Kίτρινα Γιλέκα: 7ο Σάββατο κινητοποιήσεων


Kίτρινα Γιλέκα: 7ο Σάββατο κινητοποιήσεων

Στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα εξακολουθεί να επικρατεί αναβρασμός. Όμως η εκτελεστική εξουσία δεν θέλει να φανεί ότι δίνει σημασία.

📍Μικρότερη από κάθε άλλη φορά ήταν η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων. Μόλις 12.000 διαδήλωσαν σε ολόκληρη τη χώρα και 800 στο Παρίσι, όπου έγιναν 57 προσαγωγές, σύμφωνα με το υπουργείο εσωτερικών και τα γαλλικά ΜΜΕ.
📍Με τα νούμερα αυτά διαφωνούν τα Κίτρινα Γιλέκα. Στη γαλλική πρωτεύουσα όταν άκουσαν δημοσιογράφους να κάνουν λόγο για μόλις 100 διαδηλωτές, συγκεντρώθηκαν έξω από ΜΜΕ (φώτος), όπως είναι η κρατική τηλεόραση και ο τηλεοπτικός ενημερωτικός σταθμός BFMTV, που τα Κίτρινα Γιλέκα κατηγορούν για μεροληψία και παραπληροφόρηση. Εκεί άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα όπως «Δημοσιογράφοι Συνεργάτες» και «Δημοσιογράφοι κατεβείτε κάτω».
📍Τα Κίτρινα Γιλέκα αποδίδουν τη μείωση της συμμετοχής στις κινητοποιήσεις στην περίοδο των εορτών, αλλά και στην αστυνομική καταστολή. Ωστόσο σε πόλεις (φώτος) όπως το Μπορντό, η Λυών, η Ρουέν, η Τουλούζη στις κινητοποιήσεις συμμετείχε ο ίδιος σχεδόν αριθμός διαδηλωτών, όπως το προηγούμενο Σάββατο, ενώ δεν έλλειψαν οι συγκρούσεις με την αστυνομία. Στη Νάντη ένας 22χρονος τραυματίστηκε σοβαρά.
📍Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία από την έναρξη των διαδηλώσεων των Κίτρινων Γιλέκων μέχρι και το προηγούμενο Σάββατο είχαν αναφερθεί 1407 θύματα αστυνομικής βίας, εκ των οποίων τα 46 πολύ σοβαρά (φώτος). Η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει το ανύπαρκτο ενδιαφέρον και την ανύπαρκτη προβολή των γεγονότων αυτών από τα μεγάλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Γαλλίας. Στις σημερινές διαδηλώσεις στόχος της αστυνομίας έγιναν ξανά και δημοσιογράφοι.

📍Για την Πρωτοχρονιά τα Κίτρινα Γιλέκα έχουν ανακοινώσει ρεβεγιόν στη Λεωφόρο των Ηλυσίων. Υπόσχονται μεγάλη συμμετοχή στις 31/12 και νέες κινητοποιήσεις τον Ιανουάριο. Καθοριστικό ρόλο για τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων τους θα παίξουν οι δημοσκοπήσεις που αναμένονται προσεχώς και θα δείξουν αν εξακολουθούν να έχουν ή όχι την στήριξη των Γάλλων.
📍Στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα εξακολουθεί να επικρατεί αναβρασμός. Όμως η εκτελεστική εξουσία δεν θέλει να φανεί ότι δίνει σημασία.
📍Ο Μακρόν που είναι άφαντος από την προηγούμενη Κυριακή, εντοπίστηκε να κάνει βόλτα στο χλιδάτο Σαν Τροπέ όπου περνάει μια εβδομάδα διακοπών με την Μπριζίτ, προκαλώντας νέα σχόλια γύρω από την εικόνα του προέδρου των πλουσίων που εξακολουθεί να βγάζει προς τα έξω και ειδικά τώρα σε μια περίοδο όπου η κοινωνική ένταση έχει χτυπήσει κόκκινο. Οι Μακρόν υπο το φόβο των Κίτρινων Γιλέκων, αναχώρησαν απο το Ελιζέ, κάτω από άκρα μυστικότητα για άγνωστο μέχρι χθές προορισμό.
📍Σε μια προσπάθεια στήριξης του Εμμανουέλ Μακρόν, μέλη του κόμματος του και υποστηρικτές του, απηύθυναν κάλεσμα στα κοινωνικά δίκτυα για διαδήλωση υπερ του στις 27 Ιανουαρίου στο Παρίσι. 3000 έχουν δηλώσει συμμετοχή. 12000 έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Μίλησε κανείς για Δημοκρατία;
Ένα ομοίωμα του Εμμανουέλ Μακρόν αποκεφαλίστηκε απο διαδηλωτές, την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, στην πόλη Αγκλουλέμ. 
Οι αρχές διεξάγουν έρευνα για προτροπή εγκλήματος και προσβολή. 3 δημοσιογράφοι της εφημερίδας Charente Libre κατηγορούνται για την κάλυψη του γεγονότος και κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης εως και 5 έτη και πρόστιμο που μπορεί να φθάσει εως 45.000 ευρώ.

ΥΓ. Η δημοσιογραφία και το επάγγελμα του δημοσιογράφου βάλλονται μόνο σε χώρες υπο δικτατορικά καθεστώτα. Δεν είναι τυχαία η απαξίωση και τα απανωτά πλήγματα που δέχεται ο κλάδος στη γηραιά Ήπειρο. Ολα όμως είναι θέμα άρσης στο ύψος των περιστάσεων. 
Ιδού η Ρόδος...

Σχόλια