Ο πρέσβης των ΗΠΑ αναμειγνύεται και πάλι μοιράζοντας εύσημα και καθρεφτάκια


Ο πρέσβης των ΗΠΑ αναμειγνύεται και πάλι μοιράζοντας εύσημα και καθρεφτάκια

Σημείο καμπής για την Ελλάδα χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας τη Δευτέρα στο Athens Energy Forum.
Νέα παρέμβαση υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών έκανε χτες ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας,
Τζ. Πάιατ, από το βήμα ενεργειακού συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Αθήνα, κάνοντας λόγο περί μιας συμφωνίας η οποία «συμβάλλει στην ευημερία και την ασφάλεια της περιοχής και αποτελεί ένα σημείο καμπής για την Ελλάδα, που αποτελεί πόλο σταθερότητας στην περιοχή».
Όπως είπε, ξεκλειδώνουν οικονομικές δυνατότητες για την ευρύτερη περιοχή γενικότερα και ειδικότερα, όσον αφορά στις συνδέσεις αγωγών φυσικού αερίου, πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο κ. Πάιατ σχολίασε και τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, επικροτώντας τη διάθεση του προέδρου της ΝΔ να προχωρήσει με τη Συμφωνία των Πρεσπών τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Με ενθάρρυναν τα σχόλια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έδωσε έμφαση στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ. Η δική του πολιτική είναι ότι μπορεί να διαφωνεί με τη συμφωνία αλλά θα προχωρήσει μπροστά»... απαντώντας έτσι με έμμεσο τρόπο και στην εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Μαρία Σπυράκη, που είχε δηλώσει νωρίτερα σχετικά με την κύρωση του Πρωτοκόλλου στο ΝΑΤΟ ότι η ΝΔ «θα πράξει ακριβώς ό,τι έπραξε και στη διαδικασία της κύρωσης της συμφωνίας», καθώς «η συμφωνία είναι κακή και δεν είναι επωφελής για τα εθνικά συμφέροντα».
Ο Αμερικανός πρέσβης επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, ενώ αναφέρθηκε και στα μεγάλα έργα στα οποία εμπλέκεται η χώρα μας, όπως είναι οι αγωγοί TAP, IGB, ο σταθμός της Ρεβυθούσας κλπ.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στην Ενέργεια, στα ενεργειακά έργα που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, που περιορίζουν το ρωσικό μονοπώλιο στην περιοχή, άλλωστε αυτός είναι ο στρατηγικός τους στόχος σε αυτό τον τομέα, όπως και στο ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών στους τομείς έρευνας υδρογονανθράκων και των ΑΠΕ. Ακόμη, εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, όπως επίσης και στην προσέγγιση με την Τουρκία με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη γειτονική χώρα.
Επιμέλεια-σχολιασμός: Νίκος Πυλιώτης


Σχόλια