Περισσότεροι από 1.500 μετανάστες του «καραβανιού» έφθασαν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Θα πραγματοποιηθούν οι απειλές Τραμπ για τη χρήση όπλων από τον στρατό;


Περισσότεροι από 1.500 μετανάστες του «καραβανιού» έφθασαν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Θα πραγματοποιηθούν οι απειλές Τραμπ για τη χρήση όπλων από τον στρατό;

Περισσότεροι από 1.500 μετανάστες του «καραβανιού» στο Μεξικό αφίχθησαν στην Τιχουάνα, στα σύνορα με τις ΗΠΑ, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το πρωί, 22 λεωφορεία που μετέφεραν τους μετανάστες έφθασαν στην είσοδο αυτής της πόλης που βρίσκεται στη μεξικανική πολιτεία Μπάχα Καλιφόρνια, με τους μετανάστες αυτούς να προστίθενται στους άλλους 800 ανθρώπους από την Κεντρική Αμερική που έχουν φθάσει στην πόλη σε ολιγομελείς ομάδες από την Κυριακή.
«Νιώθω καλύτερα, κουρασμένη, αλλά καλύτερα. Εδώ κι έναν μήνα ταξιδεύουμε με τις κόρες μου ηλικίας 7,11,13 και 15 ετών» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μίριαμ, μια 32χρονη από την Ονδούρα, που αποβιβάστηκε από ένα από τα λεωφορεία, τα οποία άφησαν τους μετανάστες στα διόδια κοντά στην Τιχουάνα.
Άλλοι 3000 και πλέον μετανάστες κατευθύνονται με λεωφορεία προς την πόλη.
Όλοι τους ανήκουν στο «καραβάνι των μεταναστών», που αποτελείται σε μεγάλο μέρος από πολίτες της Ονδούρας οι οποίοι εγκατέλειψαν την χώρα τους για να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τη βία, και το οποίο αναχώρησε τη 13η Οκτωβρίου από την πόλη Σαν Πέδρο Σούλα. Διέσχισαν 4.300 χλμ για να φθάσουν στην Τιχουάνα.
Υπενθυμίζουμε παλιότερες δηλώσεις του (1-11-2018)   ο Τραμπ σχετικά με τους μετανάστες:
Αν «πετάξουν πέτρες εναντίον του στρατού μας, ο στρατός μας θα ανταποδώσει», τόνισε ο Τραμπ στις δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο. Είχε ανακοινώσει την προηγουμένη ότι έως και 15.000 άνδρες του αμερικανικού στρατού θα αναπτυχθούν στα σύνορα με το Μεξικό.
«Τους είπα (σ.σ. στους στρατιώτες) να θεωρήσουν (τη ρίψη μιας πέτρας) σαν (να δέχονται επίθεση με) ένα τουφέκι. Αν (οι μετανάστες) πετάξουν πέτρες, όπως έκαναν εναντίον της μεξικανικής αστυνομίας και του μεξικανικού στρατού, λέω, θεωρήστε το σαν (επίθεση) με ένα τουφέκι», επέμεινε.
Ερωτηθείς επίσης τότε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι δεν θα κάνει κανένα σχόλιο για «υποθετικές καταστάσεις».
«Οι στρατιώτες μας είναι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες, οι οποίοι διατηρούν πάντα το θεμελιώδες δικαίωμα της νόμιμης αυτοάμυνας», περιορίστηκε να πει, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αναπτύσσονται στην περιοχή για να «υποστηρίξουν» τη συνοριοφρουρά, στην οποία επαφίεται η επιβολή του νόμου.
Τώρα έφθασε η στιγμή. Όλοι περιμένουν με αγωνία τις εξελίξεις και ιδιαίτερα οι απελπισμένοι που άρχισαν να καταφθάνουν στα σύνορα.
Επιμέλεια: Νίκος Πυλιώτης

ΠΗΓΗ: HuffPost Greece ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, news247


Σχόλια