Ελληνική ενδοχώρα με πλάτες ΗΠΑ και ΕΕ


Ελληνική ενδοχώρα με πλάτες ΗΠΑ και ΕΕ

Γιώργος Κρεασίδης
Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ως βασικό σκοπό τη συμμετοχή της Δημοκρατίας της Βόρειας (πλέον) Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια στην ΕΕ, δεν αποβλέπει στο τέλος των ανταγωνισμών και των εθνικιστικών συγκρούσεων.
Η ένταξη στο ΝΑΤΟ συνεπάγεται τη συγκρότηση στρατού με νατοϊκά χαρακτηριστικά, δηλαδή πολύ πιο επιθετικού και επικίνδυνου από τις σημερινές ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Μακεδονίας (8.055 προσωπικό στον στρατό ξηράς και 12 ελικόπτερα).
Καθώς οι εξοπλισμοί νατοϊκού τύπου θα γίνουν λόγω κόστους κεντρικό θέμα, η ένταση του εθνικισμού θα γίνει η δικαιολογητική βάση απορρόφησης κρίσιμων πόρων μιας φτωχής κοινωνίας. Η εμπειρία όλων των χωρών της ανατολικής Ευρώπης δείχνει ότι οι υπερεξοπλισμοί και ο μιλιταρισμός που επιβάλλει η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν γίνονται χωρίς εθνικιστική υστερία για υπαρκτούς ανταγωνισμούς και φανταστικούς εθνικούς κινδύνους.
Η ελληνική άρχουσα τάξη αποβλέπει σε πολύ συγκεκριμένα οφέλη από τη Συμφωνία των Πρεσπών και γι’ αυτό τα κέντρα εξουσίας και οι οργανικοί διανοούμενοι του αστισμού, όπως ο εθνικιστής και αντικομμουνιστής «μακεδονομάχος» Ν. Μέρτζος, στήριξαν με πάθος τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Πέρα από το γεγονός
 τι είναι πρωτοφανής η διαδικασία αλλαγής με συνταγματική αναθεώρηση του ονόματος μιας χώρας –δεν υπάρχει προηγούμενο στην Ευρώπη τους τελευταίους αιώνες– τα κρίσιμα θέματα αφορούν την οικονομική και την πολιτική υπόσταση της Βόρειας Μακεδονίας.
Με το άρθρο 14 φωτογραφίζεται ο αγωγός των ΕΛΠΕ ως μόνη πηγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ προβλέπεται ο κυρίαρχος ρόλος της Ελλάδας στην παροχή ενέργειας, τις μεταφορές, τις τουριστικές ανταλλαγές, την τεχνολογική και πολιτιστική συνεργασία.
Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ έχει εξαγοράσει τον όμιλο EDS που είναι ο δυναμικά ανερχόμενος πάροχος ενέργειας στα Βαλκάνια και στη γειτονική χώρα.
Δεσπόζουσας σημασίας προβλέπεται η «συνεργασία» με την ελληνική πλευρά στα θέματα άμυνας, αστυνομίας και πολιτικής προστασίας, με επίκεντρο την εκπαίδευση προσωπικού και τις κοινές ασκήσεις.
Πρέπει να επισημανθεί ότι στη Βόρεια Μακεδονία, πέρα από τη δεσπόζουσα θέση του ελληνικού κεφαλαίου στον τομέα της ενέργειας, δραστηριοποιούνται 335 σημαντικές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων. Η κορυφαία τράπεζα της χώρας Stopanska Banka είναι θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας. Στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι ο όμιλος ΤΙΤΑΝΑμε τη θυγατρική του Usje Cementarnica, η κατασκευαστική εταιρεία AKTOR του ομίλου ΑΚΤΩΡ και η θυγατρική της ΣΙΔΕΝΟΡ Dorjan Steel. Στο λιανεμπόριο κυριαρχεί ο όμιλος Βερόπουλου,
ενώ η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ψωμιού είναι η Elbisco του Κ. Φιλίππου.
Η Συμφωνία των Πρεσπών υλοποιώντας την ευρω-νατοϊκή ολοκλήρωση των Βαλκανίων δεν είναι απλώς μια νίκη του ελληνικού εθνικισμού. Είναι ένα σημαντικό βήμα στην υλοποίηση των σχεδίων για βαλκάνια ενδοχώρα του ελληνικού κεφαλαίου με αμερικάνικες πλάτες.
Γιώργος Κρεασίδης
ΠΗΓΗ: Πριν

Σχόλια