Εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές στους δρόμους ενάντια στις περικοπές στην εκπαίδευση σε 70 πόλεις της Ιταλίας


Εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές στους δρόμους ενάντια στις περικοπές  στην εκπαίδευση σε 70 πόλεις της Ιταλίας

Μαζικές κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα χθες σε 70 πόλεις της Ιταλίας, κατά των περικοπών που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, με ένα απ' τα κεντρικά συνθήματα να είναι το «NoSalvini day», κατά του ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκας και υπουργού Εσωτερικών.

Σε Ρώμη, Μιλάνο, Μπολόνια, Μπάρι, Περούτζα, Φλωρεντία, Νάπολη κι άλλες μεγάλες πόλεις δεκάδες χιλιάδες φοιτητές κατέλαβαν τις κεντρικές πλατείες διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στην εκπαίδευση.
Σε γενικές γραμμές οι σημερινές μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις ήταν ειρηνικές, γράφει η La Repubblica, αν και σε κάποιες πόλεις όπως στη Ρώμη πέταξαν αυγά, έκαψαν σημαίες και αφίσες του Ματέο Σαλβίνι. Εκεί υπήρξαν κάποιες προσαγωγές.

«Είμαστε 100.000 σε περισσότερες από 70 ιταλικές πόλεις για να διαμαρτυρηθούμε απέναντι στις συνεχείς περικοπές στη δημόσια εκπαίδευση», σημείωσε ένας απ' το εθνικό συντονιστικό. «Κατεβαίνουμε στην πλατεία επειδή οι περικοπές των τελευταίων δέκα ετών στα σχολεία και στα πανεπιστήμια πρέπει να αποκατασταθούν με επενδύσεις 7 δις. Ευρώ κάθε χρόνο», πρόσθεσε εξηγώντας το βασικό αίτημα του μαθητικού και φοιτητικού κινήματος.
Εκτός απ' τις περικοπές που έχει ανακοινώσει η ιταλική κυβέρνηση για την Εκπαίδευση και την Έρευνα, διαδηλώνουν επίσης για την κατάσταση των κτηρίων σε σχολεία και πανεπιστήμια καθώς και το φαινόμενο εγκατάλειψης του σχολείου.
Στην πορεία που έγινε στο Μιλάνο ακούστηκαν συνθήματα και κατά της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του Σαλβίνι.
Ένα απ' τα πλακάτ που κρατούσαν οι μαθητές και φοιτητές έγραφε: «Ελεύθερη και απεριόριστη γνώση, όχι στο διάταγμα του Σαλβίνι». Και εκεί πέταξαν αυγά σε βιτρίνες καταστημάτων και τραπεζών και έβαψαν με σπρέϊ προσόψεις κάποιων κτηρίων.
Επιμέλεια: Χρήστος Αειβάτης

Σχόλια