Καρτέλ των εκκοκκιστών στο βαμβάκι. Τεράστια η ψαλίδα ανάμεσα στη χρηματιστηριακή τιμή, την εκκοκκισμένη τιμή και την τιμή παραγωγού.


Καρτέλ των εκκοκκιστών στο βαμβάκι. Τεράστια η ψαλίδα ανάμεσα στη χρηματιστηριακή τιμή, την εκκοκκισμένη τιμή και την τιμή  παραγωγού.

«Μπορεί για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης το θέμα της τιμής του βαμβακιού να έκλεισε για φέτος, όπως δήλωσε μετά την συνάντησή του με τη Διεπαγγελματική βάμβακος, όμως για τους βαμβακοπαραγωγούς και την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων παραμένει ανοιχτό,
καθώς η τιμή που διαφαίνεται να δίνουν οι εκκοκκιστές υπολείπεται κατά πολύ της πραγματικής τιμής. Παραμένει τεράστια η ψαλίδα ανάμεσα στη χρηματιστηριακή τιμή του βάμβακος, την εκκοκκισμένη τιμή και την τιμή στον παραγωγό, κάτι το οποίο δεν έχουμε σκοπό να αποδεχτούμε.
Η συνάντηση του υπουργού με τη Διεπαγγελματική, δηλαδή με τους εκκοκκιστές, δεν έδωσε κανένα καινούριο στοιχείο για την παραγωγή και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο βαμβάκι. Το μόνο που διαφάνηκε είναι η πρόθεση του υπουργείου, σε συνεργασία με τους εκκοκκιστές, να προωθήσουν, επί της ουσίας, την συμβολαιακή γεωργία στο βαμβάκι από τη νέα χρονιά, η οποία σε όποιο προϊόν έχει εφαρμοστεί κάθε άλλο παρά προστατεύει τους παραγωγούς.
Καλούμε τους βαμβακοπαραγωγούς να μη συμβιβαστούν με τα ψίχουλα των 47 - 50 λεπτών/κιλό, αλλά να απαιτήσουν με τη μαζική συμμετοχή τους στους αγώνες να πληρωθούν τον κόπο και τον μόχθο τους.
Ζητάμε από τον υπουργό να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του βαμβακιού τη φετινή περίοδο που έχει στα χέρια της η Διεπαγγελματική βάμβακος.
Στις προθέσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για τη χαμηλή τιμή στο βαμβάκι είναι να προσφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, για να ελέγξει αν υπάρχει καρτέλ των εκκοκκιστών στο βαμβάκι και κατά πόσον η τιμή που προσφέρουν οι εκκοκκιστές εναρμονίζεται με την εκκοκκισμένη τιμή και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο βαμβάκι.
Διεκδικούμε από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των βαμβακοπαραγωγών από την ασυδοσία των εκκοκκιστών.
Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί τους αγρότες να συμμετέχουν στις συσκέψεις που προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα σε κάθε περιοχή της χώρας για την οργάνωση του νέου κύκλου δυναμικών και πανελλαδικά συντονισμένων αγωνιστικών κινητοποιήσεων τον Γενάρη» αναφέρει η πρόσφατη ανακοίνωση της επιτροπής.
Αγροτικές κινητοποιήσεις σε Έβρο και Ημαθία
Σε κινητοποίηση, με συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΕΛΓΑ στη Βέροια, προχωρούν σήμερα Παρασκευή, στις 11 π.μ. οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας και της Πέλλας, μετά από κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», Γεωργών Βέροιας και Πέλλας «Η Ενότητα».
Όπως αναφέρουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι, «οι ζημιές στη φετινή ροδακινοπαραγωγή από τις βροχοπτώσεις δεν καλύπτονται για μια ακόμη φορά από τον ΕΛΓΑ, παρά τα υπέρογκα ασφάλιστρα που πληρώνουμε κάθε χρόνο. Η κοροϊδία με τα ψίχουλα του προγράμματος Ήσσονος Σημασίας (De Minimis) δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση το μέγεθος της ζημιάς από τις βροχοπτώσεις, που για το 2018 αφορά περισσότερες περιοχές, μεγαλύτερο εύρος ποικιλιών και τα διπλάσια στρέμματα σε σχέση με το 2017».
Σήμερα επίσης, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα» οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη του Δασαρχείου Σουφλίου στις 10.30 π.μ., καλώντας σε μαζική συμμετοχή τους αγρότες που εντάχθηκαν στα προγράμματα δάσωσης και παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 3,5 χρόνια. Οπως αναφέρει η Ομοσπονδία, «οι υποσχέσεις που κατά καιρούς πήραν από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες αποδείχτηκαν ψεύτικες. Φτάνει πια η κοροϊδία. Η υπομονή έχει και αυτή τα όριά της».


Σχόλια