Η Ουάσιγκτον επιτίθεται παντού. Επιβάλει κυρώσεις, εκβιάζει όποιον δεν συμφωνεί μαζί της.


Η Ουάσιγκτον επιτίθεται παντού. Επιβάλει κυρώσεις, εκβιάζει  όποιον δεν συμφωνεί μαζί της.

Ο παγκόσμιος σερίφης σε δράση. Αυτοί που δεν έχουν αφήσει καμιά χώρα που να μην έχουν οργανώσει ανατρεπτικές ενέργειες, πραξικοπήματα, δολοφονίες, μαζικά εγκλήματα για να προωθήσουν με κάθε υπαρκτή μέθοδο τα συμφέροντα τους,
ανεξαρτήτως κόστους για τους λαούς, κάνουν τον τιμητή. Αυτοπροσδιορίζονται σαν οι φύλακες προστάτες του "ελεύθερου κόσμου", της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποφασίζουν μόνοι τους για την τιμωρία των παραβατών και φροντίζουν για την εξόντωση τους. Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός σε όλο του  το "μεγαλείο", μοστράρει με αυταρέσκεια το αποτρόπαιο πρόσωπο του νομίζοντας ότι θα αποφύγει το αναπόφευκτο. Την πτώση του από την απόλυτη ηγεμονία, στην παρακμή και τον μαρασμό. Μόνο που όσο περισσότερο νοιώθει να χάνει το οικονομικό έδαφος κάτω από τα πόδια του τόσο περισσότερο επιθετικός και εγκληματικός γίνεται. Και βέβαια φρένο δεν πρόκειται να τον βάλει ένας άλλος ιμπεριαλισμός που θα πάρει τη θέση του για να παίξει τον ίδιο καταστροφικό για την ανθρωπότητα ρόλο αλλά  η κοινωνία της αλληλεγγύης που θα επιβάλουν οι εξεγερμένοι εργαζόμενοι και οι περήφανοι λαοί.
Η ειδησεογραφία των τελευταίων ωρών είναι αποκαλυπτική της εντατικοποίησης της επιθετικότητας των ΗΠΑ. Αυτά που ξεστομίζουν Τραμπ, Πομπέο και λοιποί είναι ότι πιο σιχαμερό και αδιάντροπα ψευδές ακούγεται στη διεθνή πολιτική σκηνή διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα.
Ας μιλήσει η ειδησεογραφία από μόνη της:
Ο Λευκός Οίκος επέβαλε χθες νέες «σκληρές» κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας, την οποία κατηγορεί ότι αποτελεί μέρος, μαζί με την Κούβα και τη Νικαράγουα, μιας «τρόικας της τυραννίας» στη Λατινική Αμερική.
Οι κυρώσεις στοχοθετούν κυρίως τον τομέα του χρυσού και τα τιμωρητικά μέτρα σε βάρος της Αβάνας επίσης ενισχύθηκαν, ανακοίνωσε ο Τζον Μπόλτον, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Σε μια ομιλία που εκφώνησε με αντικείμενο την αμερικανική πολιτική στη Νότια Αμερική, ο Τζον Μπόλτον χαιρέτισε την πρόσφατη εκλογή προσωπικοτήτων «ίδιας ευαισθησίας» με τη ρεπουμπλικανική διοίκηση, όπως του Ιβάν Ντούκε στην Κολομβία και του νέου ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρου.
«Αυτές είναι θετικές ενδείξεις για το μέλλον της περιοχής» υπογράμμισε.
«Προς το παρόν, παραμένουμε αντιμέτωποι σε αυτήν την ήπειρο με καταστροφικές δυνάμεις καταστολής, σοσιαλισμού και ολοκληρωτισμού» κατήγγειλε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Ο Μπόλτον καταφέρθηκε- θυμίζοντας τον «Άξονα του Κακού» του πρώην προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους, εναντίον «αυτού του τριγώνου του τρόμου που έχει σχηματιστεί μεταξύ της Αβάνας, του Καράκας και της Μανάγουας» και κατά των «τριών τυράννων τους που πιστεύουν ότι είναι ισχυροί άνδρες και επαναστάτες», όμως στην πραγματικότητα είναι «κλόουν και αξιοθρήνητοι».
«Η τρόικα της τυραννίας σε αυτήν την ήπειρο δεν θα διαρκέσει για πάντα. Όπως όλα τα καθεστώτα και οι καταπιεστικές ιδεολογίες, είναι καταδικασμένη στον αφανισμό» σημείωσε ο ίδιος, καλώντας τους ηγέτες της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, της Κούβας Μιγκέλ Ντίας Κανέλ και της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα να «νιώθουν φόβο απέναντι στην ενάρετη εξουσία» των πολιτών τους.
«Ο πρόεδρος και η διοίκησή του θα στηρίξουν τους μαχητές της ελευθερίας» υπογράμμισε ο Τζον Μπόλτον από το Φρίντομ Τάουερ στο Μαϊάμι.
Προκειμένου να πολεμήσει τα τρία καθεστώτα που κατηγορούνται ότι «προκαλούν τεράστια οδύνη στους πολίτες τους» και μια «τεράστια αστάθεια στην περιοχή» και προκειμένου να «υπερασπιστεί το Κράτος δικαίου, τη ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», η αμερικανική κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το όπλο των κυρώσεων.
Αφού στοχοθέτησε 70 πρόσωπα ή οντότητες στη Βενεζουέλα, μεταξύ αυτών τον πρόεδρο Μαδούρο και τη σύζυγό του, ο Ντόναλντ Τραμπ «υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που προβλέπει την επιβολή νέων σκληρών κυρώσεων» σε βάρος του Καράκας, εξήγησε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ.
«Οι νέες κυρώσεις στοχεύουν τα δίκτυα που παρεμβαίνουν στους διεφθαρμένους οικονομικούς τομείς» και κυρίως, άμεσα, στον τομέα του χρυσού. Κανένας Αμερικανός δεν θα μπορεί πλέον να έχει επιχειρηματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα σε αυτόν τον τομέα, «τον οποίο χρησιμοποιεί το καθεστώς για να χρηματοδοτήσει τις παράνομες δραστηριότητές του, να γεμίσει τα ταμεία του και να παράσχει στήριξη σε εγκληματικές οργανώσεις», σύμφωνα με τον Τζον Μπόλτον.
Καθώς ο Νικολάς Μαδούρο, ισχυρίζεται η Ουάσιγκτον, προσφεύγει στις «ίδιες καταπιεστικές τακτικές που χρησιμοποιεί η Κούβα εδώ και δεκαετίες» και καθώς «η κουβανική δικτατορία επιτρέπει στο καθεστώς της Βενεζουέλας να επιβάλει την καταστολή της», ο Μπόλτον επισήμανε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Αβάνας θα καταστούν επίσης αυστηρότερες.
«Σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε περισσότερες από 20 οντότητες, που αποτελούν μέρος των ενόπλων δυνάμεων ή των υπηρεσιών πληροφοριών της Κούβας ή ελέγχονται από αυτούς, στον κατάλογο των οντοτήτων που δεν έχουν δικαίωμα οικονομικών συναλλαγών με τους Αμερικανούς» εξήγησε.
Επαναφορά του καθεστώτος των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης και προειδοποίηση στην Τουρκία και προσωπικά στον Ερντογάν
Καθώς τη Δευτέρα οι ΗΠΑ προχωρούν στην επαναφορά του καθεστώτος των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης στην προ του 2015 κατάσταση, όταν υπεγράφη η συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, σε μία από τις τρεις συνεντεύξεις που παραχώρησε χθες με βασικό θέμα το Ιράν, απηύθυνε προειδοποίηση στην Τουρκία και προσωπικά στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προτρέποντάς τον να αντιληφθεί ότι οι ΗΠΑ είναι καλύτερος εταίρος από το Ιράν.
Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Τόνι Κατζ του ραδιοφωνικού σταθμού της Ιντιανάπολις WIBC περί του ότι υπό τον Ερντογάν η Τουρκία στρέφεται προς ανατολάς αντί προς δυσμάς και αν πλησιάζει η στιγμή που το μέλλον της στο NATO θα αμφισβητηθεί, ο κ. Πομπέο είπε:
«Ελπίζω όχι. Θα ήταν ατυχές για το ΝΑΤΟ. Θα ήταν ατυχές για τις Ηνωμένες Πολιτείες (της Αμερικής) και νομίζω ότι θα ήταν ακόμη πιο ατυχές για τον λαό της Τουρκίας, αν συνέβαινε αυτό. Ήταν μια δύσκολη σχέση κατά τη διάρκεια του πρώτου ενάμιση χρόνου της διακυβέρνησης (του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ) Τραμπ, αλλά υπήρξαν επίσης τομείς όπου είχαμε πραγματικές, σημαντικές επιτυχίες. Συνεργαζόμαστε σήμερα σε τμήματα της Συρίας για να αρνηθούμε στους τρομοκράτες ασφαλές καταφύγιο. Τρομοκράτες που έχουν σχεδιάσει να επιτεθούν στην πολιτική αεροπορία των ΗΠΑ. Αυτά είναι σημαντικά αμερικανικά συμφέροντα».
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα «η Τουρκία και ο Πρόεδρος Ερντογάν θα καταλάβουν ότι οι ΗΠΑ είναι καλύτεροι εταίροι από το Ιράν και ότι η κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι να στηρίξει βαθύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Και αν το κάνουμε αυτό, η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει προπύργιο για να εμποδίσει την απειλή σε βάρος της Αμερικής από τρομοκράτες στην περιοχή».
Ο Μάικ Πομπέο είπε πως ο πρόεδρος Τραμπ κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ασκήσουν πίεση στο ιρανικό καθεστώς για να αλλάξει αυτή τη συμπεριφορά, να ενεργήσει σαν μια κανονική χώρα και να σταματήσει να απειλεί τον κόσμο.
«Και όταν το κάνει, πρόσθεσε, θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να το αφήσουμε να επανενταχθεί στην κοινότητα των εθνών».
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το πόσο αποτελεσματικές θα είναι οι κυρώσεις αν πολλές ευρωπαϊκές χώρες συνεχίσουν να έχουν επιχειρηματικές σχέσεις με το Ιράν, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτές οι κυρώσεις θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ιρανική ηγεσία.
«Παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία δήλωσαν ότι επιθυμούν να παραμείνουν στο ΚΟΣΔ, σχεδόν κάθε σημαντική ευρωπαϊκή εταιρεία έχει ήδη εγκαταλείψει το Ιράν. Έτσι, ενώ οι κυβερνήσεις τους λένε ότι είναι εντάξει να δουλεύουν εκεί, αυτοί γνωρίζουν τα λόγια του Προέδρου (Τραμπ), που είπε ότι αν επιλέξετε να συνεργαστείτε με το Ιράν, αυτή είναι η δική σας επιλογή, αλλά αν το κάνετε δεν θα κάνετε επιχειρηματικές σχέσεις και με την Αμερική. Πρέπει να επιλέξετε ανάμεσά μας. Και (...) σχεδόν 6 μήνες μετά τον Μάιο, οι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες επιλέγουν -όπως είναι αναμενόμενο- να συνεργάζονται με την Αμερική. Επομένως, είμαι πολύ σίγουρος ότι αυτές οι κυρώσεις θα έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα».
Τραμπ: Αν μετανάστες «πετάξουν πέτρες εναντίον του στρατού μας, ο στρατός μας θα ανταποδώσει»
Ο αμερικανικός στρατός ενδέχεται να ανοίξει πυρ εναντίον μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στις ΗΠΑ σε περίπτωση που πετάξουν πέτρες εναντίον στελεχών του, διεμήνυσε την Πέμπτη ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του για το ζήτημα της μετανάστευσης.
Καθώς διάφορα «καραβάνια» μεταναστών από την κεντρική Αμερική βρίσκονται το τρέχον διάστημα καθ' οδόν προς τις ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικάνος υπενθύμισε ότι ορισμένοι από αυτούς πέταξαν πέτρες, «ύπουλα και βίαια», εναντίον ανδρών των μεξικανικών δυνάμεων επιβολής της τάξης, ενώ περνούσαν τα σύνορα Γουατεμάλας-Μεξικού.
Αν «πετάξουν πέτρες εναντίον του στρατού μας, ο στρατός μας θα ανταποδώσει», τόνισε ο Τραμπ στις δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο. Είχε ανακοινώσει την προηγουμένη ότι έως και 15.000 άνδρες του αμερικανικού στρατού θα αναπτυχθούν στα σύνορα με το Μεξικό.
«Τους είπα (σ.σ. στους στρατιώτες) να θεωρήσουν (τη ρίψη μιας πέτρας) σαν (να δέχονται επίθεση με) ένα τουφέκι. Αν (οι μετανάστες) πετάξουν πέτρες, όπως έκαναν εναντίον της μεξικανικής αστυνομίας και του μεξικανικού στρατού, λέω, θεωρήστε το σαν (επίθεση) με ένα τουφέκι», επέμεινε.
Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι δεν θα κάνει κανένα σχόλιο για «υποθετικές καταστάσεις».
«Οι στρατιώτες μας είναι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες, οι οποίοι διατηρούν πάντα το θεμελιώδες δικαίωμα της νόμιμης αυτοάμυνας», περιορίστηκε να πει, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αναπτύσσονται στην περιοχή για να «υποστηρίξουν» τη συνοριοφρουρά, στην οποία επαφίεται η επιβολή του νόμου.
Αυτό κάνει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός. Ενάντια στις "πέτρες" κάποιων εξαθλιωμένων χρήση κάθε σύγχρονου όπλου. Ενάντια στις διαφοροποιήσεις κάποιων χωρών, στη θέληση τους να αποφασίζουν μόνοι, σε αυτές τις "πέτρες" που θεωρούν ότι ρίχνονται εναντίον τους απαντούν με οικονομικά όπλα μαζικής καταστροφής ή με κάθε άλλο διαθέσιμο και κατάλληλο μέσο. Ακόμη και αν οι πέτρες είναι υποθετικές ή όταν δεν υπάρχουν απλώς τις εφευρίσκουν για να επιτεθούν και να εφαρμόσουν το δίκιο και τον νόμο τους. Το δίκιο και τον νόμο των συμφερόντων μιας χούφτας κεφαλαιοκρατών…
Α.Κ.
Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχόλια