Η πρώτη ηλεκτροκίνητη μοτοσικλέτα από τρισδιάστατο εκτυπωτή


Η πρώτη ηλεκτροκίνητη μοτοσικλέτα από τρισδιάστατο εκτυπωτή

Η πρώτη ηλεκτροκίνητη μοτοσικλέτα του πλανήτη που κατασκευάστηκε από τρισδιάστατο εκτυπωτή ονομάζεται «Nera». Την παρουσίασε προσφάτως η BigRep και την εξέλιξαν ο Μάρκο Ματία Κριστοφόρι και ο Μαξιμίλιαν Σέντλακ, που ανήκουν στο NOWlab, το εργαστήριο καινοτομίας της γερμανικής εταιρείας.

Η Nera είναι μια πλήρως λειτουργική ηλεκτρική μοτοσυκλέτα που, εκτός από τα ηλεκτρικά εξαρτήματα, δημιουργείται εξ ολοκλήρου από μια διαδικασία παραγωγής προσθέτων, όπως ελαστικά (χωρίς αέρα), ζάντες, σκελετός, πιρούνια και σέλα που παρήχθησαν πλήρως από τρισδιάστατο εκτυπωτή.
«Η Nera συνδυάζει πολλές καινοτομίες που εξελίχθηκαν στο NOWlab, όπως τα ελαστικά χωρίς αέρα, η ενσωματωμένη τεχνολογία αισθητήρων και άλλα» εξήγησε ο Ντάνιελ Μπύνινγκ, συνιδρυτής και διαχειριστικός διευθυντής του NOWlab. «Αυτή η μοτοσικλέτα και τα άλλα πρωτότυπά μας ωθούν περαιτέρω τα όρια της δημιουργικότητάς μας ως μηχανικοί και θα διαφοροποιήσουν την τεχνολογία έτσι όπως την ξέρουμε σήμερα» τόνισε. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η Nera είναι το πρώτο πλήρως 3D τυπωμένο μοντέλο με τη μέθοδο FFF και BigReps εκτυπωτές μεγάλης κλίμακας. Τούτου λεχθέντος, είναι ένα ενδιαφέρον πείραμα για το μέλλον της μεγάλης κλίμακας βιομηχανοποιημένης παραγωγής προσθέτων. 
Η Nera τροφοδοτείται από έναν ηλεκτρικό κινητήρα που στεγάζεται σε μια τρισδιάστατη τυπωμένη θήκη και ενώ οι προδιαγραφές για τη Nera είναι λεπτή, υπάρχουν μερικά ενδιαφέροντα tidbits για να χύσετε. Χρησιμοποιώντας τους μεγάλης κλίμακας εκτυπωτές, το BigRep χρησιμοποίησε νήματα ProHT, ProFLEX, PETH και PLA με ακροφύσιο 0,6-1mm σε ύψος στρώματος 0,4-0,6mm. Επιπλέον, η μοτοσυκλέτα συγκεντρώθηκε σε 15 τρισδιάστατα τυπωμένα μέρη και ζυγίζει 132 λίβρες.
Άλλη μια προσπάθεια που αναδεικνύει τις δυνατότητες της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Όταν ωριμάσει η τεχνολογία θα αλλάξει άρδην η παραγωγή υλικών αγαθών στον κόσμο με ανατρεπτικές συνέπειες σε όλα τα επίπεδα.
 Επιμέλεια: Νίκος Πυλιώτης
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, design-engineering


Σχόλια