Διεθνιστικό «Όχι» σε ΝΑΤΟ, κυβέρνηση και εθνικιστές. Του Γιώργου Κρεασίδη


Διεθνιστικό «Όχι» σε ΝΑΤΟ, κυβέρνηση και εθνικιστές.

Του Γιώργου Κρεασίδη
Καθώς έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και ενόψει του σημερινού εθνικιστικού συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες αριστερές και αντιφασιστικές οργανώσεις πήραν πρωτοβουλίες με αντικυβερνητικό, αντιιμπεριαλιστικό και αντιεθνικιστικό περιεχόμενο.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία αποφασίστηκε η από κοινού στήριξη συγκέντρωσης σήμερα Κυριακή στη 1 μ.μ. στα Προπύλαια για το διεθνιστικό και αντιιμπεριαλιστικό «Όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών, με μήνυμα αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική αλλά και τα εθνικιστικά συλλαλητήρια και την ακροδεξιά. Οι αριστερές οργανώσεις θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος στις 12 το μεσημέρι.
Στα Προπύλαια θα συγκεντρωθούν και δυνάμεις του αντιεξουσιαστικού χώρου, που θα κάνουν προσυγκέντρωση στα Εξάρχεια. Αντίστοιχη κινητοποίηση προετοιμάζεται και για τις μέρες που θα έρθει σε ψηφοφορία στη βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών.
Στις συζητήσεις συμμετείχαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΟΝΡΑ-Ανασύνθεση, το ΕΕΚ, η ΟΡΜΑ, η Αναμέτρηση, η ΚΟ Ανασύνταξη, η Ροσινάντε και το ΚΚΕ (μ-λ) που επιφυλάσσεται για τη σημερινή συγκέντρωση. Ενημερώνονται για τις διαδικασίες και συμμετέχουν στη συγκέντρωση η ΟΚΔΕ και ο χώρος της Συνάντησης για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά.
Όπως τονίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο κάλεσμά της, «η συμφωνία αυτή που επικυρώθηκε πρόσφατα από το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας, εντάσσεται και υπηρετεί τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ για την άμεση ένταξη της στο ΝΑΤΟ και συνολικά την ευρωνατοϊκή ολοκλήρωση των Βαλκανίων». «Σε αυτά τα πλαίσια εξυπηρετεί
και τις επιδιώξεις της ελληνικής άρχουσας τάξης για την αναβάθμιση του οικονομικού και γεωπολιτικού ρόλου στην ευρύτερη περιοχή», συνεχίζει. Παράλληλα υπογραμμίζει πως οι εθνικισμοί «κρύβουν τον νατοϊκό χαρακτήρα της συμφωνίας, αφού τους ίδιους αφέντες υπηρετούν». Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θεωρεί επιτακτικά αναγκαίο ένα μαζικό, ανατρεπτικό, ενωτικό, αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό, αντιεθνικιστικό και διεθνιστικό κίνημα.
Για το σημερινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα κινητοποιείται ο χώρος της ΝΔ μαζί με εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις.
Βασικός μηχανισμός κινητοποίησης είναι η Εκκλησία, ενώ συμμετέχει ένας γαλαξίας από «μακεδονικά» σωματεία και επιτροπές, δήμαρχοι και παράγοντες από ΝΔ, ΑΝΕΛ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, ΧΑ και Βελόπουλο.
Η «ισχυρή Ελλάδα» του ΣΥΡΙΖΑ, που με τις πλάτες των ΗΠΑ θα επιβληθεί σαν περιφερειακή δύναμη, είναι το πλαίσιο που θρέφει τον εθνικισμό μαζί με τις εκλογικές σκοπιμότητες.
Η ΝΔ και η ακροδεξιά αντιμετωπίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών σαν μια ευκαιρία να φθείρουν την κυβέρνηση, κάνοντας αντιπολίτευση σε ένα θέμα που δεν έχει κόστος για το σύστημα και κυρίως βγάζει από τη συζήτηση την αντιλαϊκή μνημονιακή πολιτική με την οποία συμφωνούν. Δεν ήταν τυχαία η σιωπή τους όταν οι απεργοί εκπαιδευτικοί γέμισαν τους δρόμους την περασμένη βδομάδα. Από την άλλη, αυτή τη γραμμή εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας επιχειρούν να επιβάλλουν σαν πλαίσιο συναίνεσης αλλά και κυβερνητικών συμμαχιών για την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές.
Ειδικά για τους φασίστες λειτουργεί και σαν πολιτικό ξέπλυμα, μπροστά στις καταιγιστικές αποκαλύψεις στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης της ΧΑ.
Είναι καθαρό για τους οργανωτές του συλλαλητηρίου ότι δεν αμφισβητείται ούτε ο ρόλος του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ ούτε η απαίτηση να εφαρμοστεί η συμφωνία, γι’ αυτό οι ιμπεριαλιστές είναι στο απυρόβλητο, ενώ το πραγματικό περιεχόμενο της ίδιας της συμφωνίας αγνοείται επιδεικτικά.
ΠΗΓΗ: Πριν

Σχόλια