Περιορισμένες προσλήψεις ανακοινώνει η κυβέρνηση για την εκπαίδευση. Σε κινητοποιήσεις οι εκπαιδευτικοί γιατί έχουν χορτάσει "θα".


Περιορισμένες προσλήψεις ανακοινώνει η κυβέρνηση για την εκπαίδευση. Σε κινητοποιήσεις οι εκπαιδευτικοί γιατί έχουν χορτάσει "θα".

Το υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε  αποφάσισε 15.000 προσλήψεις στην εκπαίδευση την τριετία 2019-2020, 4.500 εκ των οποίων θα γίνουν την επόμενη χρονιά στην Ειδική Αγωγή και "θα" ακολουθήσουν 2.520 προσλήψεις το 2020. Άλλες 5.520 προσλήψεις υπολογίζεται ότι "θα" γίνουν το 2021.

Προφανώς η προεκλογική ομηρία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών είναι κρίσιμης σημασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας «έδειξε» εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 ενώ παράλληλα ζήτησε από τους υπουργούς να επιταχύνουν το έργο τους.
«Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας και πρέπει να επιταχύνουμε το κυβερνητικό έργο και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας με ορίζοντα 9μηνου μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2019» είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Προσλήψεις
Οι διορισμοί των εκπαιδευτικών αναμένεται να γίνουν με βάση το θεσμικό πλαίσιο που ορίζεται από το Σύνταγμα αλλά και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Οι άξονες της πρότασης είναι: η ανάληψη ευθύνης της διαδικασίας από το ΑΣΕΠ με σύστημα μοριοδότησης κριτηρίων, η ισχύς ενός ενιαίου συστήματος μοριοδότησης και κατάταξης για μόνιμους διορισμούς, αλλά και για προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών όπου χρειάζεται.
Παράλληλα, το σύστημα μοριοδότησης έχει τρεις πυλώνες:
  • την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών
  • τα ακαδημαϊκά προσόντα
  • τα κοινωνικά κριτήρια 
Πληροφορίες για τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας, στην εισήγηση του σημειώνουν ότι σε άλλο σημείο της ομιλία του ανέφερε πως με βάση την ήδη θεσμοθετημένη δίχρονη προσχολική υποχρεωτική εκπαίδευση ή αλλιώς τη θεσμοθέτηση της πρόσβασης όλων των παιδιών 4-6 ετών στο δημόσιο νηπιαγωγείο εκκινεί η λειτουργία του θεσμού από τη νέα σχολική χρονιά 2019-2020 σε 300 δήμους.
«Προχωράμε από την επόμενη σχολική χρονιά στη μείωση του μέγιστου αριθμού μαθητών ανά τμήμα από τους 25 μαθητές, που είναι σήμερα για το νηπιαγωγείο και το δημοτικό στους 22 και στη θεσμοθέτηση του μέγιστου αριθμού 25 μαθητών σε κάθε τμήμα της Γ΄ Λυκείου», φέρεται να είπε ο κ. Τσίπρας
Βέβαια οι εκπαιδευτικοί έχουν χορτάσει από θα ενώ "οργώνουν" όλες τις εσχατιές της χώρας μας με ελάχιστους μισθούς. Θυμίζουμε παρόμοιες δηλώσεις, ακόμη πιο πληθωρικές από όλους τους μνημονιακούς υπουργούς στο παρελθόν, ενώ έχουν συνταξιοδοτηθεί περίπου 35.000 εκπαιδευτικοί και έχουν γίνει σχεδόν μηδενικές προσλήψεις.

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΔΣ ΔΟΕ ΚΑΙ ΟΛΜΕ
Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης, που αφού έπαιξε για ακόμη μια φορά επικοινωνιακά με την υπόσχεση διορισμών, άφησε διαρροές στον τύπο σχετικά με το σύστημα διορισμών-προσλήψεων. Από αυτές επιβεβαιώνεται η θέσπιση ενός προσοντολογίου των τριών πυλώνων, με «ταβάνι» στην προϋπηρεσία αναφέροντας προκλητικά ότι «Το σκεπτικό για την απόφαση αυτή είναι ότι δεν πρέπει να αδικηθούν οι έχοντες αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα σε σχέση με τους έχοντες μακρά προϋπηρεσία». Υλοποιεί όλους τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, σε πλήρη υποταγή στις κατευθύνσεις ΕΕ-ΟΟΣΑ.
Πρόκειται για την ίδια προκλητική συμπεριφορά που ακολουθούν από την αρχή της χρονιάς τα στελέχη του υπουργείου, δηλαδή να μην δεσμεύονται απέναντι στις ομοσπονδίες και τα εκπαιδευτικά σωματεία για κανένα φλέγον ζήτημα της εκπαίδευσης. Καλούν μάλιστα σε ενημέρωση το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή, την ίδια ημέρα που έχουν ανακοινωθεί κινητοποιήσεις το μεσημέρι στο Υπ. Παιδείας! Δηλαδή σε αποστειρωμένο έδαφος μακριά από τους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς. Επιδιώκει να νομιμοποιήσει μια διαδικασία προσχηματικού διαλόγου, επί ειλημμένων αποφάσεων.
Από την κατειλημμένη Περιφέρεια Αττικής από αναπληρωτές, συλλόγους ΠΕ και ΕΛΜΕ, απαιτούμε:
-              Την άμεση υλοποίηση ΤΩΡΑ του συνόλου των αιτημάτων μας. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί ΟΛΩΝ των αναπληρωτών με βάση αποκλειστικά το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία.
-              Την απόσυρση του προσοντολογίου της ανεργίας και της κατηγοριοποίησης.
-              Να καταγγελθεί από τις ΔΟΕ και ΟΛΜΕ η πρακτική του Υπουργείου και να μην αποδεχτούν την πρόσκληση - πρόκληση. Η συνάντηση να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1μμ παρουσία του εκπαιδευτικού κινήματος.
Καλούμε όλους/όλες στην κατάληψη της  Περιφέρειας Αττικής.
Δίνουμε μαζικό παρόν αύριο στην απεργιακή συγκέντρωση στο Υπ. Παιδείας στις 12.30!

Κλιάφα Άρτεμις, ΔΣ ΔΟΕ
Δινοπούλου Βαγγελίτσα, αναπληρώτρια εκπ/κός, ΔΣ ΔΟΕ
Ζαγανίδης Χρήστος, ΔΣ ΟΛΜΕ
Ιωαννίδου Γιώτα, ΔΣ ΟΛΜΕ

Ταυτόχρονα σε κατάληψη της Διεύθυνσης ΠΕ και ΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης προχώρησαν από το μεσημέρι εκπαιδευτικοί με αποφάσεις τοπικών συλλόγων οι οποίοι καλούν   σε συγκέντρωση αύριο 13:00 στο άγαλμα του Βενιζέλου και πορεία.

Σχόλια