτηρίζουν πολλοί, τρόπο ζωής,  αν λάβει κάποιος υπόψη του την τεράστια περιουσία  της.  Δεν αποζητά την δημοσιότητα γιατί τη θεωρεί  περιττή επίδειξη ματαιοδοξίας.
Μπορεί τα παραπάνω να τα γράφουν υμνωδοί των "ταλέντων" της εφοπλιστίνας η πραγματικότητα όμως λέει ότι ο πλούτος δεν γίνεται μόνο λόγο εξυπνάδας και καπατσοσύνης. Άλλωστε η παροιμία λέει "δούλεψε να φας και κλέψε να 'χεις". Ούτε ένα ούτε δύο αλλά 75 μύρια τσίμπησε από την Μαρφιν για να κάνει αλισβερίσι με τις μετοχές της και έφθασαν αισίως τα 178. Εδώ και δώδεκα χρόνια, αφού τα ενθυλάκωσε, σφυρίζει αδιάφορα. Τι λέει σήμερα που της ζητάνε λογαριασμό; "Δεν είναι νόμιμη η δίωξη μου  γιατί η κλήτευση μου δεν έγινε πριν την απαγγελία κατηγορίας". Διαβάζουμε στο ρεπορτάζ από το ΑΠΕ:
Δεσμεύονται τραπεζικοί λογαριασμοί και θυρίδες της ιδιοκτήτριας πλοίων Αγγελικής Φράγκου καθώς και της εταιρίας IRF European Finance Investments, που ιδρύθηκε στις Βερμούδες και έχει γραφεία και στην Ελλάδα, για υπόθεση που αφορά δανειοδότηση που είχε λάβει η επενδυτική εταιρία από το 2006 και μετά, από την τράπεζα MARFIN.
Την εντολή για δέσμευση εξέδωσαν οι ανακριτές Διαφθοράς που χειρίζονται την υπόθεση της χρηματοδότησης, η οποία αρχικά αφορά ποσό 75 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο με τις αναχρηματοδοτήσεις φέρεται να αγγίζει τα 178 εκατομμύρια ευρώ. Το δάνειο, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, εγκρίθηκε με επισφαλείς όρους.
Η δικογραφία για την υπόθεση σχηματίστηκε μετά από έρευνα των εισαγγελέων Γιάννη Δραγάτση και Αντώνη Ελευθεριάνου, οι οποίοι τον Οκτώβριο του 2016 άσκησαν ποινική δίωξη για απιστία σε βάρος 15 στελεχών της τράπεζας. Η κ. Φράγκου βαρύνεται με το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην απιστία και για νομιμοποίηση παράνομων χρημάτων. Αρχικά την έρευνα είχε διενεργήσει η εισαγγελέας Π.Τσατάνη και είχε αρχειοθετήσει την υπόθεση. Ο φάκελος όμως ανασύρθηκε από το αρχείο με εντολή τη εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και ανατέθηκε στους δύο εισαγγελείς Διαφθοράς.
Κατά τους εισαγγελικούς λειτουργούς το επίμαχο δάνειο, φέρεται να χορηγήθηκε χωρίς επαρκείς εγγυήσεις με σκοπό η επενδυτική εταιρία να αγοράσει μετοχές του ομίλου MIG και ΜRB.
Η πλοιοκτήτρια με δηλώσεις της έχει αμφισβητήσει τις πράξεις που της καταλογίζονται, ενώ υποστηρίζει πως η δίωξη εναντίον της δεν είναι σύννομη καθώς δεν είχε κληθεί από τους εισαγγελείς πριν την απαγγελία κατηγορίας.
Νίκος Πυλιώτης

Σχόλια