Ο κ. Τσίπρας ζητάει την υποστήριξη του κεφαλαίου για τη συνέχιση της πολιτικής του.


Ο κ. Τσίπρας ζητάει την υποστήριξη του κεφαλαίου για τη συνέχιση της πολιτικής του.

«Σήμερα αισθανόμαστε δικαιωμένοι, πιο αισιόδοξοι αλλά και πιο αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη δύσκολη δουλειά που μας περιμένει», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των "παραγωγικών δυνάμεων" του τόπου, κατά την ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

«Δεν είναι μόνο οι οικονομικοί δείκτες που πιστοποιούν το πέρασμα στη μεταμνημονιακή περίοδο, είναι και οι κοινωνικοί δείκτες», είπε ο πρωθυπουργός.
«Το σημαντικότερο είναι να έχεις ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα προσαρμογής και ταυτόχρονα να έχεις προστατέψει τους πιο αδύναμους, τους πιο ευάλωτους», υπογράμμισε.
Στην οικονομία τα στοιχεία είναι πλέον πολύ ενθαρρυντικά, καθώς έχουμε επιστρέψει στην ανάπτυξη με ρυθμούς άνω του 2% και αποκτούμε διαρκώς νέα δυναμική, είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
  • Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αυξάνονται.
  • Η ανεργία μειώνεται. Σήμερα είναι στο 18,9%, 8% κάτω από το μέγιστο του 27% περίπου πριν από τέσσερα χρόνια.
  • Τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι υγιή, πλεονασματικά και πάνω απ' όλα, αξιόπιστα διεθνώς.
  • Το χρέος μας είναι πια βιώσιμο, εγγυημένο και σε τροχιά σταθερής απομείωσης.
  • Εφαρμόσαμε περισσότερες από 450 μεταρρυθμιστικές δράσεις σε όλο το εύρος της οικονομίας.
«Η Ελλάδα -και δεν είναι υπερβολή να το ισχυριστεί κανείς- είναι σήμερα μια νέα οικονομία και νομίζω αυτό δεν έχει επικοινωνηθεί όσο θα έπρεπε» είπε ο πρωθυπουργός. Για να υποστηρίξει αυτή του την θέση επικαλέστηκε τα εύσημα όλων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών αλλά και των εκπροσώπων των δανειστών.
Επισήμανε ότι «ο ΟΟΣΑ μας απέδωσε την πρωτιά στην εφαρμογή δραστικών μεταρρυθμίσεων και πλέον όλοι, διεθνείς οργανισμοί, αναλυτές και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, αναγνωρίζουν την ποιοτική δουλειά που συντελέστηκε αυτά τα τριάμισι χρόνια».
«Όλα αυτά έγιναν παράλληλα με τη μεγάλη προσπάθεια να διορθωθούν οι σαρωτικές συνέπειες της ύφεσης, που ώθησαν στο περιθώριο και στη φτωχοποίηση μεγάλο μέρος του πληθυσμού», είπε και συνέχισε παραθέτοντας τα ψήγματα κοινωνικής πολιτικής του στους πιο εξαθλιωμένους.
«Η χώρα μας ανέκτησε την αυτοδυναμία της και την πρωτοβουλία στον καθορισμό των δικών της προτεραιοτήτων», είπε ο πρωθυπουργός και υπερφίαλα, ξεχνώντας όλους τους μνημονιακούς νόμους που ρυθμίζουν μέχρι και τις λεπτομέρειες της οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας, συνέχισε:
«Πορευόμαστε πλέον με το δικό μας εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, και τις δικές μας προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, για τη διαμόρφωση νέων κοινωνικών όρων, αυτή τη φορά υπέρ των πολλών, όλων εκείνων δηλαδή που έβαλαν πλάτη για να βγει η χώρα από τη κρίση».
