Στρατιωτικό επεισόδιο ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία. Στήνεται σκηνικό έντασης από την Ουκρανία;


Στρατιωτικό επεισόδιο ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία. Στήνεται σκηνικό έντασης από την Ουκρανία;

Τα όπλα χρησιμοποιήθηκαν για να αναγκάσουν τα τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία να σταματήσουν, αφ' ότου παραβίασαν τα ρωσικά θαλάσσια σύνορα, ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας της Ρωσίας (FSB).

Παράλληλα, η FSB επιβεβαίωσε ότι Ουκρανοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν, αλλά όλοι τους δέχθηκαν ιατρική βοήθεια για τραυματισμούς που δεν απειλούν τη ζωή.
«Τα πλοία του Ναυτικού της Ουκρανίας — Berdyansk, Nikopol και Yany Kapu — που παραβίασαν σήμερα το πρωί τα σύνορα της Ρωσίας, πραγματοποίησαν ακόμη μία προσπάθεια για παράνομες ενέργειες στη θαλάσσια περιοχή της Ρωσίας στις 19.00 [τοπική ώρα, 16.00 ώρα GMT] στις 25 Νοεμβρίου (…). Για να σταματήσουν πολεμικά πλοία της Ουκρανίας, χρησιμοποιήθηκαν όπλα», ανέφερε η FSB.
Η FSB σημείωσε, επίσης, ότι η ουκρανική πλευρά γνωρίζει τις διαδικασίες που προβλέπονται όσον αφορά στο πέρασμα μέσα από τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας και κατά μήκος του Πορθμού Κερτς.
Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι τρία πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας διέσχισαν τα ρωσικά χωρικά ύδατα, περνώντας από τη Μαύρη Θάλασσα στο Στενό του Κερτς, ωθώντας τις ρωσικές Αρχές να αναπτύξουν τα δικά τους πλοία για να σταματήσουν τους εισβολείς.
«Τρία πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας, τα οποία είχαν εγκαταλείψει προηγουμένως το Μπερντιάνσκ για το Στενό του Κερτς, έχουν επανέλθει στην πορεία τους και επιστρέφουν στο Μπερντιάνσκ», ανέφερε, σε ανακοίνωσή της, η FSB.
Παράλληλα, σύμφωνα με την FSB οι προκλητικές ενέργειες των τριών πλοίων συνεχίζονταν για πέντε ώρες, προσθέτοντας ότι έλαβε όλα τα δυνατά μέτρα για να βάλει τέλος σε αυτές τις εσκεμμένες προκλήσεις.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε την επιβολή του στρατιωτικού νόμου στη χώρα για 60 ημέρες. 
Η απόφαση, πάντως, πρέπει να εγκριθεί και από το ουκρανικό κοινοβούλιο. 
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, «η επιβολή του στρατιωτικού νόμου δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, ότι η Ουκρανία θα προχωρήσει σε επιθετικές ενέργειες».
«Η Ουκρανία θα προβεί σε ενέργειες αποκλειστικά για να υπερασπιστεί το έδαφός της, να προστατεύσει και να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της», σημείωσε ακόμη ο Ποροσένκο, συμπληρώνοντας ότι η επιβολή του στρατιωτικού νόμου δεν αντιτίθεται στα δικαιώματα των πολιτών. 
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει σχετικά με τη σοβαρή στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, αφού οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνέλαβαν χθες τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία στο στενό του Κερτς, ανέφεραν διπλωμάτες.  Την έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ ζήτησαν τόσο η Ρωσία, όσο και η Ουκρανία, κατά τις ίδιες πηγές. Η Μόσχα ζήτησε η συνεδρίαση να γίνει στις 11:00 (18:00 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε ένας διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Το Κίεβο κατήγγειλε μια «άφρονα ενέργεια της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας» και υποστήριξε ότι αυτή η «επίθεση» ήταν «προμελετημένη». Η Μόσχα επιβεβαίωσε τη σύλληψη των τριών μικρών ουκρανικών πολεμικών και τη «χρήση όπλων», κατηγορώντας τα σκάφη του ουκρανικού ΠΝ ότι επιδίδονταν σε «παράνομες ενέργειες» και έκαναν «επικίνδυνους ελιγμούς» στα «ρωσικά χωρικά ύδατα». Στην αναμέτρηση της Κυριακής τραυματίστηκαν τρεις ουκρανοί ναύτες σύμφωνα με τη Μόσχα, έξι κατά το Κίεβο.
Το στενό του Κερτς, η μοναδική θαλάσσια οδός που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική Θάλασσα, αποτελεί πόρο τεράστιας στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία όσο και για την Ουκρανία.
Σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας όλες οι μονάδες των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας τέθηκαν σε κατάσταση πλήρους πολεμικής ετοιμότητας με διαταγή του επικεφαλής του γενικού επιτελείου, γνωστοποίησε σήμερα η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Άμυνας της χώρας, εν μέσω της σοβαρής κλιμάκωσης της έντασης με τη Ρωσία.
Μετά «την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου (...) διέταξε όλες οι μονάδες των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων να τεθούν σε κατάσταση πλήρους πολεμικού συναγερμού», ανέφερε η ανακοίνωση Τύπου.
Εξαιτίας της κρίσης στο στενό του Κερτς, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ εισηγήθηκε την επιβολή στρατιωτικού νόμου καθ' άπασα την ουκρανική επικράτεια για 60 ημέρες, πρόταση που ενέκρινε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. Την απόφαση πρέπει όμως να επικυρώσει η Βερχόβνα Ράντα, η Βουλή της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, τον Αντρίι Παρουμπίγ, η ολομέλεια θα συνεδριάσει εκτάκτως για να εγκρίνει το μέτρο στις 16:00.
Με δεδομένη την εξάρτηση του ουκρανικού καθεστώτος, που επιβλήθηκε από τις φασιστικές συμμορίες με την καθοδήγηση των Αμερικανών και σημαντικό συντονιστικό ρόλο του σημερινού τους πρέσβη στην Ελλάδα  κ. Πάιατ, σε σοβαρές σκέψεις και ανησυχίες τίθενται όλοι μπρος στο ενδεχόμενο να είναι μια σχεδιασμένη πρόκληση με πολλαπλούς στόχους. Ο πρώτος στόχος να εξασφαλισθεί με ένα "στιβαρό" πρόσχημα η καταστολή στο εσωτερικό της Ουκρανίας μέσω του στρατιωτικού νόμου. Δεύτερος στόχος η συνέχιση της απομόνωσης και η διεύρυνση των μέτρων κατά της Ρωσίας μετά τα τελευταία δείγματα προσέγγισης με τη Γερμανία. Τρίτος στόχος, η επιβολή εμπάργκο από τη Ρωσία στην τροφοδότηση της Ουκρανίας σε φυσικό αέριο και η ανάδειξη της "ομηρίας" της Ευρώπης, από τους αγωγούς που περνούν από το έδαφος της, με αποτέλεσμα την ανάδειξη της στρατηγικής σημασίας τροφοδοσίας από το σχιστολιθικό αέριο των ΗΠΑ.
ΕΕ και NATO καλούν να υπάρξει «αποκλιμάκωση»
Η ΕΕ και το NATO απηύθυναν το βράδυ της Κυριακής έκκληση να υπάρξει άμεσα «αποκλιμάκωση» στη Θάλασσα του Αζόφ και απαίτησαν από τη Ρωσία να «αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης» στο στενό του Κερτς.
«Αναμένουμε από τη Ρωσία να αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης στο στενό του Κερτς και καλούμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ανακοίνωσή της. Ο Οργανισμός του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού απηύθυνε επίσης έκκληση προς τα δύο μέρη να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» ώστε να υπάρξει «αποκλιμάκωση», μέσω μιας εκπροσώπου του.
Το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό κατηγόρησε την Κυριακή τη Ρωσία ότι κατέλαβε τρία πολεμικά πλοία του αφού άνοιξε πυρ εναντίον τους, τραυματίζοντας ναύτες, στο στενό του Κερτς, το οποίο χωρίζει την Κριμαία από τη Ρωσία κι επιτρέπει την πρόσβαση στη Θάλασσα του Αζόφ.
Οι εξελίξεις στη Θάλασσα του Αζόφ δείχνουν σε τι μπορεί να οδηγήσει «η περιφρόνηση βασικών κανόνων της διεθνούς συνεργασίας», έκρινε η ΕΕ σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι «η κατασκευή της γέφυρας του Κερτς (σ.σ. από τη Ρωσία) έγινε χωρίς τη συναίνεση της Ουκρανίας και αποτελεί νέα παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» της χώρας αυτής.
Η ΕΕ «δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία», καταλήγει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).
Το NATO από την πλευρά του τόνισε ότι «υποστηρίζει απόλυτα την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος πλοήγησης στα χωρικά της ύδατα» και προέτρεψε «τη Ρωσία να εγγυηθεί ανεμπόδιστη πρόσβαση στα ουκρανικά λιμάνια στη Θάλασσα του Αζόφ, συμμορφούμενη προς το διεθνές δίκαιο».
Επιμέλεια-σχολιασμός: Νίκος Πυλιώτης
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,sputnik


Σχόλια