Σύμπραξη Μαρινάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος. Γύρεψε προστασία από τις ΗΠΑ;


Σύμπραξη Μαρινάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος. Γύρεψε προστασία από τις ΗΠΑ;

Η συγχώνευση αξίας 1,65 δισ. δολαρίων δημιουργεί μία από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες δεξαμενόπλοιων στον κόσμο.
ότι συγχωνεύει το στόλο τάνκερ της εταιρείας με την Diamond S Shipping του Γουίλμπουρ Ρος, υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ. Έτσι, δημιουργείται μία από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες τάνκερ στον κόσμο, μέσω μιας συναλλαγής που αποτιμάται στα 1,65 δισ. δολάρια.
Όπως ανακοίνωσε η Capital Product Partners L.P., θα διαθέσει 25 δεξαμενόπλοια, και η Diamond S Shipping Inc, 43 δεξαμενόπλοια, δημιουργώντας έτσι από κοινού έναν στόλο από 68 δεξαμενόπλοια.
Η DSS Holdings L.P., που διαχειρίζεται συνολικά 33 δεξαμενόπλοια τύπου Medium Range και 12 πετρελαιοφόρα τύπου Suezmax, είναι εταιρεία συμφερόντων του Υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ -ο οποίος επισήμως έχει διαχωρίσει τη θέση του από το fund μετά την υπουργοποίηση του από τον Ντόναλντ Τραμπ- αλλά και άλλων μεγάλων Αμερικάνων επενδυτών. Άλλωστε η εταιρία τελεί υπό τη διαχείριση της εταιρείας του Υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, WR Ross & Co.
Η νέα εταιρία που δημιουργείται από τη σύμπραξη των δύο ναυτιλιακών κολοσσών, θα έχει επταμελές διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο εκτός των άλλων θα συμμετέχουν και δυο μέλη από την Capital και συγκεκριμένα οι κ.κ. Jerry Kalogiratos και Gerry Ventouris. 
Οι μέτοχοι της CPLP θα λάβουν premium περίπου 11% της καθαρής αξίας του στόλου. Με την εξέλιξη αυτή η DSS βρίσκει διέξοδο προς το χρηματιστήριο που το έψαχνε καιρό τώρα, ενώ οι μέτοχοι της CPLP γίνονται μέτοχοι σε ένα μεγαλύτερο και πιο αποδοτικό σχήμα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γουίλμπορ Ρος είχε βρεθεί στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο στα πλαίσια της ΔΕΘ, όπου είχε κάνει εκτενή αναφορά στη συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας και είχε μιλήσει για την περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών, αμυντικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.
Το να κλείσει λοιπόν μια τέτοιας κλίμακας συμφωνία μαζί του ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης–ο οποίος περιγράφεται, λόγω της παράλληλης ιδιότητάς του ως εκδότη, ως «εχθρός» της κυβέρνησης– έχει και πολιτικό πρόσημο, ένα μήνυμα από τις ΗΠΑ προς την Αθήνα.
Οι κονδυλοφόροι του Μαρινάκη (λέγε με in.gr και λοιποί) ενθουσιασμένοι από την υψηλή προστασία που απολαμβάνει πλέον το αφεντικό τους γράφουν εκστασιασμένοι: " Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για μία συμφωνία που εκτός από την σπουδαιότητά της αυτή καθεαυτή αποδεικνύει παράλληλα με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο την εκτίμηση και την αναγνώριση που χαίρει διεθνώς ο Ευάγγελος Μαρινάκης και οι εταιρείες του στις παγκόσμιες χρηματαγορές και φυσικά στην ναυτιλία. Η Capital Product Partners που κλείνει πάνω από μια δεκαετία από την εισαγωγή της στο NASDAQ χαίρει της πλήρους αναγνώρισης των Αμερικάνικων χρηματαγορών. Ας σημειωθεί ότι παρ’ όλη την μεταβλητότητα των ναυτιλιακών αγορών η εταιρεία καταβάλλει ανελλιπώς μερίσματα από την εισαγωγή της και διαθέτει έναν από τους πιο ισχυρούς ισολογισμούς στην αγορά."
Υπενθυμίζουμε παλιότερη από το Μάιο ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού:
"Ο κ. Μαρινάκης με τη χθεσινή του δήλωση αναδεικνύεται στο νέο ηγετικό παράγοντα αυτού του μαύρου μετώπου, στο νέο πολιτικό καθοδηγητή της Νέας Δημοκρατίας και του κυρίου Μητσοτάκη. Το επικίνδυνο για τη δημοκρατία και τις αρχές του κράτους δικαίου δεν είναι η πολιτική αντιπαράθεση αλλά η ταύτιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις συκοφαντίες, τα ψέματα και τις εντολές ενός διωκόμενου για εμπορία ναρκωτικών επιχειρηματία." Επίσης πρόσφατα στις αρχές Οκτώβρη "σε δίκη για τα αδικήματα της αλλοίωσης αποτελέσματος (κακούργημα) και της σύστασης συμμορίας (πλημμέλημα) παραπέμπεται ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, και ακόμη 27 άτομα για τους στημένους αγώνες."
Τελικά η παραπάνω συμφωνία είναι άσχετη από τις παραπάνω διώξεις; Τι θα κάνει η κυβέρνηση τώρα που οι υπερατλαντικοί φίλοι μας τον αγκάλιασαν κάτω από τις προστατευτικές φτερούγες τους; Και αν δεν είναι αετός αυτοί αλλά αποδειχθεί ότι είναι, όπως τόσες φορές στο παρελθόν, βόας;
Επιμέλεια-σχόλιο: Α.Κ.
ΠΗΓΗ: HuffPost Greece, in.gr, protagon, the toc


Σχόλια