Στην Κίνα συλλαμβάνονται φοιτητές που δηλώνουν μαρξιστές ή διαδηλώνουν υπέρ των δικαιωμάτων των εργατών


Στην Κίνα συλλαμβάνονται φοιτητές που δηλώνουν μαρξιστές ή διαδηλώνουν υπέρ των δικαιωμάτων των εργατών

Το «κομμουνιστικό» καθεστώς της Κίνας συνέλαβε την περασμένη εβδομάδα τουλάχιστον δώδεκα νεαρούς ακτιβιστές, αρκετοί εξ αυτών μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, διότι συμμετείχαν σε δημόσιες εκδηλώσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Οι συλλήψεις τούτες κατά τα φαινόμενα αποτελούν τμήμα μίας κυβερνητικής εκστρατείας ενάντια στις κοινωνικές αντιδράσεις σπουδαστών που αυτοπροσδιορίζονται ως μαρξιστές και μάχονται υπέρ της διατήρησης των κομμουνιστικών αρχών στη χώρα. Πρόκειται για μια ομάδα που σήμερα εξακολουθεί να είναι ολιγομελής για τα μεγέθη της αχανούς ασιατικής χώρας, αλλά της οποίας τα στελέχη αναλογικά έχουν πληθύνει τα τελευταία χρόνια.
Τουλάχιστον εννέα ακτιβιστές -πέντε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και κάποιοι άλλοι στη Σαγκάη, το Σενζέν και το Γκουανγκζού- συνελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή, όπως καταγγέλλει η Ομάδα Αλληλεγγύης στους εργαζομένους της Jasic. Άλλοι τρεις νεαροί συνελήφθησαν την Κυριακή στο Γουχάν, στην κεντρική Κίνα.
Η εταιρεία Jasic είναι ένας μεγάλος κατασκευαστής μηχανημάτων συγκόλλησης στο Σενζέν (νοτιοανατολική Κίνα), της οποίας οι εργαζόμενοι προσπαθούν να αυτοοργανωθούν με στόχο να απαιτήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, έχοντας στο πλευρό τους και τους φοιτητές. Ήδη το περασμένο καλοκαίρι, περίπου σαράντα φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και από ανώτατα ιδρύματα στα μεγαλύτερα κέντρα της χώρας, συνελήφθησαν έπειτα από τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις υπέρ των εργαζομένων στη συγκεκριμένη εταιρεία. Επιπλέον, 30 εργαζόμενοι συνελήφθησαν τον περασμένο Ιούλιο, έπειτα από κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, διάρκειας πολλών εβδομάδων, ενάντια σε αυτό που χαρακτήρισαν «δουλεμπόριο».
Τα ανεξάρτητα σωματεία στην Κίνα απαγορεύονται και όλα τα συνδικάτα πρέπει να εγγραφούν στην Ομοσπονδία Συνδικάτων Κίνας (All-China Federation of Trade Unions), μια ένωση συνδεδεμένη με την κυβέρνηση, η οποία συνήθως εμπλέκεται στη διαχείριση εργοστασίων.
Πιο πρόσφατα, οι φοιτητές επιχείρησαν να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις συνθήκες εργασίας σε εργοστάσια που προμηθεύουν εξαρτήματα στην Apple και έδειξαν αλληλεγγύη στους ανθρακωρύχους, που αξιώνουν αποζημιώσεις για ασθένειες οι οποίες σχετίζονται με τις συνθήκες του επαγγέλματός τους.
Σύμφωνα με την Ομάδα Αλληλεγγύης, ένας από τους φοιτητές που συνελήφθησαν την Παρασκευή, ονόματι Ζανγκ Σενγκιέ, «απήχθη» από ομάδα ανδρών, οι οποίοι ήσαν ντυμένοι στα μαύρα και εισέβαλαν στον χώρο του Πανεπιστημίου, άρχισαν να κτυπούν τον νεαρό φοιτητή, τον οποίον κατόπιν έσυραν διά της βίας και τον επιβίβασαν σε ένα αυτοκίνητο. Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες ισχυρίζονται ότι κι εκείνοι υπέστησαν την επίθεση των ανδρών αυτών. «Αυτό είναι άλλο ένα από τα εγκλήματα που διαπράττουν τα πανεπιστήμια κατά των προοδευτικών φοιτητών και της αριστερής κοινότητας», καταγγέλλει η ίδια ομάδα.
Εστίες αντίστασης ενάντια στην καπιταλιστική παλινόρθωση ή πιο απλά για τα στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα υπάρχουν. Το δύσκολο είναι να ανατρέψουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα που επελαύνει χρησιμοποιώντας ξένα ρούχα και συνθήματα. Ο αιώνας μας μας επιφυλάσσει απίστευτες ανατροπές και εξελίξεις. Το νέο θέλει να γεννηθεί και το πνίγουν πριν προλάβει να εμφανισθεί. Όμως οι κοινωνικές αντιθέσεις που είναι το γόνιμο έδαφος που θα το γεννά και ξαναγεννά είναι εδώ και δεν πρόκειται να εξαλειφθούν από μόνες τους.
Επιμέλεια-σχόλιο: Νίκος Πυλιώτης
Πηγή: The Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕΣχόλια