Βίασαν τη θέληση του λαού στέλνουν και τον λογαριασμό! Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας καταδικάστηκε να πληρώσει 4,9 εκατ. ευρώ.


Βίασαν τη θέληση του λαού στέλνουν και τον λογαριασμό! Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας καταδικάστηκε να πληρώσει 4,9 εκατ. ευρώ.
Οι Ισπανοί όχι μόνο δεν ξεχνούν αλλά εκδικούνται σαδιστικά όποιον αμφισβητεί την κυριαρχία τους για να μην επιτρέψουν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα.
Ο Αρτούρ Μας, ο πρόεδρος της Καταλονίας το διάστημα 2010-2016, καταδικάστηκε χθες
από ισπανικό δικαστήριο να καταβάλει το ποσό των 4,9 εκατομμυρίων ευρώ, που δαπανήθηκε για την οργάνωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία στην περιοχή του το 2014.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε ότι ο Αρτούρ Μας και άλλα εννέα μέλη της περιφερειακής κυβέρνησής του ήταν «υπεύθυνοι» για τα έξοδα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη την 9η Νοεμβρίου 2014 παρά την εντολή απαγόρευσης που είχε εκδώσει το Συνταγματικό Δικαστήριο. Φαντάζεται κανένας ότι θα έδιναν ποτέ την άδεια τους ενώ ξέρουν ότι θα χάσουν;
Σύμφωνα με την απόφαση, στην οποία μπορεί να ασκηθεί έφεση, πάλι καλά, η καταλανική κυβέρνηση δαπάνησε εκείνη την εποχή 4.946.788 ευρώ, κυρίως για να φτιάξει έναν ιστότοπο, να αγοράσει 7000 υπολογιστές, να τυπώσει ψηφοδέλτια και φακέλους και για την διεξαγωγή εκστρατείας ενημέρωσης.
Οι 10 κατηγορούμενοι πρέπει να καταβάλουν από κοινού αυτό το ποσό «στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων τους» όμως ο «Αρτούρ Μας είναι πλήρως υπεύθυνος» διότι ήταν ο ανώτερος αξιωματούχος της περιφερειακής κυβέρνησης, τονίζεται στην απόφαση.
Εκ των 6,3 εκατομμυρίων Καταλανών που κλήθηκαν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα του 2014, 2,3 εκατομμύρια κατάφεραν να προσέλθουν στις κάλπες μετά τα μέτρα βίας και τρομοκρατίας της ισπανικής κυβέρνησης για να τους αποτρέψει κλείνοντας τμήματα, ξυλοκοπώντας ψηφοφόρους ή αρπάζοντας κάλπες, με το 80% εξ αυτών να τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας.
Επιμέλεια-σχολιασμός: Πάνος Ευθυμίου
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχόλια