Αντιλαϊκός προϋπολογισμός λιτότητας


Αντιλαϊκός προϋπολογισμός λιτότητας

Ευτυχώς που "έχουμε βγει από τα μνημόνια". Αλλιώς τι θέατρο αντίστασης θα παρακολουθούσαμε δε λέγεται. Τώρα μερικά απλά και κατανοητά μεγέθη μας δείχνουν απόλυτα τον χαρακτήρα του προϋπολογισμού. Βαθιά αντιλαϊκός και υπέρ του κεφαλαίου όπως και οι προηγούμενοι χρόνια τώρα.

      Νέοι φόροι 1 δισ. ευρώ στην πλάτη του λαού - Μείωση της φορολογίας από 15% στο 10% για τα διανεμόμενα κέρδη των εισηγμένων επιχειρήσεων.
      Μειώνεται κατά 275 εκατ. ευρώ η δαπάνη για τις συντάξεις και κατά 935 εκατ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία.
      Πετσοκόβεται κι άλλο η κρατική χρηματοδότηση στα νοσοκομεία, που καταρρέουν.
      Μείωση κατά 65 εκατ. ευρώ στο κονδύλι για το επίδομα ανεργίας - Αύξηση από 360 στα 551 εκατ. ευρώ στην επιχορήγηση των επιχειρηματικών ομίλων για προγράμματα «ενεργητικής απασχόλησης».
      Μείωση κατά 740 εκατ. ευρώ της χρηματοδότησης στους δήμους και 73 εκατ. ευρώ για Περιφέρειες.
      Αύξηση κατά 194 εκατ. ευρώ των δημοτικών φόρων και τελών.
      Περικοπές 1,7 δισ. ευρώ που περιλαμβάνουν: Μη επέκταση του προγράμματος «σχολικά γεύματα», κατάργηση της δαπάνης για τη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών, μείωση της δαπάνης για την επιδότηση ενοικίου και μη εφαρμογή της μηδενικής συμμετοχής συνταξιούχων στα φάρμακα.
«Αποκατάσταση αδικιών που γέννησε η λιτότητα των προηγούμενων κυβερνήσεων» βαφτίζει η κυβέρνηση τα εφάπαξ ψίχουλα για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, την ώρα που ο προϋπολογισμός ενσωματώνει όλα τα προηγούμενα μνημονιακά μέτρα, τους στόχους για τα ματωμένα πλεονάσματα και φέρνει νέες περικοπές και χαράτσια στο λαό.
«Παροχολογία» βαφτίζουν τα ψίχουλα αυτά τα άλλα αστικά κόμματα, «δουλεύοντας» χέρι - χέρι με την κυβέρνηση στην προσπάθεια να ρίξουν τον πήχη των εργατικών - λαϊκών απαιτήσεων στα τάρταρα, να «ξεκόψουν» όσο μπορούν κάθε διεκδίκηση των εργαζομένων και του λαού για πραγματική αναπλήρωση των τεράστιων απωλειών τους.
Και για... «κερασάκι», με φόντο τα νέα «δώρα» του προϋπολογισμού στο μεγάλο κεφάλαιο, όλες αυτές οι δυνάμεις τσακώνονται για το ποια μπορεί να του εξασφαλίσει ακόμα περισσότερα.
Ο «πρώτος μεταμνημονιακός και αναπτυξιακός προϋπολογισμός» κλιμακώνει την επίθεση στην εργατική τάξη και το λαό, για να θωρακίσει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, στο οποίο εξασφαλίζει νέα προνόμια, απαλλαγές και χρηματοδοτήσεις.
Γιa όλους τους παραπάνω λόγους πρέπει εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες, όλος ο λαός να αντιδράσουν μαζικά και μαχητικά.
Επιμέλεια-σχολιασμός: Πάνος ΕυθυμίουΣχόλια