Το ΣτΕ έκρινε συνταγματική τη μείωση του εφάπαξ βοηθήματος των υπαλλήλων της ΕΤΕ για λόγους δημοσίου συμφέροντος!


Το ΣτΕ έκρινε συνταγματική τη μείωση του εφάπαξ βοηθήματος των υπαλλήλων της ΕΤΕ για λόγους δημοσίου συμφέροντος!

Το ΣΤΕ έπιασε πάλι δουλειά και "τακτοποιεί" συνταγματικά τις περικοπές σε βάρος των εργαζομένων. Αποφάνθηκε ότι η μείωση του εφάπαξ βοηθήματος σε όσους υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ) συνταξιοδοτούνται, έγινε για σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος και η μείωση αυτή δεν παραβιάζει ούτε το Σύνταγμα, ούτε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔ).

Ειδικότερα, στο ΣτΕ είχαν προσφύγει 6 πρώην υπάλληλοι της ΕΤΕ και ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας του 2013 με την οποία τροποποιήθηκε το καταστατικό του Ταμείου Ασφάλισης και Πρόνοιας της ΕΤΕ. Παράλληλα, με την ίδια κοινή υπουργική απόφαση εγκρίθηκε η αναλογιστική μελέτη και αντικαταστάθηκε το άρθρο 7 του καταστατικού με το οποίο καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος, ενώ καθορίστηκε νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ η οποίος μάλιστα εφαρμόζεται αναδρομικά για όσους είχαν αποχωρήσει από την ΕΤΕ από 3 Ιανουαρίου 2012 και δεν έχουν λάβει ακόμα το σύνολο του εφάπαξ βοηθήματος.
Το Α' Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2429/2018 απόφασή του απέρριψε την αίτηση 6 συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων της ΕΤΕ, κρίνοντας ότι η μείωση του εφάπαξ έγινε για σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι ανάγονται στην αδυναμία του εν λόγω Ταμείου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Επίσης, το ΣτΕ έκρινε ότι η μείωση του εφάπαξ βοηθήματος δεν παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και την ΕΣΔΑ.
Επειδή παίζονται πάρα πολλά παιχνίδια πολιτικά και από την κυβέρνηση και από δικηγορικά γραφεία για να βγάλουν τον άρτον ημών τον επιούσιο αλλά και από τον καθεστωτικό κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό στις πλάτες των εργαζομένων και των συνταξιούχων θέλουμε να τονίσουμε ότι μόνο στον δρόμο πιέζεται η όποια κυβέρνηση να δώσει λύση. Η αναμονή στους προθαλάμους των δικαστηρίων και δη των ανώτατων το λιγότερο είναι χάσιμο χρόνου. Είναι γνωστά τα παιχνίδια που γίνονται ανάμεσα στην εκτελεστική και δικαστική εξουσία.
Εμείς θα θυμίσουμε το παλιό αγγλικό ρητό: Όποιος αγαπάει τα λουκάνικα και τη δικαιοσύνη πρέπει να αποφεύγει τους χώρους παρασκευής τους…
Επιμέλεια-σχολιασμός : Α.Κ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχόλια