Καμιά ουσιαστική δέσμευση της κυβέρνησης στα δίκαια αιτήματά των αγροτών. Η συνέχιση των κινητοποιήσεων πιο αναγκαία από ποτέ.


Καμιά ουσιαστική δέσμευση της κυβέρνησης στα δίκαια αιτήματά των αγροτών. Η συνέχιση των κινητοποιήσεων πιο αναγκαία από ποτέ.

Σε αναλυτική ανακοίνωση της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων παρουσιάζονται όλες οι εξελίξεις για τα αιτήματα, οι αγωνίες του αγροτικού κόσμου αλλά και προβάλλεται μια διέξοδος στα σημερινά αδιέξοδα. Πιο συγκεκριμένα:
«Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων χαιρετίζει τους αγρότες της Καρδίτσας, που έστησαν μαζικό και δυναμικό μπλόκο στην Εθνική Οδό Ε-65, και τους αγρότες των Φαρσάλων και της Λάρισας, που κινητοποιήθηκαν για τα οξυμένα προβλήματά μας και ως άμεση αγωνιστική απάντηση στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης μετά τη συνάντησή μας ότι τα περισσότερα προβλήματα έχουν ήδη λυθεί και ότι πολλά αιτήματά μας είναι υπερβολικά και δημιουργούν "κοινωνικό αυτοματισμό".
Στην προσπάθεια του υπουργού για την επαναφορά του λεγόμενου "κοινωνικού αυτοματισμού" απαντάμε με τη συμμαχία και κοινή δράση με τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους.
Το επόμενο διάστημα, πριν και μετά τις γιορτές, θα πραγματοποιηθούν με ευθύνη των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων μαζικές συσκέψεις, ενημερώσεις, περιοδείες σε κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας με στόχο να διεκδικήσουμε αγωνιστικά άμεσες λύσεις για τα δίκαια και ρεαλιστικά αιτήματα επιβίωσης που έχουμε.
Καμιά ουσιαστική δέσμευση της κυβέρνησης στα δίκαια αιτήματά μας
Από τη συνάντηση με τον κ. Αραχωβίτη τίποτε συγκεκριμένο δεν προέκυψε σε σχέση με τα αιτήματά μας. Μόνο γενικές και αόριστες απαντήσεις, σύμφωνα με την "εξέλιξη των δημοσιονομικών συνθηκών στο μέλλον".
Δεν δεσμεύτηκε ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα πληρωθούν τον ιδρώτα και τον κόπο τους με βάση τη διεθνή τιμή του προϊόντος και τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχει η φετινή παραγωγή. Η Διεπαγγελματική δεν λύνει το πρόβλημα, ούτε έχει αρμοδιότητα στην τιμή. Αλλωστε, όπως σε κάθε Διεπαγγελματική, έχουν βάλει το λύκο να διαπραγματεύεται με το πρόβατο και όλοι γνωρίζουμε το αποτέλεσμα. Το να δηλώνει και μόνο η κυβέρνηση ότι δεν είναι αποδεκτές οι "ανοιχτές τιμές" είναι χωρίς αντίκρισμα, αφού δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει αυτό το αίσχος.
Στον προϋπολογισμό που ψηφίζεται σήμερα (σ.σ. χτες) δίνουν κονδύλι ύψους 1 δισ. 100 εκατ. ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές και επιστροφή φόρου στα καύσιμα σε βιομηχάνους, ιδιωτικές κλινικές, μεγάλα ξενοδοχεία και αεροπορικές εταιρείες. Απαιτούμε αφορολόγητο πετρέλαιο όπως οι εφοπλιστές και δεν δεσμεύτηκε για τίποτα πάνω στο αίτημά μας, πέρα από αόριστες υποσχέσεις.
Τα ψίχουλα του προγράμματος ήσσονος σημασίας (de minimis) δεν αναπληρώνουν σε καμία περίπτωση το χαμένο εισόδημα των αγροτοκτηνοτρόφων, είτε από την τεχνητή μείωση των τιμών για να κερδοσκοπούν οι εμποροβιομήχανοι είτε από ζημιές στην παραγωγή για τις οποίες δεν ευθύνονται οι παραγωγοί. Και εδώ λάβαμε αόριστες υποσχέσεις για μια σειρά προϊόντα, όπως βαμβάκι, όσπρια, ελιές και λάδι και άλλα στα οποία πρέπει να καλυφθεί η απώλεια παραγωγής και εισοδήματος.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει τη νύχτα μέρα στο θέμα της άγριας φορολογίας των αγροτών. Οχι μόνο δεν αυξάνεται το αφορολόγητο, αλλά δεν δεσμεύτηκε ότι θα ακυρωθεί η ψηφισμένη μείωση του αφορολόγητου κατά 3.000 ευρώ από το 2020, όπως ακυρώθηκε η μείωση των συντάξεων. Συνεχίζουμε να φορολογούμαστε με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και όχι το πραγματικό εισόδημα. Απαιτούμε κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και μείωση φορολογικών συντελεστών σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους.
Η κυβέρνηση ψεύδεται επίσης ασύστολα στο θέμα του ασφαλιστικού νόμου. Οι εισφορές που πληρώνουμε είναι μεγαλύτερες από τις εισφορές που πληρώναμε στον ΟΓΑ. Οι συντάξεις όχι μόνο δεν αυξήθηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά εξευτελίστηκαν. Η λεγόμενη εθνική σύνταξη για τον αγρότη και κτηνοτρόφο είναι σήμερα 26 ευρώ, του χρόνου θα είναι 49 ευρώ και θα φτάσει στο όριό της το 2031. Αγρότης που βγαίνει σήμερα στη σύνταξη με 22 χρόνια ασφάλισης στον ΟΓΑ παίρνει ως σύνταξη 330 ευρώ, πολύ μειωμένη ακόμη και από τη σύνταξη απόρων του ΟΓΑ. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 33% αφορά, σύμφωνα με την δήλωση του ίδιου του κ. Αραχωβίτη, ελάφρυνση για μεγάλους αγρότες. Επιπλέον, συνεχίζουμε να πληρώνουμε 6,95% ασφαλιστική εισφορά για την Υγεία και Πρόνοια, ενώ έχουν ξεχαρβαλώσει το δημόσιο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας προς όφελος των ιδιωτικών κλινικών.
Στο αίσχος του σημερινού ΕΛΓΑ η πρόθεσή τους είναι να εντάξουν επιπλέον ζημιογόνα αίτια για ασφάλιση με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και ανοίγουν το δρόμο για τις ιδιωτικές εταιρείες στην αγροτική ασφάλιση. Η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες από το 2011, δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ, ενώ έπρεπε να συνεισφέρουν 30 - 35 εκατ. ευρώ το χρόνο. Ετσι τα λειτουργικά έξοδα του ΕΛΓΑ, η μισθοδοσία κ.λπ. καλύπτονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών. Κατά τ' άλλα, ο υπουργός ισχυρίζεται ότι ο ΕΛΓΑ είναι δημόσιος. Βιάζει την πραγματικότητα όταν λέει ότι εξασφάλισε η κυβέρνηση την ταχύτερη καταβολή των αποζημιώσεων. Αποζημιωνόμαστε ένα χρόνο μετά τις ζημιές, μπορεί και περισσότερο, ενώ πληρώνουμε προκαταβολικά τα χρήματα στον ΕΛΓΑ. Για ζημιές του 2018 εδώ και 10 μήνες και μετέπειτα δεν έχουν βγει καν τα πορίσματα του ΕΛΓΑ και τελειώνει το έτος, φανταστείτε πότε θα αποζημιωθούμε.
Ξεκάθαρα ζητήσαμε για τους δασικούς χάρτες να λυθούν τα ζητήματα με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών και χωρίς καμιά επιβάρυνση για τους δικαιούχους. Να δοθεί η αναγκαία παράταση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Δεν μας ικανοποιούν οι απαντήσεις του υπουργού και για όλα τα άλλα αιτήματα που του θέσαμε. Κατασχέσεις και πλειστηριασμοί χωραφιών και μηχανημάτων ήδη γίνονται και το γνωρίζει καλά. Η ρύθμιση των δανείων που έκαναν είναι χωρίς αντίκρισμα. Είμαστε η μόνη χώρα που πληρώνουμε για να γίνουν οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ. Πρέπει άμεσα να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ.
Κανένας ουσιαστικός έλεγχος δεν γίνεται στο ισοζύγιο του γάλατος και οι αθρόες εισαγωγές είναι το κλειδί που οδηγεί τις βιομηχανίες στη συνεχή κατρακύλα της τιμής από τον παραγωγό. Απαιτούμε να γίνει η νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων δωρεάν για τους κτηνοτρόφους.
Απέναντι στη νέα ΚΑΠ της ΕΕ και τα «αγροτοδικεία»
Η νέα ΚΑΠ της ΕΕ θα είναι σε ακόμη χειρότερη κατεύθυνση με μεγάλη μείωση των ενισχύσεων. Δεν πήραμε καμιά συγκεκριμένη απάντηση για τη σύνδεση των ενισχύσεων με τη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, αλλά και να μην υπάρχει καμιά περικοπή των ενισχύσεων, με κατάργηση των έμμεσων και άμεσων περιορισμών στην παραγωγή. Η κυβέρνηση, που δήθεν κόπτεται για την προστασία των μικρομεσαίων αγροτών, πέταξε από το πρόγραμμα απονιτροποίησης όλους τους μικρούς - φτωχούς αγρότες έως 120 στρέμματα, καθώς και ολόκληρες περιοχές που έπρεπε να έχουν ενταχθεί.
Για την απόσταξη τσίπουρου από τους αμπελοκαλλιεργητές, δεν δεσμεύτηκε ότι θα παραμείνει ως έχει το καθεστώς των διήμερων και τα επόμενα χρόνια.
Τέλος, η κυβέρνηση έχει την πρώτη ευθύνη για τα "αγροτοδικεία",τα οποία ασταμάτητα συνεχίζουν την ποινικοποίηση των αγώνων που είναι δικαίωμά μας να κάνουμε, αλλά στοχεύουν και στην τρομοκράτηση όσων αγωνίζονται, με εξοντωτικές ποινές. Εχει και την ευθύνη για να σταματήσει άμεσα το αίσχος των "αγροτοδικείων".
Καμιά εμπιστοσύνη στο ότι οι δημοσιονομικές συνθήκες που συνδιαμορφώνουν η κυβέρνηση και τα επιτελεία της ΕΕ στη ζούγκλα της κερδοφορίας μπορούν να διαμορφωθούν προς όφελός μας.
Καλούμε τους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους να δώσουν μαχητική αγωνιστική απάντηση το επόμενο διάστημα και να επιβάλουν λύσεις με δυναμικές, πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις το Γενάρη».


Σχόλια