Διαδηλώσεις στη Βουδαπέστη κατά του «νόμου της δουλείας» του Ορμπάν


Διαδηλώσεις στη Βουδαπέστη κατά του «νόμου της δουλείας» του Ορμπάν

Χιλιάδες Ούγγροι πραγματοποίησαν αργά το βράδυ της Παρασκευής πορεία διαμαρτυρίας προς το προεδρικό μέγαρο στην Βουδαπέστη, διαμαρτυρόμενοι για την επικύρωση την Πέμπτη από τον πρόεδρο της χώρας Γιάνος Άντερ εργατικού νόμου, ο οποίος επωνομάσθηκε «νόμος δουλείας»
από τους επικριτές του και επιφέρει αλλαγές του κώδικα εργασίας. Η κινητοποίηση που ξεκίνησε από το πολιτικό κόμμα MKKP συγχωνεύθηκε με μεταγενέστερη διαδήλωση που διοργανώθηκε από ομάδες της αντιπολίτευσης.
Η διαδήλωση αυτή αναμένεται να είναι η τελευταία πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, ενώ η αντιπολίτευση προγραμματίζει συνέχιση των κινητοποιήσεων και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2019.
Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν στις 12 Δεκεμβρίου τις κινητοποιήσεις τους όταν το κοινοβούλιο ψήφισε τον νόμο αυτόν. Αυτός εισάγει, σύμφωνα με τους επικριτές του συνθήκες δουλείας, καθώς επιτρέπει στους εργοδότες να απαιτήσουν μέχρι και 400 ώρες υπερωριακής απασχόλησης ετησίως από τους εργαζόμενούς τους, για τις οποίες θα μπορούν να καθυστερήσουν να τους πληρώσουν έως και τρία χρόνια.
Ο Μπαλάζ Μπαράι από το αριστερό κόμμα της MSZP δήλωσε στην πορεία ότι «δημιουργήθηκε μια νέα αντιπολίτευση», με τις διαδηλώσεις που ενώνουν διάφορα αντιμαχόμενα ρεύματα με άνευ προηγουμένου τρόπο.
Συνδικάτα συμμετείχαν επίσης, απειλώντας με γενική απεργία για την καταπολέμηση του νόμου.
Ο Tamas Szucs από την ένωση δασκάλων είπε στο πλήθος: "Η χώρα πρέπει να σταματήσει τον Ιανουάριο!"
Ο Balazs Lipusz από την Ένωση Πανεπιστημιακών Φοιτητών πρόσθεσε: "Αν οι εργαζόμενοι σταματήσουν τα εργοστάσια, μπλοκάρουν τους δρόμους, θα πάμε μαζί τους!"
Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν υπερασπίστηκε την μεταρρύθμισή του αυτή στον τομέα της απασχόλησης δηλώνοντας στον δημόσιο ραδιοσταθμό ότι σκοπός της είναι «απλά να καταργήσει τους άχρηστους κανόνες, ώστε αυτοί που θέλουν να κερδίσουν περισσότερα να μπορούν να δουλέψουν περισσότερο» και χαρακτήρισε «υστερικούς» τους διαδηλωτές.
«Αυτοί που φωνάζουν σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου είναι αυτοί που κατέστρεψαν τη χώρα και τα ψέματα τους δεν έχουν όρια», σχολίασε επίσης ο Ορμπάν αναφερόμενος και πάλι στους διαδηλωτές, οι οποίοι προέρχονταν για πρώτη φορά από όλο το φάσμα της αντιπολίτευσης.
Εργατικά συνδικάτα που αντιτίθενται στην μεταρρύθμιση αυτή και μετείχαν στη διαδήλωση έχουν απειλήσει με γενική απεργία, ενώ δημοσκόπηση, που έγινε από το ινστιτούτο Publicus και τα αποτελέσματά της δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, δείχνει ότι τα δύο τρίτα των Ούγγρων κρίνουν ότι οι διαδηλώσεις αυτές είναι αιτιολογημένες.
Την μήνιν των διαδηλωτών το βράδυ της Παρασκευής είχε προκαλέσει και δεύτερος νόμος της κυβέρνησης Ορμπάν, τον οποίο επικύρωσε επίσης ο πρόεδρος της χώρας την εβδομάδα αυτή, ο οποίος αφορά την ίδρυση νέων δικαστηρίων. Ο νόμος αυτός προβλέπει την θέσπιση διοικητικών δικαστηρίων που θα υπάγονται στην κυβέρνηση και θα επιλαμβάνονται ευαίσθητων θεμάτων όπως ο εκλογικός νόμος, οι διαμαρτυρίες και θέματα διαφθοράς.
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, η Άννα Ντόναθ από το μικρό φιλελεύθερο κόμμα Momentum διάβασε έναν κατάλογο πέντε αιτημάτων του κινήματος διαμαρτυρίας, συμπεριλαμβανομένης όχι μόνο της κατάργησης του νόμου υπερωριών αλλά και της διάλυσης μιας πρόσφατης δικαστικής μεταρρύθμισης και μεγαλύτερης ανεξαρτησίας στα δημόσια μέσα ενημέρωσης.
Εν τω μεταξύ, τα δημοτικά συμβούλια στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ουγγαρίας Szeged και στη βόρεια πόλη Salgotarjan την Παρασκευή ψήφισαν ψηφίσματα που υποσχέθηκαν να μην εφαρμόσουν το νέο νόμο.
Ο Ορμπάν έχει βρεθεί σε αντιπαράθεση ακόμη και με τις Βρυξέλλες για την εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού συστήματος διακυβέρνησης και την επέκταση του ελέγχου του επί της δικαστικής εξουσίας και των μέσων ενημέρωσης.
Οργανώσεις υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων δηλώνουν ότι ο νέος δικαστικός νόμος αποτελεί την πιο πρόσφατη διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών υπό τον Ορμπάν, που ανήλθε στην εξουσία το 2010.
Η ακροδεξιά και η φασιστική δεξιά αποδεικνύονται όλο και περισσότερο το μακρύ χέρι του κεφαλαίου. Οι εθνικιστικές και φασιστικές κορώνες όλο και λιγότερο μπορούν να κρύψουν το αληθινό τους πρόσωπο.
Επιμέλεια-σχόλιο: Πάνος Ευθυμίου
ΠΗΓΗ: Huffington post με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP


Σχόλια