Για ένατη βδομάδα τα κίτρινα γιλέκα στους δρόμους. Αυταρχισμός και επίδειξη πυγμής από την κυβέρνηση.


Για ένατη βδομάδα τα κίτρινα γιλέκα στους δρόμους. Αυταρχισμός και επίδειξη πυγμής από την κυβέρνηση.

📌 Δεν είναι γαλλικός διαφωτισμός είναι επικίνδυνη πρόκληση αυταρχισμού για την Δημοκρατία =>
📍 «Όλοι οι πολίτες που θα συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων αύριο σε πόλεις όπου θα γίνουν επεισόδια, θα είναι συνυπεύθυνοι για τις ταραχές» (ακόμη κι αν δεν έχουν κάνει τίποτα), δήλωσε σήμερα και μάλιστα μπροστά στην κάμερα, ο υπουργός εσωτερικών της Γαλλίας με προκλητικό ύφος. (Video)
📍 Λίγο αργότερα και ο Εμμανουέλ Μακρόν σε δηλώσεις του φάνηκε επίσης προκλητικός, λες και η ηγεσία της χώρας σε τόσο κρίσιμες στιγμές, επιδιώκει στην ένατη κινητοποίηση των Κίτρινων Γιλέκων που είναι αύριο, να «καεί το σύμπαν». 
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε συγκεκριμένα: «Πολλοί Γάλλοι δεν έχουν την αίσθηση της προσπάθειας (για τη χώρα)» υπονοώντας τα Κίτρινα Γιλέκα.. 
Μάλιστα το Ελιζέ τουίταρε και hashtag με την έκφραση " #αίσθησηπροσπάθειας" το οποίο έσβησε λίγα λεπτά αργότερα

📍 Ο Μακρόν εξόργισε και τους Ρομά της Γαλλίας που βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα επί ποδός πολέμου. Αυτό έγινε με τη σύλληψη και την άμεση προφυλάκιση του μποξέρ. Σε βίντεο φαίνεται πως ο μποξέρ χτύπησε τον αστυνομικό για να προστατέψει μια γυναίκα απο την αστυνομική βία. Ο μποξέρ κατάγεται απο την κοινότητα των Ρομά. 
Τώρα οι Ρομά καλούν τους δικούς τους να τα κάνουν αύριο "γυαλιά καρφιά" στο Παρίσι και η γαλλική αστυνομία τα τελευταία 24ωρα έχει κάνει μαζικές προληπτικές προσαγωγές Ρομά!

Μέρα πολλαπλών κινητοποιήσεων των κίτρινων γιλέκων η σημερινή σε μικρές και μεγάλες πόλεις. Το καινούργιο για τη σημερινή διαμαρτυρία είναι ότι επιλέχθηκε η πόλη Μπουρζ – μια πόλη 70.000 κατοίκων - στο κέντρο της χώρας ως καλύτερα προσβάσιμη χιλιομετρικά για ένα νέο ραντεβού παράλληλα με το Παρίσι.
Στο Παρίσι τα ραντεβού έχουν διαφοροποιηθεί, τόπος συγκέντρωσης δεν είναι πλέον τα Ηλύσια Πεδία αλλά το υπουργείο Οικονομικών στο Μπερσί στα ανατολικά του Παρισιού. Στα δε δυτικά, τόπος συνάντησης είναι η  Ντεφάνς, η επιχειρηματική συνοικία της πρωτεύουσας.
Μεταξύ 150 και 200 ​​κίτρινων γιλέκων συγκεντρώθηκαν στις αρχές του απογεύματος μπροστά από το Δημαρχείο της Ρεν. Μεταξύ αυτών, ο Φίλιππος, 58 ετών, ένας παραϊατρικός, λέει ότι είναι πιο αποφασισμένος από ποτέ. «Υποστηρίζω την κίνηση από την αρχή, αλλά ιδιαίτερα ήρθα σήμερα μετά των προκλήσεων Macron, Castaner και Edouard Philippe» , εξηγεί ο ίδιος, επικαλούμενος απειλές κατά της «ελευθερίας της έκφρασης και της διαδήλωσης που αντιπροσωπεύουν οι τελευταίες δηλώσεις και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τον "περιορισμό της βίας". Στο πλάι του, ένας εξηντάχρονος τυπογράφος θεωρεί ότι αυτές οι δηλώσεις ήταν σκόπιμες για "Να ανακάμψει τη βία" και να μπορέσουν να δυσφημήσουν το κίνημα. Ορισμένα κίτρινα γιλέκα παραδέχονται κάποια κούραση, όπως η Nicole, 72, πρώην σερβιτόρα, από την αρχή στο κίνημα και που λυπάται ότι «δεν γίνεται τίποτα».

Δεκάδες διαδηλωτές αποφάσισαν να μετακινηθούν στη λεωφόρο Wagram Block πιεζόμενοι από τους χωροφύλακες. 
Ένα κίτρινο γιλέκο ξαπλωμένο στο έδαφος: χτυπήθηκε με βλήμα στη μέση του ποδιού. Μεγάλο στρογγυλό σημάδι. Άμεση φροντίδα ιατρικής ομάδας. Περαιτέρω, ένα "γιλέκο" έρχεται να χτυπήσει έναν αστυνομικό με πολιτικά ρούχα. Ο τελευταίος: "κάνουμε τη δουλειά μας" 
- Όχι, δεν πρέπει να στοχεύεις σε μας με το flashball. Είστε εδώ για να σκοτώσετε ανθρώπους. "
Ένας άνθρωπος διαβεβαιώνει τη φίλη του: "μείνετε εκεί, δεν κάναμε τίποτα". Αυτή: "Πήγε καλά μέχρι τώρα και ξαφνικά, διαλύεται, γιατί η αστυνομία μας περικυκλώνει".
Νίκαια:
32.000 άνθρωποι διαδήλωσαν παντού στη Γαλλία - συμπεριλαμβανομένων 8.000 στο Παρίσι - σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Εσωτερικών στις 14:00. Σε εθνικό επίπεδο αναπτύσσονται ογδόντα χιλιάδες αστυνομικοί και χωροφύλακες για να τους αντιμετωπίσουν…
Το κίνημα των "κίτρινων γιλέκων" συνεχίζεται το Σάββατο 12 Ιανουαρίου, δύο μήνες μετά την πρώτη ημέρα της δράσης της 17ης Νοεμβρίου και τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της "μεγάλης εθνικής συζήτησης" που θέλησε ο Εμμανουήλ Μακρόν.
Μετά από μείωση της κινητοποίησης κατά τη διάρκεια των αργιών, είχε ήδη ανακάμψει το Σάββατο 5 Ιανουαρίου, με 50.000 διαδηλωτές (εκ των οποίων 3.500 στην πρωτεύουσα).
Αυτό που ενοχλεί αφάνταστα το κατεστημένο δεν είναι τόσο η μαζικότητα των κινητοποιήσεων όσο η επιμονή και η διάρκεια στον χρόνο. Φοβούνται την συνάντηση του κινήματος με γεγονότα και δυνάμεις που μπορούν να βγάλουν στο δρόμο ξανά εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια και τότε τα πράγματα θα είναι αλλιώς...
Επιμέλεια: Χρήστος Αειβάτης
ΠΗΓΗ: Μαρία Δεναξά, Liberation, Le Monde


Σχόλια