O Τραμπ θέλει «πόλεμο των άστρων»


O Τραμπ θέλει «πόλεμο των άστρων»

«Πόλεμο των άστρων» αλά Ρόναλντ Ρήγκαν επιθυμεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνοντας ένα φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα με ασπίδα προστασίας στο διάστημα. Για επικίνδυνο στόχο μιλούν πολιτικοί επιστήμονες και στρατιωτικοί αναλυτές.

Επίδειξη δύναμης θεωρείται η εμφάνιση του προέδρου Τραμπ στο Πεντάγωνο, στην οποία ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων. Τα σχέδια Τραμπ θυμίζουν το εξοπλιστικό πρόγραμμα, που εμπνεύστηκε ο τότε αμερικανός πρόεδρος Ρόναλτ Ρέιγκαν το 1983, το οποίο είχε χαρακτηριστεί «πόλεμος των άστρων». Όπως τόνισε ο πρόεδρος Τραμπ στο Πεντάγωνο παράλληλα στον εκσυγχρονισμό των αμυντικών πυραυλικών συστημάτων στις ΗΠΑ θα τεθούν τα θεμέλια για μια ασπίδα προστασίας στο διάστημα.
Το νέο σχέδιο αποτελεί βασικό τμήμα της Αναθεώρησης της Πυραυλικής Άμυνας του Υπουργείου Άμυνας που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, σηματοδοτώντας την πρώτη επικαιροποίηση αυτής της πολιτικής σε εννέα χρόνια. Στον πυρήνα της βρίσκεται η βαθιά ανησυχία του Trump κατά τα λεγόμενα του ότι οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι της Αμερικής δεν παίζουν με τους ίδιους κανόνες.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Πεντάγωνο την Πέμπτη, ο Trump ζήτησε επιπλέον κυβερνητικές δαπάνες για την έρευνα και την ανάπτυξη, ώστε οι ΗΠΑ να ξεπεράσουν τους αντιπάλους του «σε κάθε στροφή».
"Σήμερα σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής στο πρόγραμμα πυραυλικής άμυνας μας", δήλωσε ο Trump. "Για πάρα πολύ καιρό, έχουμε συγκρατηθεί από τα αυτοεπιβαλλόμενα(!!!) όρια, ενώ οι ξένοι ανταγωνιστές μεγαλώνουν και προχωρούν περισσότερο από ό, τι έχουμε όλα αυτά τα χρόνια".
Για την Ρεμπέκα Χάινριχς από τη συντηρητική δεξαμενή σκέψης Hudson η νέα αμυντική στρατηγική θα επιδράσει θετικά σε διεθνές επίπεδο: «Τα νέα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα θα δράσουν αποτρεπτικά για τους εχθρούς των ΗΠΑ, δηλώνει η αμερικανίδα ειδικός στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS. Ακόμα όμως και σε περίπτωση επίθεσης το νέο σύστημα θα δώσει στις ένοπλες δυνάμεις τη δυνατότητα να αμυνθούν και να αναδειχθούν νικητές μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής αντιπαράθεσης».
Πυροδοτούν οι ΗΠΑ νέα κούρσα εξοπλισμών;
To 1983 o τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρήγκαν ανακοίνωνε το εξοπλιστικό πρόγραμμα SDI ("Strategic Defense Initiative“) που έγινε γνωστό ως «πόλεμος των άστρων».
Αντίθετα ο Τζο Τσιριντσιόνε από το ίδρυμα Ploughshares, που δραστηριοποιείται κατά των πυρηνικών όπλων χαρακτηρίζει επικίνδυνη την στρατηγική του προέδρου Τραμπ. Εκτιμά μάλιστα ότι ο στόχος του Ντόναλντ Τραμπ να καταρρίψει άμεσα κάθε πύραυλο που επιτίθεται στις ΗΠΑ είναι ανέφικτος και ουτοπικός: «Απαιτεί τεχνολογικά άλματα, έρευνες δεκαετιών και πολλά τρισεκατομμύρια δολάρια. Το χειρότερο είναι ότι ενδέχεται να πυροδοτήσει νέα κούρσα εξοπλισμών. Πώς θα αντιδράσουν Ρωσία και Κίνα; Θα κάνουν αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ κατασκευάζοντας νέα όπλα καλύτερα από τα δικά μας. Έτσι λειτουργεί μια κούρσα εξοπλισμών».
Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι στον επόμενο προϋπολογισμό αμυντικών δαπανών θα διαθέσει πόρους για την ανάπτυξη νέων αμυντικών τεχνολογιών. Ο αμερικανός ειδικός σε αμυντικά ζητήματα Τζοφ Μπράφιλ δήλωσε ωστόσο το δίκτυο NPR ότι τα σχέδια του Τραμπ θα προσκρούσουν στην αντίσταση των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, το οποίο εν τέλει θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως για τις αμυντικές δαπάνες. Ως γνωστόν οι Δημοκρατικοί ελέγχουν πλέον την Βουλή των Αντιπροσώπων και διατυπώνουν σημαντικές αμφιβολίες στα νέα σχέδια του προέδρου Τραμπ. Ενδεικτική η δήλωση του βουλευτού Άνταμ Σμιθ, ο οποίος τόνισε στο πολιτικό περιοδικό The Hill πως «ο πρόεδρος Τραμπ θα πρέπει να αποφασίσει που θέλει να επενδύσει. Ίσως είναι προτιμότερο να ενισχυθούν υπάρχοντα αξιόπιστα αμυντικά συστήματα από μια επισφαλή επένδυση σε κάτι εντελώς καινούργιο».
Ένας εκπρόσωπος του Κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε: "Η αμερικανική έκθεση είναι γεμάτη ξεπερασμένες έννοιες του «ψυχρού πολέμου» και του «παιχνιδιού με μηδενικό άθροισμα».
«Το έγγραφο υπερβάλλει τη γεωπολιτική αντιπαράθεση και τον ανταγωνισμό των δυνάμεων και μιλά αδικαιολόγητα για μια απειλή από την Κίνα».
Προειδοποίησε ότι η αναθεώρηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κούρσα εξοπλισμών καθώς και να καταστρέψει ανεπανόρθωτα την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.
Η Ρωσία εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες για το αμερικανικό σχέδιο πυραυλικής άμυνας.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε: "Η στρατηγική αυτή δίνει πραγματικά το πράσινο φως στην προοπτική να αναπτυχθούν οι ικανότητες πυραυλικής αντιπαράθεσης στο διάστημα".
Η δήλωση ανέφερε: «Η εφαρμογή αυτών των ιδεών θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην έναρξη μιας κούρσας εξοπλισμών στο διάστημα, η οποία θα έχει τις πιο αρνητικές συνέπειες για τη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα».
Τα όργανα άρχισαν να ακούγονται ξανά… Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός για να μην χάσει την πρωτοκαθεδρία και ηγεμονία είναι ικανός για οτιδήποτε. Δεν είναι τυχαίο ότι δημοσιεύματα του ξένου τύπου μιλάνε για προετοιμασίες Γ' παγκόσμιου πολέμου.
Σεμπάστιαν Σράιμπερ
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Επιμέλεια - σχολιασμός Εφ. Π. : Νίκος Νικολάου
ΠΗΓΗ: DW, RYO NAKAMURA ΝΙΚΕΙ ΑSIAN REVIEW, MILLIE BULL Express

Σχόλια