Οι «παλιοφιλίες» δεν χαλάνε δα για μια δολοφονία


Οι «παλιοφιλίες» δεν χαλάνε δα για μια δολοφονία

Οι «παλιοφιλίες» δεν χαλάνε δα για μια δολοφονία, όσο αποτρόπαια κι αν είναι, όσο κι αν συγκλονίζουν οι λεπτομέρειές της. Κάπως έτσι φαίνεται ότι σκέφτηκε ο Τραμπ για τη Σαουδική Αραβία και δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτί του με τις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις γύρω από την εξόντωση του δημοσιογράφου Τζ. Κασόγκι.
Αντίθετα, διαβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ένας «αποφασιστικός εταίρος» του βασιλείου. Σε ερώτηση μάλιστα για το αν θα επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις μετά τη δολοφονία Κασόγκι, ο Τραμπ απάντησε πως όχι, επειδή ο ίδιος αποφασίζει με την αρχή «Πρώτα η Αμερική» και επομένως δεν είναι διατεθειμένος να παραδώσει στα χέρια Ρώσων και Κινέζων τα δισεκατομμύρια που συνεπάγονται για τα αμερικανικά μονοπώλια οι οικονομικές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία. Αυτονόητα θα σκεφτεί κανείς ότι με μικρότερες (και συνήθως στημένες) αφορμές, οι ΗΠΑ, μαζί με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, οργάνωσαν στρατιωτικές επεμβάσεις και μεθόδευσαν αλλαγές καθεστώτων σε χώρες όπως το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία και άλλες, στο όνομα του «ανθρωπισμού» και του «διεθνούς δικαίου»!
Σε όλες τις περιπτώσεις, αυτό που καθόριζε τη στάση των ιμπεριαλιστών, ήταν η υπεράσπιση των μονοπωλίων τους έναντι των ανταγωνιστών τους. Το ίδιο συμβαίνει τώρα και με τη Σαουδική Αραβία, όπου οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να «τα σπάσουν» με έναν παραδοσιακό σύμμαχο και πελάτη τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, δίνοντας έδαφος σε Κίνα και Ρωσία που καραδοκούν. Αν κάτι επιβεβαιώνεται επομένως, είναι η υποκρισία και ο κυνισμός των ιμπεριαλιστών. Ιδιαίτερα των «διαβολικά καλών» Αμερικανών, με τους οποίους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζεται τώρα να αναβαθμίσει τη «στρατηγική συνεργασία».
Χθεσινά είναι τα δημοσιεύματα για τέταρτη, αμερικανική, καρέκλα στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ, άλλος δολοφόνος αυτός, Κύπρου. Κανένας ενδοιασμός και για τις "φιλίες" της ελληνικής κυβέρνησης. Το τραγικό είναι ότι δηλώνουν ότι το κάνουν για το καλό του ελληνικού λαού και της χώρας…
Επιμέλεια-σχολιασμός: Νίκος Πυλιώτης

Σχόλια