Χρησιμοποιώντας την επιχειρηματολογία της ΝΔ και άλλων πολιτικών κομμάτων που στήριξαν και στηρίζουν τα μνημόνια σαν άλλοθι από τη μια για το περιορισμένο των "παροχών", τώρα που "τελείωσαν" τα μνημόνια και έχουμε "ανεξάρτητη πολιτική", κλείνει το μάτι στους μελλοντικούς ψηφοφόρους ότι η κυβέρνηση του κάτι δίνει, άρα διαφέρει ουσιαστικά από τους πολιτικούς του αντιπάλους που θέλουν να γίνουν οι νέοι επιβήτορες της εξουσίας: «Μας κατηγορούν για παροχολογία αλλά δε χρησιμοποιούν σωστά τον όρο. Παροχολογία σημαίνει συζήτηση περί παροχών ή υπόσχεση για μελλοντικές παροχές. Το γνωστό "θα" των παλιότερων εποχών. Εμείς αντίθετα κατοικούμε στα λόγια μας. Προχωράμε σε παρεμβάσεις και ελαφρύνσεις σήμερα. Σε χρόνο ενεστώτα. Και το κάνουμε υπεύθυνα, κοστολογημένα και εντός των δυνατοτήτων που σήμερα έχουμε επειδή η οικονομία ανέκαμψε και η χώρα βγαίνει από τη κρίση».
«Όσο η οικονομία κατακτά υψηλότερα επίπεδα ΑΕΠ, τόσο θα διευρύνονται τα περιθώρια στήριξης των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων και οι δυνατότητες περισσότερων στοχευμένων ελαφρύνσεων. Ο προϋπολογισμός που θα ψηφίσουμε σε λίγες μέρες αντανακλά ακριβώς αυτή την αλλαγή στο μείγμα οικονομικής πολιτικής», είπε και πρόσθεσε:
«Υπάρχει, όμως, μια ειδοποιός διαφορά και θέλω να προλάβω όσους τυχόν ανησυχούν για τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού, είπε ενώ γνωρίζουμε και γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει αποδεχθεί πλήρως τον στενό κορσέ που έχουν επιβάλει οι δανειστές, τα εύσχημα των οποίων χρησιμοποιεί για να κρατηθεί στην κυβερνητική εξουσία.
Παραγνωρίζοντας πλήρως τις αναιμικές επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, διαλαλεί «Σήμερα απορροφούμε ταχύτερα από ποτέ τα ευρωπαϊκά κονδύλια και αξιοποιούμε επενδυτικές συνεργασίες με τις ευρωπαϊκές αλλά και τις διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες».
Αναφερόμενος στις επερχόμενες ευρωεκλογές και απευθυνόμενος στους προοδευτικούς ψηφοφόρους από τους οποίους ελπίζει να κερδίσει, προβάλλοντας διλήμματα, την ψήφο τους, ο πρωθυπουργός τόνισε ιδιαίτερα ότι «η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε έναν μεγάλο κίνδυνο. Να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας πολλές δεκαετίες πίσω».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Πιστεύω πως τιμήσαμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και θα μας αναγνωριστεί ότι δημιουργήσαμε καλύτερες προϋποθέσεις για τη χώρα και την πορεία της στο μέλλον. Η σταδιακή βελτίωση των συνθηκών δικαιώνει μέρα με τη μέρα δύσκολες επιλογές» είπε, προσθέτοντας ότι «το όραμα μας για την μεταμνημονιακή εποχή στοχεύει ψηλότερα, στην Ελλάδα της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία».
Αν όλη η κυβερνητική του θητεία είναι αυτή που υποστηρίζει τα ανωτέρω τότε οι εργαζόμενοι το μόνο που τους μένει να φωνάξουν είναι ζήτω που καήκαμε.
Επειδή όμως δεν είναι μοιρολάτρες, το σίγουρο είναι ότι και ο κ. Τσίπρας αλλά και οι άλλοι επίδοξοι μνηστήρες των κυβερνητικών θώκων θα τους βρουν μπροστά τους. Αρκεί να βρουν τον απαραίτητο βηματισμό και την αναγκαία αυτοπεποίθηση.
Επιμέλεια-σχολιασμός : Α.Κ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχόλια