Εκατοντάδες χιλιάδες Ινδές σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα μήκους 620 χιλιομέτρων, απαιτώντας σεβασμό στα δικαιώματά τους


Εκατοντάδες χιλιάδες Ινδές σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα μήκους 620 χιλιομέτρων, απαιτώντας σεβασμό στα δικαιώματά τους
Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες σχημάτισαν σήμερα μια ανθρώπινη αλυσίδα στην Κεράλα, στη νότια Ινδία, για να ζητήσουν να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους αλλά και να υπερασπιστούν μια δικαστική απόφαση με την οποία αίρεται η απαγόρευση εισόδου ορισμένων εξ αυτών σε έναν ινδουιστικό ναό.
Η κινητοποίηση αυτή, η αποκαλούμενη "Τείχος των γυναικών", στηρίχθηκε από τις τοπικές "κομμουνιστικές" αρχές της Κεράλας. Εδώ και πολλές εβδομάδες, το κρατίδιο αυτό βιώνει αλλεπάλληλες διαδηλώσεις υπέρ και κατά της δικαστικής απόφασης που έκρινε παράνομη την απαγόρευση εισόδου στον ναό Αγιάπα της Σαμπαριμάλα. Το ιερό Sabarimala ήταν ιστορικά κλειστό για τις γυναίκες της "εμμηνορροϊκής ηλικίας" - που ορίζεται μεταξύ 10 και 50, μια παράδοση αιώνων.
Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες κρατήθηκαν από το χέρι για πέντε λεπτά και σχημάτισαν μια αλυσίδα μήκους 620 χιλιομέτρων κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει τον νότο με τον βορρά του κρατιδίου. Στην κινητοποίηση αυτή μετείχαν και μέλη της κυβέρνησης, ενώ τα σχολεία έκλεισαν νωρίτερα και οι εξετάσεις στα πανεπιστήμια αναβλήθηκαν για να μπορέσουν να συμμετάσχουν και οι φοιτητές.
Εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους, χιλιάδες άντρες παρατάχθηκαν παράλληλα σχηματίζοντας ένα δεύτερο ανθρώπινο «τείχος».
Ένας νεαρός διαδηλωτής, η Καβιτά Ντα, δήλωσε στο BBC Hindi: "Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος να πούμε πόσο ισχυρές είναι οι γυναίκες και πώς μπορούμε να ενδυναμώσουμε τον εαυτό μας και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Φυσικά υποστηρίζω την κίνηση να επιτρέψουμε στις γυναίκες όλων των ηλικιών, δεν νομίζω ότι η παράδοση ή κάθε είδους καθυστέρηση θα πρέπει να σταματήσει τις γυναίκες, όσοι θέλουν να προσευχηθούν πρέπει να έχουν το δικαίωμα να προσεύχονται».
Μια άλλη γυναίκα, Tanuja Bhattadri, παρατήρησε: «Η Sabarimala δεν είναι το βασικό ζήτημα εδώ σήμερα, πιστεύω ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ίσοι».
Ο επικεφαλής υπουργός Pinarayi Vijayan, στέλεχος του ΚΚ Ινδίας
ηγέτης της κυβέρνησης του Left Democratic Front (LDF), είχε εκφράσει νωρίτερα την εμπιστοσύνη του ότι οι γυναίκες, διαπερνώντας τις διαχωριστικές  γραμμές καστών και θρησκείας, θα ενταχθούν στον «τοίχο» για να σώσουν την Κεράλα από το να "τραβηχτεί πίσω στην εποχή του σκότους". Ο υπουργός Υγείας KK Shylaja οδήγησε το «Τείχος των Γυναικών» στο Kasaragod και ο Karat ήταν ο τελευταίος στο τέλος στο Vellayambalam.
Η Κεράλα έχει μετατραπεί σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ συντηρητικών ινδουιστών και υποστηρικτών της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Πολλές γυναίκες επιχείρησαν τους τελευταίους μήνες να μπουν στον ναό, αλλά εμποδίστηκαν από πρόσωπα που διαφωνούν με τη δικαστική απόφαση. Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι συνελήφθησαν σε συγκρούσεις μεταξύ πιστών ινδουιστών και αστυνομικών τους τελευταίους μήνες.
Πολλές ινδουιστικές οργανώσεις αλλά και το εθνικιστικό κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι διαφωνούν με την απόφαση που επιτρέπει την είσοδο στον ναό σε όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Ο Ινδουισμός θεωρεί τις γυναίκες που θηλάζουν ως ακάθαρτες και τις απαγορεύει να συμμετέχουν σε θρησκευτικές τελετουργίες - αλλά οι περισσότεροι ναοί επιτρέπουν στις γυναίκες να εισέλθουν εφ 'όσον δεν είναι σε εμμηνόρροια, αντί να απαγορεύουν στις γυναίκες μιας ευρείας ηλικιακής ομάδας να μην εισέλθουν καθόλου.
Επιμέλεια: Πάνος Ευθυμίου
Πηγή: BBC, Indianexpress, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχόλια