Παρέμβαση ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων για την ομαλή πορεία του Brexit


Παρέμβαση ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων για την ομαλή πορεία του Brexit

Καλούν τους Βρετανούς βουλευτές να στηρίξουν το σχέδιο Μέι και να εγκαταλείψουν κάθε σκέψη για «άτακτη έξοδο».
Εντείνονται οι πιέσεις για την αποφυγή ενός «άτακτου Brexit» χωρίς συμφωνία, αλλά και τα παζάρια για να εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης βρετανικής κυβέρνησης - ΕΕ στη Βουλή
των Κοινοτήτων, στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί τη βδομάδα που ξεκινά στις 14 Γενάρη.
Χτες, εκπρόσωποι των μεγαλύτερων βρετανικών επιχειρηματικών ομίλων δημοσίευσαν μια έντονη προειδοποίηση προς τους 650 βουλευτές, τονίζοντας ότι διακινδυνεύουν να βυθίσουν στο χάος τη βρετανική οικονομία, αν δεν σταματήσουν «τα πολιτικά παιχνίδια» και δεν στηρίξουν την πρόταση της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι.
Η ανακοίνωση των πέντε κορυφαίων επιχειρηματικών και εργοδοτικών οργανώσεων της Βρετανίας (Σύνδεσμος Βιομηχάνων - CBI, Ινστιτούτο Διευθυντών, Βρετανικά Εμπορικά Επιμελητήρια, Ομοσπονδία Μικρών Επιχειρήσεων, η Ομοσπονδία Εργοδοτών στη βιομηχανία της μεταποίησης και της μηχανικής - EEF), που εκπροσωπούν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις με εκατομμύρια εργαζόμενους, σημειώνει πως «η ευθύνη να βρεθεί ένας δρόμος προς τα εμπρός έγκειται άμεσα στους 650 βουλευτές».
Προχτές το υπουργικό συμβούλιο της Μέι αποφάσισε την επιτάχυνση των προετοιμασιών γι' αυτό το ενδεχόμενο, όπως μέτρα για τυχόν έλλειψη φαρμάκων, τροφίμων κ.ά., ενώ το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 3.500 στρατιώτες για να συνδράμει τις κρατικές υπηρεσίες όπου χρειαστεί.
Παράλληλα, χτες ανακοίνωσε και η ΕΕ το σχέδιο δράσης «έκτακτης ανάγκης». Περιλαμβάνει 14 μέτρα σε τομείς όπου ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία θα δημιουργήσει μεγάλες διαταραχές για επιχειρήσεις και άτομα, όπως: Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, αεροπορικές μεταφορές, τελωνειακή πολιτική, αλυσίδες ανεφοδιασμού, πολιτική για το κλίμα, εργασιακά και βίζα. Η Κομισιόν τονίζει ότι τα μέτρα πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα, ώστε να μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή στις 30 Μάρτη.
«Το προτιμότερο για την αποφυγή αναταράξεων είναι η παραμονή της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ. Αλλά έχει αποφασιστεί το Brexit, οπότε η αποχώρηση με συμφωνία είναι καλύτερη από τη μη συμφωνία. Και στο σενάριο της μη συμφωνίας, το καλύτερο είναι να έχουμε προετοιμαστεί», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Η έξοδος χωρίς συμφωνία δεν είναι διαχειρίσιμη
Μάλιστα, ιδιαίτερη - αν και έμμεση - είναι η «επίπληξη» των επιχειρηματικών ομίλων προς τους Συντηρητικούς υπουργούς και βουλευτές, που υποστηρίζουν ότι η έξοδος χωρίς συμφωνία είναι «διαχειρίσιμη» («managed no-deal») και πρέπει να αναχθεί σε βασικό σχέδιο της κυβέρνησης.
Υπουργοί και στελέχη των Συντηρητικών ισχυρίζονται ότι μέρος των 39 δισ. λιρών που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση να δώσει στην ΕΕ «αγοράζοντας» τη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit, θα μπορούσαν να διατεθούν για τις συνέπειες του Brexit χωρίς συμφωνία. Ενδεικτικά, ο πρώην υπουργός του Brexit, Ντομινίκ Ράαμπ, είπε ότι «η αποχώρηση από τους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου θα ήταν καλύτερη από το να παγιδευτούμε σε μια κακή συμφωνία» και πρότεινε τα 39 δισ. λίρες να δοθούν στις επιχειρήσεις με μείωση της φορολογίας τους και μέτρα στήριξης για τη μετάβαση.
«Η πρόταση ότι το Brexit χωρίς συμφωνία μπορεί να είναι "διαχειρίσιμο", δεν είναι αξιόπιστη», απαντούν στη χτεσινή ανακοίνωση οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών ομίλων. Πιο αναλυτικά, «οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν τεράστιο νέο τελωνειακό κόστος και δασμούς. Οι διακοπές στα λιμάνια μπορεί να καταστρέψουν αλυσίδες εφοδιασμού», ενώ «ο παγκόσμια ηγετικός τομέας των βρετανικών υπηρεσιών θα βρεθεί άσκοπα σε μειονεκτική θέση».
Εντείνοντας τις προετοιμασίες για έξοδο χωρίς συμφωνία, «οι επιχειρήσεις σταματούν ή εκτρέπουν επενδύσεις» και «πληρώνουν για αποθέματα προϊόντων ή υλικών, για εκτροπή του διασυνοριακού εμπορίου και για να μετακινούν γραφεία ή εργοστάσια έξω από το Ηνωμένο Βασίλειο». Όλα αυτά αποτελούν «σημαντική σπατάλη χρόνου και χρήματος» και επιπλέον δεν υπάρχει αρκετός χρόνος, μόλις 100 μέρες μέχρι την ημερομηνία αποχώρησης (29 Μάρτη).
«Καλούμε τους βουλευτές όλων των κομμάτων, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων να μιλήσουν με τις τοπικές επιχειρηματικές κοινότητες στις εκλογικές τους περιφέρειες. Ελπίζουμε ότι θα τις ακούσουν και όταν επιστρέψουν στο Κοινοβούλιο, θα θυμούνται ότι η μελλοντική πορεία της οικονομίας μας είναι στα χέρια τους», καταλήγει η ανακοίνωση.
Χτες η Τ. Μέι συναντήθηκε με τους ηγέτες των αποκεντρωμένων διοικήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου (Σκοτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία), σε μια ακόμη απόπειρα να εξασφαλίσει συναίνεση.
Αναθεώρηση της «συμμαχίας» με τις ΗΠΑ;
Σε μια παράλληλη, αλλά όχι άσχετη εξέλιξη, προχτεσινή έκθεση της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Λόρδων σημειώνει ότι κινήσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ, όπως η αποχώρηση από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και τη Συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, η επιβολή δασμών κ.ά. «αντιτίθενται στα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου», το οποίο θα πρέπει να αναζητήσει άλλες συμμαχίες στον κόσμο συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ. Αντίστοιχες συζητήσεις έχουν ανοίξει και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη (όπως Γαλλία και Γερμανία).
«Στο μέλλον, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξαρτάται λιγότερο από την επίτευξη μιας κοινής προσέγγισης με τις ΗΠΑ σε βασικά θέματα», αναφέρεται. «Στο πλαίσιο μιας τεταμένης διατλαντικής σχέσης, μιας ολοένα και πιο δυναμικής Κίνας, μιας αποδιοργανωτικής Ρωσίας και μιας ευρείας αλλαγής στην παγκόσμια ισορροπία εξουσίας, το εθνικό συμφέρον του ΗΒ είναι μετά το Brexit να διατηρήσει την ισχυρότερη δυνατή εταιρική σχέση στην εξωτερική πολιτική και ασφάλεια τόσο με την ΕΕ όσο και με ευρωπαϊκά κράτη», προτείνει η έκθεση των Λόρδων.
Τόσο η ΕΕ όσο και η Μ. Βρετανία έχουν δηλώσει ότι επιδιώκουν στενή συνεργασία στην άμυνα και ασφάλεια μετά το Brexit.
Εν τω μεταξύ ειδικοί στο "διάβασμα των χειλιών" καλούνται να μαντέψουν τι ακριβώς είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος φέρεται να αποκάλεσε "ηλίθια γυναίκα" την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, κατά τη διάρκεια μιας έντονης αντιπαράθεσής τους στο κοινοβούλιο.
Οι τηλεοπτικές κάμερες "έπιασαν" τον Κόρμπιν -αλλά τα μικρόφωνα δεν τον άκουσαν- να σχηματίζει τις λέξεις ενώ στο βήμα βρισκόταν η Μέι και του απαντούσε στις ερωτήσεις που είχε υποβάλει σχετικά με την απόφασή της να αναβάλει την ψηφοφορία για το Brexit, την περασμένη εβδομάδα.
Η Μέι στην απάντησή της άφησε να εννοηθεί ότι ο ηγέτης των Εργατικών μπορεί να μην χαίρει της στήριξης των δικών του βουλευτών στο ζήτημα του Brexit. Χρησιμοποίησε μάλιστα, σε έντονο ύφος, μια "ατάκα" από μια παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη παντομίμα, λέγοντάς του: "Έχω μια συμβουλή για τον αξιότιμο κύριο: κοίτα πίσω σου! Δεν εντυπωσιάστηκαν, όπως ούτε και η χώρα!"
Ο Κόρμπιν διακρίνεται να κουνάει το κεφάλι του και φαίνεται να σχηματίζει με το στόμα τις λέξεις "stupid woman" (ηλίθια γυναίκα).
Η βιαιότητα της κοινοβουλευτικής σύγκρουσης θα συνεχισθεί όσο δεν στοιχίζεται όλο ή η μεγάλη πλειοψηφία του πολιτικού προσωπικού γύρω από μια επιλογή στο στρατηγικής σημασίας ζήτημα.
Πηγή: Ριζοσπάστης, ΑΠΕ

Σχόλια