Σε μια εξεγερσιακή ατμόσφαιρα, πολλές χιλιάδες διαδηλωτές, με πολύ διαφορετικά κίνητρα, αφήνουν το θυμό τους να ξεσπάσει ενάντια στα μέτρα λιτότητας


Σε μια εξεγερσιακή ατμόσφαιρα, πολλές χιλιάδες διαδηλωτές, με πολύ διαφορετικά κίνητρα, αφήνουν το θυμό τους να ξεσπάσει ενάντια στα μέτρα λιτότητας

 Μεγάλες συγκρούσεις το Σάββατο 1ης  Δεκεμβρίου στη τρίτη εθνική ημέρα δράσης των «κίτρινων γιλέκων». Οδοφράγματα σε κάθε γωνιά του δρόμου, οι αστυνομικές δυνάμεις που χρησιμοποιούσαν πυρά εναντίον των διαδηλωτών να λιθοβολούνται από ένα ετερόκλητο πλήθος, ακόμα και πολιτικά ανταγωνιστικών ρευμάτων, αλλά με έντονη αλληλεγγύη.
Στο Παρίσι, μετά από αρκετές ώρες σκηνών σύγκρουσης, μια κατάσταση που καταδικάστηκε από τον αρχηγό του κράτους, μια γενική ηρεμία κυριάρχησε το βράδυ. Αλλά διαδηλώσεις και μπλοκαρίσματα έλαβαν χώρα και σε αρκετές πόλεις της Γαλλία.
Περίπου 75.000 διαδηλωτές έχουν καταγραφεί σε ολόκληρη τη χώρα. Την πρώτη εθνική ημέρα, στις 17 Νοεμβρίου, είχαν 282.000 άτομα, και στη δεύτερη 106.000 σύμφωνα πάντα με την αστυνομία.
Οι πρώτες συγκρούσεις ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου στην Αψίδα του Θριάμβου και εξαπλώθηκαν μέχρι το βράδυ στις ανατολικές γειτονιές της πρωτεύουσας. Οι τράπεζες, τα καταστήματα και τα πολυτελή αυτοκίνητα, ήταν στόχοι μικρών ομάδων αναρχικών.
Συγκρούσεις σε δρόμους, αεροδρόμια, δημαρχεία και πλατείες καταγράφηκαν εκτός από το Παρίσι σε πολλές πόλεις της Γαλλίας όπως η Μασσαλία, η Ντιζόν, η Τουλούζη ή το Μπορντό.
Από τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, ο γάλλος πρόεδρος "έχει καταγγείλει τη βία".
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Edouard Philippe αποφάσισε να ακυρώσει το ταξίδι του στην Πολωνία, το οποίο έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Κυριακής και τη Δευτέρα για τη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα (COP24). Επισκεπτόμενος το βράδυ του Σαββάτου στρατώνες της αστυνομίας, καταδίκασε τη βία. "Οι εικόνες που έχουμε δει είναι απίστευτα συγκλονιστικές. Και αυτές οι εικόνες δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτό που έχετε βιώσει. Δεν αντιγράφουν την πίεση που έχετε βιώσει. Και δεν αφήσατε τίποτα να περάσει, γι 'αυτό θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ " , δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης για την αστυνόμευση στους στρατώνες Bessières (Παρίσι, 17 ος ) σε μια μετάδοση βίντεο από Matignon.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητήθηκε για το βράδυ του Σαββάτου από την αστυνομική ένωση και προτάθηκε από την Ένωση Επιτρόπων της Εθνικής Αστυνομίας (SCPN) και Synergie-Officers.
Εν τω μεταξύ διαφοροποιήσεις παρουσιάζονται στις τάξεις των
κίτρινων μπουφάν. Μια ομάδα «κίτρινων γιλέκων», συμπεριλαμβανομένων ηγετικών μορφών του κινήματος, ήθελε την Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου ως εκπρόσωποι του να ενωθούν γύρω από ένα «βιώσιμο και αξιόπιστο σχέδιο»  : «Ας είμαστε υπεύθυνοι και να προσφέρουμε στην κυβέρνηση μια διέξοδο στην κρίση. "
"Είμαστε μια ομάδα αφοσιωμένων πολιτών που εκφράζουν μια ειλικρινή εκπροσώπηση της Γαλλίας που υποφέρει και αισθάνεται αβοήθητη. Θέλουμε να είμαστε εκπρόσωποι ενός εποικοδομητικού θυμού ", γράφουν στο Journal du dimanche δέκα άτομα, μεταξύ των οποίων ο Benjamin Cauchy και η Jacline Mouraud, που έδωσαν το όνομα" κίτρινα γιλέκα ελεύθερα ".
«Μακριά από κάθε ριζοσπαστικοποίηση και σύμφωνα με το 80% των Γάλλων που μας στηρίζουν, η οικοδόμηση ενός βιώσιμου και αξιόπιστου έργου προς όφελος όλων» , να γίνει «με σεβασμό στα θεσμικά όργανα της 5ης  Δημοκρατίας, τη δημόσια τάξη, την περιουσία και τα άτομα" .
Ταυτόχρονα η εργατική συνομοσπονδία CGT αλλά και δυνάμεις από όλο το ριζοσπαστικό φάσμα της αριστεράς έχουν αρχίσει να παρεμβαίνουν προσπαθώντας να συνολικοποιήσουν και τα αιτήματα και την αντιπαράθεση αρνούμενοι να αφήσουν το κίνημα των κίτρινων γιλέκων βορά στις ορέξεις της άκρας δεξιάς.
Α.Κ.
ΠΗΓΗ: Le Monde, Liberation

Σχόλια