Έρευνα: 56.800 οι νεκροί ή αγνοούμενοι μετανάστες από το 2014


Έρευνα: 56.800 οι νεκροί ή αγνοούμενοι μετανάστες από το 2014

Ένα-ένα, πέντε μέσα σε έναν τάφο, τα φέρετρα είναι θαμμένα στην κόκκινη γη αυτής της κακοδιατηρημένης γωνιάς ενός νοτιοαφρικανικού νεκροταφείου. Τα σκαλίσματα στο φτηνό ξύλο βεβαιώνουν την ανωνυμία τους: "Άγνωστος Β / Άρρεν".

Αυτοί οι άνδρες ήταν μετανάστες από αλλού στην Αφρική, που ζήτησαν να ζήσουν στην ακμάζουσα υπόγεια οικονομία της επαρχίας Gauteng, ένα όνομα που μεταφράζεται σχεδόν σε "γη του χρυσού". Αντί για τύχη, πολλοί βρήκαν τον θάνατο, τα σώματά τους ανώνυμα και αζήτητα, περισσότερα από 4.300 στο Gauteng μεταξύ 2014 και 2017 μόνο.
Κάποιες από αυτές τις ζωές έληξαν εδώ στο νεκροταφείο Olifantsvlei, σιωπηλά, ανάμεσα σε τούφες χόρτου που φύτρωσαν πάνω σε μικροσκοπικές πινακίδες που έγραφαν: Pauper Block. Υπάρχουν φέρετρα τόσο μικρά ώστε μπορούν να ανήκουν μόνο σε παιδιά.
Καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, την πείνα και την έλλειψη θέσεων εργασίας, η παγκόσμια μετανάστευση έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα, με περισσότερα από 258 εκατομμύρια διεθνείς μετανάστες το 2017. Αυτή είναι μια αύξηση 49% από τις αρχές του αιώνα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
 Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν ή απλά εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους. Δεν θα τους ξαναδεί ποτέ κανείς. Ένας αυξανόμενος αριθμός μεταναστών έχει πνιγεί, πέθανε σε ερήμους ή έπεσε θύμα εγκλήματος από διακινητές, αφήνοντας τις οικογένειές τους να αναρωτιούνται τι συνέβη σε αυτούς. Ταυτόχρονα, ανώνυμα σώματα γεμίζουν νεκροταφεία σε όλο τον κόσμο, όπως και στο Gauteng.
Τουλάχιστον 56.800 είναι οι νεκροί ή αγνοούμενοι μετανάστες παγκοσμίως από το 2014, όπως δείχνει έρευνα του Associated Press.
Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν διπλάσιος από τον αντίστοιχο που είχε παρουσιάσει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ (ΙΟΜ) την 1η Οκτωβρίου, ο οποίος έκανε λόγο για περισσότερους από 28.500 ανθρώπους.

Ο συνολικός αριθμός του AP είναι ακόμα χαμηλός. Σώματα μεταναστών βρίσκονται θαμμένα στην άμμο της ερήμου ή στο βυθό της θάλασσας. Και οι οικογένειες δεν αναφέρουν πάντοτε τα αγαπημένα τους πρόσωπα ως αγνοούμενα επειδή μετανάστευσαν παράνομα ή επειδή έφυγαν από το σπίτι χωρίς να λένε ακριβώς πού κατευθύνονταν.
Οι έρευνες του ΙΟΜ έχουν επικεντρωθεί κυρίως σε θανάτους στη Μεσόγειο, αν και οι ερευνητές του ζητούν περισσότερα στοιχεία και από άλλες περιοχές του κόσμου.
Μόνο φέτος, ο ΙΟΜ έχει καταγράψει περισσότερους από 1.900 θανάτους στα ύδατα μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης και πάνω από 17.000 από το 2014.
Συνολικά, το Associated Press εντόπισε σχεδόν 4.900 άτομα των οποίων οι οικογένειες δηλώνουν ότι απλά εξαφανίστηκαν χωρίς ίχνη στην Ευρώπη ή καθ’ οδόν προς αυτήν, συμπεριλαμβανομένων περισσοτέρων από 2.700 παιδιών, των οποίων οι οικογένειες ανέφεραν την εξαφάνισή τους στον Ερυθρό Σταυρό.
Συνολικά, από το 2014, τουλάχιστον 18.400 Αφρικανοί μετανάστες έχουν πεθάνει ταξιδεύοντας μέσα στην Αφρική, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταρτίζονται από τα αρχεία AP και IOM. Αυτό περιλαμβάνει περισσότερα από 4.300 μη αναγνωρισμένα σώματα σε μία μόνο νοτιοαφρικανική επαρχία και 8.700 των οποίων οι σύντροφοι τους στο ταξίδι δήλωσαν την εξαφάνιση τους στο Κέρας της Αφρικής σε συνεντεύξεις με την 4Mi.
Όταν οι άνθρωποι εξαφανίζονται ενώ μεταναστεύουν στην Αφρική, εξαφανίζονται συχνά χωρίς ίχνος. Ο ΙΟΜ λέει ότι η έρημος της Σαχάρας ίσως έχει σκοτώσει περισσότερους μετανάστες από τη Μεσόγειο. Αλλά κανείς δεν θα γνωρίσει ποτέ  πόσους σίγουρα, σε μια περιοχή όπου τα σύνορα δεν είναι τίποτα περισσότερο από γραμμές χαραγμένες σε χάρτες και καμία κυβέρνηση δεν ψάχνει μια έκταση τόσο μεγάλη όσο οι ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Ο σκληρός ήλιος και οι στροβιλισμένοι άμμοι της ερήμου διασπούν γρήγορα και θάβουν τα σώματα των μεταναστών, έτσι ώστε ακόμα και όταν εμφανίζονται, είναι συνήθως αδύνατο να αναγνωριστούν.
Επιμέλεια: Πάνος Ευθυμίου
ΠΗΓΗ: AP


Σχόλια