Ένας μουσικός της τζαζ έπαιζε κιθάρα όσο οι χειρουργοί του αφαιρούσαν έναν όγκο από τον εγκέφαλο


Ένας μουσικός της τζαζ έπαιζε κιθάρα όσο οι χειρουργοί του αφαιρούσαν έναν όγκο από τον εγκέφαλο

Ένας καλλιτέχνης της τζαζ από τη Νότια Αφρική, ο Μούσα Μαντσίνι, έχει παίξει μουσική σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά μια από όλες τις ερμηνείες του ξεχωρίζει: αυτή που έδωσε όσο οι χειρουργοί πραγματοποιούσαν επέμβαση στον...εγκέφαλό του.

Βίντεο δείχνει τον καλλιτέχνη αυτόν, ο οποίος παίζει πολλά όργανα και διδάσκει στο πανεπιστήμιο, να παίζει την κιθάρα του ξαπλωμένος μέσα στο χειρουργείο και περιστοιχιζόμενος από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στη διάρκεια της εξάωρης επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε για την αφαίρεση ενός όγκου στον εγκέφαλο. Ο Manzini έλαβε τοπική αναισθησία κατά τη διάρκεια της περιόδου που οι γιατροί πραγματοποιούν μια κρανιοτομία στο νοσοκομείο Inkosi Albert Luthuli στο Durban.
Αυτό επέτρεψε στους γιατρούς της Νότιας Αφρικής να παρατηρήσουν ποιές περιοχές του εγκεφάλου του χρησιμοποιούσε ο Μαντσίνι παίζοντας μουσική και να τις διαφυλάξουν αλλά και να αποκαταστήσουν μερικώς την κίνηση των δακτύλων του, που είχε πληγεί εξαιτίας του όγκου.
"Ένιωσα πολύ περίεργα και άβολα", είπε ο Μαντσίνι στο Reuters μια εβδομάδα μετά την επέμβαση. "Το να βρίσκεσαι μεταξύ γενικής αναισθησίας αλλά και ξύπνιος και να ακούς τους ήχους από το φλόγιστρο μέσα στον εγκέφαλό σου...είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθείς".
Οι γιατροί επέλεξαν να κρατήσουν ξύπνιο τον Μαντσίνι για να αξιολογήσουν ποιά τμήματα του εγκεφάλου του λειτουργούν όσο προχωράει η επέμβαση συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό του κινδύνου νευρολογικής βλάβης.
O Δρ Rohen Harrichandparsad , ένας από τους νευροχειρουργούς δήλωσε: "Αυξήθηκε το περιθώριο ασφαλείας για εμάς, καθώς θα μπορούσαμε να έχουμε ανατροφοδότηση σε πραγματικό χρόνο σχετικά με το τι κάναμε".
"Ήταν μια επιτυχία δεδομένου ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν η παράλυση. Δεν είμαι παράλυτος και εξακολουθώ να έχω τον έλεγχο των άκρων μου και επομένως η διάθεσή μου είναι καλή και αναρρώνω καλά", είπε ο Μαντσίνι. Πρόσθεσε μάλιστα ότι μετά την πλήρη ανάρρωση θα επιστρέψει στην καλλιτεχνική σκηνή.
Ο Δρ Basil Enicker, άλλος νευροχειρουργός που χειρίστηκε τοn Manzini, δήλωσε ότι το 90% του όγκου έχει αφαιρεθεί και ότι ο μουσικός ήταν καλά και στο σπίτι του κοντά στο Durban.
"Κύριος στόχος μας ήταν να διασφαλίσουμε ότι κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για τον ασθενή μας", δήλωσε ο Enicker. Είπε ότι η ανταπόκριση του κοινού στα νέα της επιχείρησης ήταν πολύ θετική. «Είμαστε ευχάριστα έκπληκτοι», είπε.
Επιμέλεια: Χρ. Αειβάτης
Πηγή: The Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχόλια