Πρωτοφανείς και απαράδεκτες διώξεις για τον δίκαιο αγώνα των αγροτών


Πρωτοφανείς και απαράδεκτες διώξεις για τον δίκαιο αγώνα των αγροτών

Με τα υπάρχοντα μπλόκα να ενισχύονται, νέα μπλόκα να στήνονται σ' όλη τη χώρα και το πανίσχυρο μπλόκο της Νίκαιας να δίνει τον τόνο για παραπέρα ενίσχυση της πάλης, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, η μικρομεσαία αγροτιά συνεχίζει στις επάλξεις του αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της που αφορούν στην επιβίωσή της.

Απέναντι στη μαζικότητα, στον δυναμισμό και την προοπτική αυτού του αγώνα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιστρατεύει τον αυταρχισμό με στόχο την τρομοκράτηση των αγροτών.
Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καταγγέλλει την δικαστική δίωξη σε βάρος ηγετικών στελεχών των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας κι άλλων αγροτών, οι οποίοι σέρνονται στο “αγροτοδικείο” της Λάρισας την 1η Μάρτη 2019 με την κατηγορία ότι υποκίνησαν τους αγρότες να βγουν με τα τρακτέρ τους στο μπλόκο της Νίκαιας, που στήθηκε τη Δευτέρα 28/1/2019.
Η δικαστική δίωξη σε βάρος των 10 συναδέλφων επί της ουσίας στρέφεται ενάντια στο ίδιο το συνδικαλιστικό δικαίωμα, ενώ η μεθόδευση και η διεκπεραίωση των διαδικασιών είναι πρωτοφανείς στα χρονικά του συνδικαλιστικού κινήματος. Η κατηγορία που αφορά σε κινητοποίηση που μόλις ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη, στήθηκε στο άψε – σβήσε, στηριζόμενη σε δημοσιεύματα του Τύπου που, μάλιστα, προηγήθηκαν του “αδικήματος” του στησίματος του μπλόκου. Τα κλητήρια θεσπίσματα στους κατηγορούμενους αποδόθηκαν τάχιστα, την ίδια μέρα που γράφτηκαν. Η δίκη ορίστηκε να γίνει άμεσα, σε λίγες μέρες, χωρίς οι κατηγορούμενοι να έχουν καν κληθεί για κατάθεση από τις αρμόδιες αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές.
Στους 10 συνολικά κατηγορούμενους περιλαμβάνονται ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος, και οι Στέλιος Τσικριτσής και Αλέκος Λαχανάς, μέλη του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, οι Κώστας Τζέλλας και Γιάννης Τσιούτρας, μέλη του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, ο Αχιλλέας Λιάτος, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», ο Σωκρ. Αληφτήρας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατωχωρίου Φαρσάλων κ.ά.
Άμεση ήταν η αντίδραση των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων. Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε χτες βράδυ στο χώρο του μπλόκου της Νίκαιας, καταγγέλθηκε ότι για τις δικαστικές διώξεις η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση και τονίστηκε πως η αγροτιά δεν τρομοκρατείται.
«Ούτε η πλέον αντιδραστική κυβέρνηση δεν θα μεθόδευσε μια τέτοια δίωξη, για την οποία την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση της "πρώτη φορά Αριστεράς"», είπε ο Ρ. Μαρούδας, προσθέτοντας ότι «αντί για το Νόμπελ Ειρήνης, στον πρωθυπουργό θα ταίριαζε το... νόμπελ αυταρχισμού και αντιδημοκρατικότητας». Κι αφού επισήμανε ότι οι αποφάσεις για την οργάνωση των κινητοποιήσεων λαμβάνονται από τους ίδιους τους αγρότες μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και όχι από κάποιους συνδικαλιστές, τόνισε ότι με τη συγκεκριμένη πρωτοφανή δικαστική δίωξη, ουσιαστικά, διώκεται το συνδικαλιστικό δικαίωμα.
Προηγουμένως, χτες το μεσημέρι, στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο μπλόκο έγινε συζήτηση για το πώς θα δυναμώσει ο αγώνας των αγροτών. Στο πλαίσιο αυτό έγινε πρόταση να πραγματοποιηθεί κινητοποίηση με τρακτέρ στο κέντρο της Λάρισας την Παρασκευή το απόγευμα και αποφασίστηκε να γίνουν αγωνιστικές παρεμβάσεις σε εφορίες και άλλες υπηρεσίες, καθώς και να πραγματοποιηθεί σύσκεψη - συγκέντρωση εκπροσώπων μαζικών φορέων της Θεσσαλίας στο χώρο του μπλόκου το Σάββατο στη 1 μ.μ.
Τέλος, το μπλόκο της Νίκαιας θα προτείνει, στο τέλος της βδομάδας κι αφού θα έχει ολοκληρωθεί το στήσιμο των μπλόκων σ' όλη τη χώρα, να πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας, όπου θα γίνει συζήτηση και θα ληφθούν αποφάσεις για την παραπέρα πορεία του αγώνα.
