Ασύδοτη η Ιαπωνία συνεχίζει την εγκληματικής της δράση με την φαλαινοθηρία για εμπορικούς σκοπούς


Ασύδοτη η Ιαπωνία συνεχίζει την εγκληματικής της δράση με την φαλαινοθηρία για εμπορικούς σκοπούς

Ασύδοτη η Ιαπωνία αρχίζει ξανά την εγκληματικής δράση με την φαλαινοθηρία για εμπορικούς σκοπούς τον Ιούλιο στα ύδατα και την ΑΟΖ της, δίνοντας παράλληλα τέλος στις αμφιλεγόμενες δραστηριότητες στην Ανταρκτική,
όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη, καθώς η χώρα γνωστοποιούσε πως αποσύρεται από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (IWC).
Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία επιδοκίμασαν την απόφαση τερματισμού της φαλαινοθηρίας στην Ανταρκτική, αλλά εξέφρασαν λύπη, μετά συγχωρήσεως αλλά χέστηκε, που η Ιαπωνία θα επιδίδεται σε κυνήγι των θαλάσσιων θηλαστικών εν γένει. Στάση που έχει να κάνει μόνο με το βλέμμα στο εσωτερικό τους και όχι να καταδικαστεί η εγκληματική πολιτική της Ιαπωνίας για το ζήτημα.
Η απόφαση, σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, επιτρέπει στην Ιαπωνία να εξοικονομεί τα χρήματα που δαπανά για την υποστήριξη της φαλαινοθηρίας στην Ανταρκτική, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει μια σκληρή στάση υπέρ της φαλαινοθηρίας- θέμα εθνικής υπερηφάνειας για κάποιους συντηρητικούς.
Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το αν η ιαπωνική φαλαινοθηρία για εμπορικούς σκοπούς μπορεί να είναι βιώσιμη οικονομικά, ειδικά καθώς λιγότεροι άνθρωποι από ποτέ καταναλώνουν κρέας φάλαινας, όπως σημείωσαν οι ειδικοί.

«Από τον Ιούλιο του 2019, αφού η απόσυρση λάβει χώρα στις 30 Ιουνίου, η Ιαπωνία θα διεξάγει αλιεία φαλαινών για εμπορικούς σκοπούς εντός των χωρικών υδάτων και της ΑΟΖ της, και θα παύσει την αλιεία φαλαινών στον Ανταρκτικό Ωκεανό/ το Νότιο Ημισφαίριο» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιοσιχίντε Σούγκα, σε ανακοίνωσή του σχετικά με την απόφαση. «Η αλιεία θα γίνεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και εντός των ορίων που υπολογίζονται με βάση τη μέθοδο που υιοθετείται από την IWC, για να αποφευχθούν αρνητικές επιπτώσεις στους πόρους κητοειδών». Με λίγα λόγια θα συνεχίζουμε να σφάζουμε ευφυέστατα όντα τόσο όσο να μην εξαντληθούν και δεν έχουμε άλλα να σφάξουμε στο μέλλον.
Η Ιαπωνία, που υποστηρίζει ότι τα περισσότερα είδη φαλαινών δεν κινδυνεύουν, και ότι η "κατανάλωση κρέατος φάλαινας είναι μέρος της κουλτούρας της", (ας πολεμάει με σαμουράι και να μετακινούνται με τα πόδια και τα άλογα τότε) εδώ και καιρό ασκούσε πιέσεις χωρίς αποτέλεσμα για να επιτρέψει ξανά τη IWC την αλιεία φαλαινών για εμπορικούς σκοπούς.
Η απόφαση απόσυρσης από την IWC έρχεται μετά από την τελευταία απόρριψη από πλευράς της του ιαπωνικού αιτήματος για επανέναρξη της αλιείας για εμπορικούς σκοπούς σε συνάντηση τον
Σεπτέμβριο, για την οποία ο Σούγκα είπε πως έδειξε ότι ήταν αδύνατον να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των υπερμάχων της φαλαινοθηρίας και των μελών που τάσσονται κατά της.
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών, διέταξε στο παρελθόν την Ιαπωνία να σταματήσει τη φαλαινοθηρία στο Νότιο Ωκεανό έξω από την Ανταρκτική, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό του Τόκιο ότι τα κήτη σκοτώνονται για ερευνητικούς σκοπούς.
Η φαλαινοθηρία απαγορεύεται από το 1982 στο πλαίσιο μορατόριουμ που συμφωνήθηκε στη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας. Δύο χώρες, η Ισλανδία και η Νορβηγία, δεν έχουν αποδεχθεί τη συμφωνία και κυνηγούν φάλαινες για εμπορικούς σκοπούς, ενώ η Ιαπωνία εκμεταλλεύεται ένα «παραθυράκι» των διατάξεων που επιτρέπει τη φαλαινοθηρία για λόγους επιστημονικής έρευνας.
Το κρέας όμως καταλήγει στα ιαπωνικά εστιατόρια μετά την εξέταση των φαλαινών, και το Τόκιο υποστηρίζει ότι χρειάζεται τα χρήματα για να χρηματοδοτεί την υποτιθέμενη έρευνα.
Επιμέλεια-σχολιασμός: Χρ. Αειβάτης
ΠΗΓΗ: Reuters, HuffPost Greece, ASSOCIATED PRESS, Πολίτης


Σχόλια