Προκλητικά απεργοσπαστική απόφαση της ΓΣΕΕ


Προκλητικά απεργοσπαστική απόφαση της ΓΣΕΕ

Ξεκάθαρα απεργοσπαστική είναι η απόφαση της ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ την Πέμπτη 1η Νοέμβρη να προκηρύξει απεργία στις 28 Νοέμβρη,
καλώντας μάλιστα πάλι και τις εργοδοτικές δυνάμεις της «κοινωνικής συμμαχίας» για συμμετοχή!
Η προκλητική αυτή απόφαση, που δίνει καθαρό χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση, ψηφίστηκε από ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Η ΓΣΕΕ επιχειρεί έτσι να ακυρώσει την απεργία της 14ης Νοέμβρη, που έχει προκηρύξει το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, το ΕΚ Αθήνας, 18 ακόμα Εργατικά Κέντρα (μεταξύ αυτών του Πειραιά, της Πάτρας), 12 Ομοσπονδίες, και τουλάχιστον 236 πρωτοβάθμια συνδικάτα (σύμφωνα με το ΠΑΜΕ).
Η διοίκηση της ΓΣΕΕ προφανώς δεν ενδιαφέρεται για απεργία. Με την απόφασή της επιχειρεί να επιφέρει σύγχυση και να σπάσει την απεργία της 14ης Νοέμβρη, η οποία ανέπτυσσε μια δυναμική αφήνοντας την ΓΣΕΕ απέξω. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να «καπελώσει» την ανερχόμενη εργατική διεκδικητική κίνηση για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις εργασίας, σε ρήξη με την κυβέρνηση, το κεφάλαιο και το ευρω-μνημονιακό ασφυκτικό πλαίσιο, επιβάλλοντας το αντιδραστικό αστικό περιεχόμενο της «κοινωνικής συμμαχίας».
Η απόφαση της ΓΣΕΕ, αλλά και όσων επιχειρήσουν για ακόμα μία φορά να αλλάξουν τις αποφάσεις των σωματείων, είναι εκτός των άλλων και κατάφωρα αντιδημοκρατική και πραξικοπηματική. Όταν το μαχόμενο δυναμικό, εκατοντάδες σωματεία και συνδικάτα, έχουν λάβει μια αγωνιστική απεργιακή απόφαση, με ποιο δικαίωμα οι καρεκλοκένταυροι της Πατησίων επιχειρούν να την ακυρώσουν; Και ποιοι άραγε θα συνεργήσουν σε αυτό;
Βεβαίως για την ταξική πτέρυγα η εξέλιξη αυτή δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Είχαμε προειδοποιήσει πολύ έγκαιρα για τα παιχνίδια της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, συνολικά του αστικοποιημένου συνδικαλισμού, το ΠΑΜΕ και το ΜΕΤΑ που έσπευσαν να υπονομεύσουν τη δυναμική της 1ης Νοέμβρη και στη συνέχεια να μετακινήσουν την απεργία της 8ης Νοέμβρη (που οι ίδιοι πρότειναν) στις 14/11.
Ήδη μια σειρά δυνάμεις του εργατικού κινήματος τοποθετούνται αποφασιστικά υπέρ της διεξαγωγής της απεργίας στις 14 Νοέμβρη, κόντρα στην απεργοσπαστική απόφαση της ΓΣΕΕ. Η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα του ΕΚΑ «καλεί κάθε ταξική δύναμη να πάρει σαφή θέση ώστε να μην γίνει ούτε βήμα πίσω από την απόφαση για απεργία στις 14/11». Η ΑΤΕ καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΚΑ, αύριο 5 Νοέμβρη στις 5 μμ «για να αποτρέψουμε τα σχέδια του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού να ακυρωθεί η απεργία της 14/11 και να συμπορευτεί με την YES-EE».
Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών (ΠΕΝΕΝ) καλεί «ούτε βήμα πίσω από την απεργία της 14ης Νοέμβρη» και τονίζει πως πρέπει να «πολλαπλασιαστούν οι αποφάσεις και από άλλες οργανώσεις έτσι ώστε να μην περάσει η πολιτική της αντιδραστικής κοινωνικής συμμαχίας». Αντίστοιχη κατεύθυνση υπήρξε και στη σύσκεψη της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων την Παρασκευή το απόγευμα στην Αθήνα.
Επίσης, το ΜΕΤΑ καλεί «τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να καταγγείλουν την απεργοσπαστική παρέμβαση της γραφειοκρατικής ηγεσίας της ΓΣΕΕ, να την αγνοήσουν και να οργανώσουν με ακόμη μεγαλύτερη πυγμή την επιτυχία της απεργίας στις 14 Νοέμβρη, αλλά και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων απέναντι στον προϋπολογισμό λιτότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση και θα ψηφίσει μέσα στον Δεκέμβρη».
Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει βεβαίως την «υπονόμευση της απεργίας» από την ΓΣΕΕ αλλά δεν υπερασπίζεται την απόφαση για τις 14 Νοέμβρη. Συνδικάτα που συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ καλούν σύσκεψη την Τετάρτη 7 Νοέμβρη με θέμα: «Την οργάνωση της απεργιακής μάχης μετά από τις τελευταίες εξελίξεις που προκύπτουν από την απόφαση της ΓΣΕΕ για Γενική απεργία στις 28 Νοέμβρη». Για δεύτερη συνεχόμενη Κυριακή ο Ριζοσπάστης καλεί σε μια απεργία χωρίς ημερομηνία! Βρισκόμαστε ενόψει μιας νέας κωλοτούμπας, που δεν αντιστοιχεί στους αγώνες που δίνουν οι εργαζόμενοι του ΠΑΜΕ;
ΠΗΓΗ: αποσπάσματα άρθρου από εφημερίδα Πριν

Σχόλια