Την απαράδεκτη δίωξη σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, καλώντας τα σωματεία του «να καταδικάσουν την πολιτική του αυταρχισμού και της καταστολής της κυβέρνησης και να σταθούν δίπλα στους αγωνιζόμενους αγρότες».
Ενισχύονται τα μπλόκα σε όλη τη χώρα
Ενισχύουν τα μπλόκα που στήθηκαν στη Μακεδονία οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που συντονίζονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
Οι αγρότες της Ημαθίας συγκεντρώνονται με τα τρακτέρ στον κόμβο της Κουλούρας και στη διασταύρωση της Νάουσας, με στόχο τις επόμενες μέρες να ξεκινήσουν αποκλεισμό δρόμων. Οι αγρότες του κάμπου της Βέροιας παρέταξαν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού, στο τμήμα Θεσσαλονίκης - Βέροιας. Οι αγρότες της Νάουσας παρέταξαν τα τρακτέρ στην Εθνική οδό Βέροιας - Εδεσσας, στη διασταύρωση της Νάουσας.
Ενισχύεται και το μπλόκο που στήθηκε στον Κόμβο Γυψοχωρίουστην Πέλλα.
Σήμερα οι Αγροτικοί Σύλλογοι Βέροιας, Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και Πέλλας «Η Ενότητα», που πρωτοστατούν στα αγροτικά μπλόκα σε Πέλλα και Ημαθία, θα αποφασίσουν από κοινού την κλιμάκωση των δράσεών τους, ως απάντηση και στο νέο κύμα διώξεων που εξαπέλυσε η κυβέρνηση.
Στις Σέρρες, οι αγρότες παραμένουν στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα, έχοντας απέναντί τους δυνάμεις των ΜΑΤ που εμποδίζουν την κίνησή τους προς το τελωνείο του Προμαχώνα.
Στην Κατερίνη, η Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκου Κατερίνης καλεί τους αγρότες να συγκεντρώσουν τα τρακτέρ τους στην «Ελιά», ώστε να προχωρήσουν σήμερα σε στήσιμο μπλόκου στην Εθνική οδό.
Κινητοποιήσεις για τις 4 Φλεβάρη αποφάσισε η Επιτροπή Μπλόκων του νομού Καστοριάς, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο του Αργους Ορεστικού, με τη συμμετοχή και αγροτών από την περιοχή του Βοΐου.
Στη Φθιώτιδα, οι αγρότες της περιοχής παραμένουν στον κόμβο της Πελασγίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού.
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Πρέβεζαςδιοργανώνει σήμερα συλλαλητήριο στον Λούρο, στις 12 μ.
Μαζική παραμένει η συμμετοχή αγροτοκτηνοτρόφων, με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στο μπλόκο του Ερυμάνθου, στην περιοχή Σταυροδρόμι επί της Εθνικής οδού Πατρών - Τρίπολης, έπειτα από κάλεσμα του τοπικού Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου. Σήμερα οι αγρότες πραγματοποιούν Γενική Συνέλευση για να καθορίσουν τις επόμενες αγωνιστικές κινήσεις.
Στην Ηλεία, αγρότες και κτηνοτρόφοι παραμένουν συγκεντρωμένοι στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, έχοντας παρατάξει τα οχήματά τους επί της Εθνικής οδού Πύργου - Πατρών. Μεθαύριο Παρασκευή προγραμματίζουν συλλαλητήριο στο χώρο του μπλόκου.
Στο Αίγιο, ο Αγροτικός Σύλλογος «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» πραγματοποιεί σήμερα συγκέντρωση στις 12 μ., στη γέφυρα Μεγανίτη, στην έξοδο του Αιγίου προς Πάτρα.
Στον κόμβο του Σταθμού της Μεσσήνης έχουν συγκεντρώσει από την Κυριακή τα τρακτέρ τους οι αγρότες της περιοχής, έπειτα από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης. Επίσης ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού έλαβε απόφαση συμμετοχής στις κινητοποιήσεις.
Στα Χανιά, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι - μέλη της παραμένουν στο χώρο του μπλόκου στην ΕΟ Χανίων - Ηρακλείου, στα Μεγάλα Χωράφια, όπου σήμερα παρευρέθηκαν σε ένδειξη συμπαράστασης εκπρόσωποι του Σωματείου Συνταξιούχων, των τοπικών Συνδικάτων Οικοδόμων, Τροφίμων και Ποτών και του Εμπορικού Συλλόγου.
Στο Ηράκλειο, το μπλόκο των αγροτών στήθηκε στον κόμβο Πραιτωρίων, έπειτα από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων.
Τέλος, χτες στο Ρέθυμνο, οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Πλατάνου - Μελάμπων Ρεθύμνης και η Επιτροπή Αγώνα Τυμπακίου πραγματοποίησαν συγκέντρωση στις Μάντρες Αμαρίου, όπου μοίρασαν ανακοινώσεις στα διερχόμενα αυτοκίνητα με τα αιτήματά τους. Συγκέντρωση στο ίδιο σημείο έχουν προγραμματίσει για μεθαύριο Παρασκευή στις 10 π.μ.

Σχόλια